«Δώστου λινκ να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει». Αυτοί είναι οι Τύποι Προσόντων (eoppep.gr) και θα ασχοληθούμε με αυτόν Τύπος Προσόντος (eoppep.gr), που έτσι τον γνωρίσαμε και έτσι τον σπουδάσαμε πριν έρθει η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (kodiko.gr).
Με άλλα λόγια, οι τεχνικές σχολές ΕΠΑ.Σ από το επίπεδο 4 Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (βλ. τα δύο πρώτα λινκ), υποβαθμίστηκαν στο 3 (βλ. τρίτο λινκ) που τις υποτιμά στην ονομαζόμενη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση. ΕΠΑ.Σ. ονομάζονται οι Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων πενηνταμία υπάγονται στο υπ. Παιδείας, έξι στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στα υπ. Υγείας και Τουρισμού. Κι αν κάποιος αναρωτιέται «και ποιος σκάει γι’ αυτό;» να εξηγήσουμε πώς αυτό ενσαρκώνεται σε φράση εργοδότη ή διευθυντή σε μία συνέντευξη εργασίας απέναντι από έναν απόφοιτο ΕΠΑ.Σ.:
Τώρα, για την αμοιβή σου, κοίτα, επειδή δεν έχεις και κάποιο πτυχίο, αυτό της ΕΠΑ.Σ., που το αναφέρεις κιόλας στο βιογραφικό, -ξέρεις- οι ΕΠΑ.Σ. πλέον δεν έχουν κάποιο αντίκρισμα. Ξεκινάς κανονικά με του ανειδίκευτου εργάτη με απολυτήριο Γυμνασίου δυστυχώς, αλλά το βλέπουμε, αν είσαι καλός, θα υπάρξει εξέλιξη, και μισθολογική.
Που απλά σημαίνει ότι ο ανωτέρω νέος νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση αντί να φροντίσει οι νέοι τελειόφοιτοι που έχουν σπουδάσει ένα τεχνικό αντικείμενο να βρουν μία εργασία όπου να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους, να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί και να εξασφαλίζουν με την εργασία τους τη διαβίωσή τους, έχει στόχο να διοχετεύσει τους εργοδότες με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Και γεννάται η απορία, εάν ένας εργοδότης μπορεί να πάρει τόσο φτηνά έναν απόφοιτο ΕΠΑ.Σ γιατί επιλέγει έναν απόφοιτο ανώτερης κατηγορίας πτυχίου; Για να τον πληρώνει ακριβότερα; Όχι, δε θα το κάνει. Άρα; Θα επιλέξει τον απόφοιτο ΕΠΑ.Σ. Και πάλι όχι. Θα απαιτήσει από τον απόφοιτο του ανώτερου πτυχίου να δεχτεί να προσληφθεί με χαμηλότερο μισθό. Έχετε δει τις αγγελίες που λένε «θα προτιμηθεί…» ή «… θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν» ή «επιθυμητά προσόντα: …»; Ναι, αυτό είναι. Και τότε η φράση στη συνέντευξη απέναντι από έναν απόφοιτο ΙΕΚ, πρώην ΤΕΙ νυν ΑΕΙ, κλπ, πάει ως εξής:
Τώρα, για την αμοιβή σου, κοίτα, επειδή έχεις και κάποιο πτυχίο βέβαια, αλλά -ξέρεις- ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, πολύ μεγάλος, υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν τελειώσει τις Σχολές ΕΠΑ.Σ. Τις ξέρεις τις ΕΠΑ.Σ; Βέεεεβαια, εξαιρετικές Σχολές! Πολύ καλό επίπεδο κατάρτισης και με την πρακτική ενσωματωμένη στη διετή φοίτηση επειδή είχανε δικά τους εργαστήρια και χωράφια. Άλλαξε ο νόμος ωστόσο και -ξέρεις- αυτό είναι άδικο για εσάς δυστυχώς βέβαια γιατί τώρα εσείς έχετε να ανταγωνιστείτε για τις ίδιες θέσεις εργασίας με αυτούς που ουσιαστικά έχουνε τα ίδια προσόντα με εσάς αλλά επειδή το πτυχίο τους πλέον μισθολογικά δε μετράει είναι πιο φτηνοί οπότε κι εγώ προσπαθώντας να διορθώσω έτσι κάπως την αδικία θέλω να σου δώσω μία ευκαιρία να εργαστείς. Εγώ εντάξει να επιλέξω εσένα αντί για αυτόν αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σου δώσω παραπάνω απ’ ό,τι θα έδινα σε εκείνον, δηλαδή ξεκινάς κανονικά με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη και βλέπουμε, αν είσαι καλός, θα υπάρξει εξέλιξη, και μισθολογική.
Μ; Ακούγεται όμορφο αυτό; Αν βγάλεις, τις βούλες, τις σφραγίδες, τα φιρμάνια και τα Φεκ τάδε, τί μένει; Σε μια κοινωνία με τέτοια ανεργία μένει ένας ανταγωνισμός υποψηφίων στα όρια του αλληλοσπαραγμού κι ένα κομμάτι χαρτί μ’ ένα στυλό για να δώσεις τη συγκατάθεσή σου σε έναν εξοντωτικό ρυθμό εργασίας με μια υποτυπώδη αμοιβή, είτε είσαι «αμόρφωτος» της ΕΠΑ.Σ. είτε είσαι «αδικημένος» του ΙΕΚ κ.λπ. βαθμίδων.
Η κ. Πλέσσα δεν είναι κάτι σπουδαίο. Είναι σκεπτόμενος άνθρωπος και εργαζόμενη, κοινωνιολόγος που υφίσταται εδώ και χρόνια την απαξίωση της επιστήμης της εξελικτικής μελέτης της κοινωνίας, απολυμένη του κλάδου των μεταφορών από πολυεθνική που με την κρίση μετέφερε τα μπογαλάκια της σε «τρίτη χώρα», απόφοιτη της σχολής ΕΠΑ.Σ Συγγρού που υφίσταται την ανωτέρω υποτίμηση πτυχίου. Είναι μόνο μία από εμάς.
Πηγή: ethnos.gr