Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ, για την ίση μεταχείριση, την αντιμετώπιση των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας, οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται σε κέντρα λήψης αποφάσεων, να μένουν εκτός ορισμένων τομέων της οικονομίας, να αναλαμβάνουν τις οικιακές ευθύνες, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες και να πλήττονται από την έμφυλη βία. Οι σεξιστικές στάσεις, πρακτικές και συμπεριφορές συντείνουν σε αυτές τις ανισότητες.
Σεξισμός ονομάζεται κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα, εξαιτίας του φύλου τους και οδηγεί σε διακρίσεις. Ο σεξισμός είναι μια βλαπτική συμπεριφορά, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθιά ριζωμένα έμφυλα στερεότυπα και επηρεάζει πιο σοβαρά τις γυναίκες, αλλά έμμεσα βλάπτει και τους άνδρες. Οι σεξιστικές συμπεριφορές επηρεάζουν κάθε επίπεδο της κοινωνίας, από τους θεσμούς και τα κοινωνικά περιβάλλοντα (π.χ. το εργασιακό περιβάλλον) έως τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Συναντάται σε όλο το φάσμα της ζωής, όπως καθημερινά στην ομιλία και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, στον τομέα της εργασίας π.χ. στα επαγγέλματα κάνοντας χρήση του αρσενικού όρου για τις γυναίκες, στο marketing χρησιμοποιώντας τις γυναίκες στις διαφημίσεις στερεοτυπικά να χρησιμοποιούν π.χ. οικιακές συσκευές και σε πολλούς τομείς ακόμα.
Οι σεξιστικές στάσεις δεν περιορίζονται μόνο σε λεκτικές εκφράσεις, αλλά εκτείνονται και σε συμπεριφορές, πράξεις, χειρονομίες και εικόνες σεξουαλικού κυρίως περιεχομένου και εκδηλώνονται σε κάθε διάσταση της ζωής. Ειδικότερα, οδηγούν στην αποδοχή της έμφυλης βίας και πολλές φορές ξεκινούν από ένα αστείο και φαίνονται καλοπροαίρετες, αλλά μπορεί να οδηγήσουν στη βία κατά των γυναικών (π.χ. σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, ή οικονομική βλάβη).
Επιπλέον, καλλιεργούν ένα κλίμα απειλής, φόβου, ανασφάλειας, διακρίσεων και υποτίμησης, προκαλούν αισθήματα προσβολής, ντροπής, εξευτελισμού, ταπείνωσης, αλλαγές στη συμπεριφορά των γυναικών και επιδείνωση της υγείας τους. Ο σεξισμός μπορεί να έχει και πιο βλαβερές συνέπειες για ορισμένες γυναίκες και άνδρες λόγω της εθνικότητας, ηλικίας, αναπηρίας, κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας, έμφυλης ταυτότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολλών άλλων παραγόντων.
Ο σεξισμός, ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, καθώς προσβάλλει την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου. Οι ειδικότερες παράνομες συμπεριφορές που στοιχειοθετούν τον σεξισμό προστατεύονται τόσο από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (λ.χ. Ν. 3500/2006, Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του σεξισμού) όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις [λ.χ. Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) – Σύμβαση Κων/πολης] που έχουν κυρωθεί από τη χώρα μας. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σεξιστικές συμπεριφορές οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιες γι’ αυτό και μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 ή στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για άμεση κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη.
Στο νησί μας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.).
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:
Δ/νση: Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26610 47396
E-mail: [email protected]
www.womensos.gr