Ως άλλος Ιούλιος Καίσαρας, που «έριψε τον κύβο» και πέρασε τον Ρουβίκωνα, σημαίνοντας γενική επίθεση κατά των «σφετεριστών» της Ρώμης, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας, πέρασε το δικό του Ρουβίκωνα, άφησε πίσω την «χαλαρή πολιτική αγρανάπαυση» της Κουμουνδούρου και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας κυριολεκτικά,- όπως θα έλεγε και ένας άλλος μεγάλος της ιστορίας, ο Μάο Τσε Τούνγκ – , «Φωτιά στο Γενικό Επιτελείο», του Μεγάρου Μαξίμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το βήμα της Βουλής, έκανε λόγο για «τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» και τόνισε ότι «Έχει έρθει η ώρα να φύγει γιατί πρέπει να ανασάνει αυτός ο τόπος».
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δοθεί δημοκρατική διέξοδος. Καλούμε όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην πλευρά της δημοκρατίας και της προόδου να δώσουν το παρών για την απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η συγκεκριμένη Πρόταση Μομφής, είναι η πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση στη Βουλή της ικανότητας να κυβερνά τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν πάει άλλο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνοψίζοντας τους λόγους, που τον ώθησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε, ότι η πρόταση κατατίθεται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κακοκαιρία Ελπίδα, τη διαχείριση της πανδημίας, τον καλπασμό της ακρίβειας.
«Τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει η κοινωνία της λογικής από αυτή την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανόνας τους, σε κάθε τραγωδία είναι να τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη και αντιμετωπίζουν τα πάντα με όρους επικοινωνίας και θεατρικές γνώμες όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη την Τετάρτη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναφερόμενος στη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε ο ALFA TV.
Στα σχοινιά αν όχι στο καναβάτσο
Παρόλο που η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κυοφορείται από τον μήνα Δεκέμβριο, το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκε. Ο πρωθυπουργός, ενώ ευελπιστούσε «αβρόχοις ποσί», να «προσπεράσει» την ευρύτατη και οξύτατη λαϊκή δυσαρέσκεια από την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», από τις εκατόμβες νεκρών λόγω πανδημίας, από το υπό κατάρρευση ΕΣΥ, από την λαβωμένη δημόσια τάξη, από το κύμα γενικευμένων ανατιμήσεων στην αγορά και να «προχωρήσει παρακάτω» τώρα θα αναγκαστεί πολιτικά να «λογοδοτήσει» εφ όλης της ύλης.
Αυτή η «πολιτική λογοδοσία», δεν θα εξελιχθεί στο λίαν προστατευόμενο περιβάλλον του υπουργικού συμβουλίου ή με κάποιο ηχογραφημένο μήνυμα, ούτε σε κάποιο φιλικό τηλεοπτικό studio. Θα γίνει επίσημα και ζωντανά από το βήμα της βουλής, έχοντας απέναντί του, σύσσωμη την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, με όλες τις κάμερες ανοιχτές και σε απευθείας σύνδεση με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πρωθυπουργός και υπουργοί καλούνται σε ένα τριήμερο και με νωπές τις μνήμες από την ταλαιπωρίων των κατοίκων του λεκανοπεδίου, να απαντήσουν σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα προβλήματα της ζέουσας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, ελληνικής πραγματικότητας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί προ της μέγιστης πολιτικής αντίφασης, να υπερασπιστεί υπουργούς που αντιμετωπίζουν την μέγιστη λαϊκή μήνη εξαιτίας των δικών τους λαθών, τους οποίους ο ίδιος σε ένα σύντομο επόμενο διάστημα, θα αποπέμψει με ένα δομικό και προεκλογικό ανασχηματισμό.
Η σκληρή αριθμητική του εκλογικού νόμου
Πέραν των όσων διθυραμβικά λέγονται και γράφονται, για κυβερνητικές αυτοδυναμίες, ας διαβάσουμε απλά τους αριθμούς. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και χωρίς μπόνους εδρών. Άρα, αριθμητικά αποκλείεται να υπάρξει αυτοδυναμία, καθώς αυτή απαιτεί 51% των ψήφων.
Κατόπιν τούτου, αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, θα γίνει «δίδυμη εκλογή» με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020.
Σύμφωνα μ αυτόν τον εκλογικό νόμο, το μπόνους, ανώτατο 50 εδρών, μοιράζεται κλιμακωτά : Το πρώτο κόμμα θα παίρνει 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 38 με 40% των ψήφων, ανάλογα με πόσα μικρά θα μείνουν εκτός βουλής.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται και περιπλέκεται έτι περαιτέρω σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν ξεπερνά το 25%, όπως επιμένουν οι μετρήσεις των 5 μεγάλων πρεσβειών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μαζί περίπου 170-180 έδρες. Και τα τρία κόμματα μαζί!
Διόλου τυχαίο δεν ότι τελευταία, στο παρασκήνιο συζητείται και πάλι η επαναφορά του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου με μη κλιμακωτό εκλογικό μπόνους εδρών.
Η χαμένη ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη
Παλαιοί και έμπειροι κοινοβουλευτικοί, όλων των κομματικών πτερύγων υποστηρίζουν ότι, «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ η πρόταση μομφής είναι η αντιπαράθεση που αναδεικνύει έναν πολιτικό αρχηγό». Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, θα απουσιάζει από αυτήν την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
Όσες δηλώσεις κι αν κάνει στο περιστύλιο της Βουλής δεν μπορούν να αντικαταστήσει μία απ΄ ευθείας αντιπαράθεση επιχειρημάτων στην ολομέλεια. Θα ήταν μια πολιτική ευκαιρία για τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναδείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Φυσικά, η απουσία του μπορεί μα αναγνωστεί κι από την ανάποδη, καθώς καταφανώς δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική εμπειρία των, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Κέρδη και κενά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ουδείς θα αμφισβητήσει, ότι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με την πρόταση μομφής που κατέθεσε, κατά της κυβέρνησης, επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις και κέρδισε τις αρχικές πολιτικές εντυπώσεις.
Ακόμα και με γνωστό το αποτέλεσμα της μη πτώσης της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κερδίζει στα σημεία :
- «Συσπειρώνει» το κόμμα του, ενόψει συνεδρίου και επίσης σε μία περίοδο, η οποία από όλους προσδιορίζεται ως προεκλογική.
- Υποχρεώνει τον στρατηγικό πολιτικό αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να λογοδοτήσει σε όλα τα θέματα της ζέουσας πολιτικής επικαιρότητας και δη σε ευθεία αντιπαράθεση από το βήμα της βουλής, έχοντας απέναντί του το σύνολο των πολιτικών αρχηγών.
- Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ως ο άτυπος επικεφαλής του συνόλου της πολιτικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πέραν όλων των ανωτέρω, αναμφίβολα και σαφέστατα θετικών σημείων για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν και τα πολιτικά κενά, τα οποία καλείται τάχιστα να συμπληρώσει.
Με την πρόταση μομφής και με την επίκληση πρόωρων εκλογών για να φύγει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, περνάει και η πολιτική περίοδος των αμφισβητήσεων, επικρίσεων, διαπιστώσεων. Η κοινωνία απαιτεί σαφείς απαντήσεις σε κορυφαία θέματα :
- Οικονομία
- Παιδεία
- Υγεία
- Δημόσια Διοίκηση
- Δημόσια Τάξη
- Εξωτερική πολιτική
Επιπλέον των προτάσεων, η κοινωνία, θέλει να ξέρει και με ποιους θα πορευτεί, στην νέα πολιτική αλλαγή, που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιδιώκει και υπόσχεται.
Γ. Σπ. Π.