Στην μεταπολιτευτική περίοδο, έγιναν αρκετές αλλαγές με πρόσημο την δημοκρατική αλλαγή και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.
Άλλες άντεξαν στο χρόνο, μερικές ξεχάστηκαν και δεν βρήκαν την εφαρμογή τους και πολλές δέχθηκαν επιθέσεις από το πολιτικό σύστημα για την «εξυπηρέτησή» του.
Στο χώρο της υγείας, ωρίμασαν οι συνθήκες για τη βελτίωσή του.
Αισιοδοξώ ότι ένα ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ θα αναδείξει δομικές αλλαγές για την αναβάθμιση της λειτουργίας των μονάδων υγείας.
Με τα σημερινά δεδομένα, κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται, επισήμως αναγγέλλει ότι όλες οι προηγούμενες διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, του ΕΚΑΒ, αλλά και των Νοσοκομείων, διοίκησαν τουλάχιστον ελλιπώς τις μονάδες τους, στην ουσία δηλαδή ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς και πρέπει να αντικατασταθούν από «ικανούς».
Ανεξάρτητα που οι νέοι «ικανοί» δεν γνωρίζουν την ελληνική και όταν καλούνται να την γράψουν, τα ορθογραφικά τους λάθη και οι σολοικισμοί ξεπερνούν κάθε όριο αντοχής.
Έτσι λοιπόν όλη η δημόσια διοίκηση δέχεται σάρωμα της διοικητικής ιεραρχίας και οι «ικανοί» προέρχονται πλέον από την κυβερνώσα παράταξη. Για να είμαστε ακριβείς, από τον εκάστοτε υπουργό που ελέγχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Κατά το δοκούν, με αδιαφανείς διαδικασίες, που δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες αποδέχονται μοιρολατρικά, ο εκάστοτε υπουργός Υγείας, ενίοτε δέχεται εντολές «άνωθεν», άλλες φορές ρουσφετολογεί με ομόθρησκους της παράταξης και πάντως διορίζει εκείνος όποιους αυθαίρετα θεωρεί ότι τον εκπροσωπούν καλύτερα και δεν πρόκειται να δεχθεί οχλήσεις. Μόνο γονυκλισίες είναι επιτρεπτές στις αποφάσεις του.
Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου η κατάσταση αυτή να αλλάξει.
Η πρόταση:
· Διοικητές στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία να επιλέγονται από το ΑΣΕΠ, αφού προηγουμένως τεθούν απολύτως διαφανή και συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας διοίκησης μονάδων, με ανάλογη βαθμολόγηση των κριτηρίων αυτών, πάντοτε σε σχέση με επίπεδο σπουδών, εμπειρίας κ.ά.
· Η θητεία των λειτουργών αυτών να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις θητείες των κυβερνήσεων (παράδειγμα πενταετούς θητείας). Έτσι, εκείνος που αντικειμενικά έχει τα απαραίτητα προσόντα διοίκησης, να μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή του και στην περιφέρεια, χωρίς το φόβο ότι θα γίνει αντικατάστασή του εφόσον αλλάξει και η κυβέρνηση.
· Ο τρόπος αυτός της επιλογής θα προσελκύσει τους πλέον ικανούς, βεβαιότατα περισσότερο ικανούς από όσους μέχρι σήμερα διορίζονται με κριτήρια υπουργών.
· Φυσικά και με τον τρόπο επιλογής ΑΣΕΠ υπάρχει περίπτωση μερικής αστοχίας. Εφόσον οιοσδήποτε υποπέσει σε ολίσθημα που θα κριθεί από τη δικαιοσύνη ή από ανεξάρτητη αρχή για τη δημόσια διοίκηση, αντικαθίσταται άμεσα, πάλι όμως μέσω επιλογής ΑΣΕΠ.
Ο λαός για να έχει εμπιστοσύνη και να σέβεται την κυβέρνηση, πρέπει να δει να γίνεται πράξη η αξιοσύνη, η διαφάνεια και η αληθινή αξιολόγηση. Μόνο τότε θα ζητήσει και από τους κυβερνώντες τα ανάλογα.
Είναι βέβαιο ότι η πρόταση αυτή δεν πρόκειται να γίνει επιθυμητή από κάθε κυβέρνηση, γιατί αφαιρεί αυθαίρετη εξουσία υπουργών, που έχουν εκπαιδεύσει έναν ολόκληρο λαό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και στο βόλεμα ημετέρων. Με το αζημίωτο φυσικά.
Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, γιατί ενώ όλοι υποστηρίζουμε ότι είμαστε κράτος του δυτικού πολιτισμού, η ματιά μας είναι πάντα στην Ανατολή για τα καλά και συμφέροντα.
Πρέπει να γίνει ένας τίμιος αγώνας για ένα δίκαιο αίτημα.
Είναι άδικο μια ολόκληρη κοινωνία να δέχεται να διοικείται ένας ευαίσθητος χώρος τις περισσότερες φορές από τενεκέδες ξεγάνωτους, ενίοτε και τραμπούκους.