Στην τελική ευθεία βρίσκονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις χιλιάδες υποψήφιοι και το Υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει τους πίνακες με τους εισακτέους σύμφωνα με τους οποίους οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ θα είναι κατά 9.000 λιγότεροι. Να θυμίσουμε ότι θα ισχύσει και φέτος ο κόφτης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα πέρσι και εν μέσω πανδημίας να μείνουν κενές στα Τμήματα των Πανεπιστημίων 17.000 θέσεις. Καλό θα ήταν να επισημάνουμε επίσης ότι η βάση του 10 που είχε με έμφαση αναγγείλει προεκλογικά το κυβερνών κόμμα ότι θα εφαρμόσει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ απέχει από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που τελικά θεσμοθέτησε και ίσχυσε από την περσινή χρονιά.
Τις μειώσεις στον αριθμό των εισακτέων μάλιστα παρουσιάζει το υπουργείο με αριστοτεχνικό τρόπο παραπλανώντας υποψήφιους και γονείς καθώς πουθενά δε γίνεται λόγος για μείωση εισακτέων αλλά δίνεται έμφαση στο ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 είναι 60.070 αποκρύπτοντας όμως τις 17.000 θέσεις που έμειναν κενές. Με αυτόν τον τρόπο οι φετινές 68.394 θέσεις ασφαλώς και φαίνονται περισσότερες.
Μια «καινοτομία» που φέρνει εφέτος το υπουργείο είναι στον υπολογισμό των μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι και που θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο. Για κάθε μάθημα ξεχωριστά μπαίνει από κάθε Τμήμα ένας συντελεστής βαρύτητας. Άρα και κάθε μαθητής ή μαθήτρια φέτος, ουσιαστικά, θα έχει διαφορετικά μόρια για κάθε μάθημα όπως επίσης θα μπορεί να έχει διαφορετικά μόρια ανάμεσα σε σχολές με το ίδιο αντικείμενο. Ένας υποψήφιος για παράδειγμα στο Παιδαγωγικό Αθηνών με τους βαθμούς του μπορεί να συγκεντρώνει 15.000 μόρια, ενώ με τους ίδιους βαθμούς ο συγκεκριμένος υποψήφιος στο Παιδαγωγικό των Ιωαννίνων το οποίο έχει διαφοροποιημένους συντελεστές βαρύτητας από αυτό των Αθηνών μπορεί να συγκεντρώσει 100 ή και 200 μόρια περισσότερα ή λιγότερα. Κάθε μονάδα δηλαδή σε ένα γραπτό υποψηφίου έχει διαφορετική αξία ανάλογα με τον συντελεστή βαρύτητας. Με λίγα λόγια η αξία των βαθμών που πέτυχε ένας υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι ίδια για του ίδιου αντικειμένου τα Τμήματα.
Από την άλλη τονίζεται από το Υπουργείο Παιδείας με ιδιαίτερη έμφαση ότι φέτος οι Βάσεις θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μειώνοντας πολύ το χρόνο αναμονής και την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Ευτυχώς που στην έκδοση των αποτελεσμάτων θυμήθηκαν την αγωνία των υποψηφίων, ενώ στον τρόπο υπολογισμού των μορίων την ξέχασαν. Πραγματικά η κατά δεκαπέντε ημέρες επίσπευση την ανακοίνωσης των βάσεων φέρνει «τεράστια» ανακούφιση στα παιδιά.
Αν η συγκεκριμένη πρακτική από την πολιτική ηγεσία δεν αποτελεί ξεκάθαρα υποτίμηση της επίπονης προσπάθειας των χιλιάδων υποψηφίων, αν δεν αποτελεί απαξίωση κάθε έννοιας δικαίου, ισονομίας και ισότιμης μεταχείρισης τότε τι; Αλήθεια ποια εμπιστοσύνη και ποια εκτίμηση απέναντι στην οργανωμένη πολιτεία μπορούν να έχουν οι δεκαοχτάρηδες νέοι μας, όταν αντιμετωπίζονται με τέτοιες πρακτικές, πρακτικές καθοριστικές για το μέλλον τους;
Φαίνεται ξεκάθαρα πώς στόχος τους είναι να οδηγήσουν χιλιάδες νέους στα ιδιωτικά κολέγια των οποίων αναγνωρίζουν με αθρόες αποφάσεις επαγγελματικά δικαιώματα αδιαφορώντας για το ποιοι γονείς και ποιων οικονομικών τάξεων θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν εν μέσω μάλιστα μιας βίαιης και ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής και αφαίμαξης σε λίγο χρονικό διάστημα ενός μεγάλου ποσοστού από το οικογενειακό εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών.
Ο ευρωπαϊκός στόχο, η Ελλάδα το 2030 να έχει και αυτή απόφοιτους ΑΕΙ το 45-50% των νέων ηλικίας 25-35 ετών, φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί καθόλου.
Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους να πάνε στις εξετάσεις, να δώσουν τη μάχη τους με δύναμη, με αποφασιστικότητα και κυρίως με ψυχική ηρεμία και γαλήνη έχοντας στο νου τους ότι οι στρεβλώσεις και οι αδικίες ενός εκπαιδευτικού συστήματος ανατρέπονται συντεταγμένα και νόμιμα μαζί με τις κυβερνήσεις που τις δημιούργησαν.