Από την προ πολλών μηνών απόλυτη πολιτική βεβαιότητα για «αυτοδύναμη κυβέρνηση», στην χαλαρή πολιτική συγκατάβαση : «Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση. Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία». Είναι η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ο πρωθυπουργός, κάνει απλά μια μαθηματική προβολή των ευρημάτων των τρεχουσών μετρήσεων της κοινής γνώμης και μετράει έδρες στην επόμενη βουλή. Αναμφίβολα, πέραν των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πέριξ αυτού ευρισκόμενοι στενοί επιτελείς, γνωρίζουν και τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που διεξάγονται ειδικά για το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και εκείνες που διεξάγουν για δική τους γνώση, οι πρεσβείες των 5 μεγάλων χωρών στην Αθήνα. Τα «νούμερα», αυτών των δημοσκοπήσεων, είναι περισσότερο πολιτικά αποκαρδιωτικά από εκείνα των δημοσκοπήσεων, που παρουσιάζονται σε δελτία ειδήσεων των συστημικών ΜΜΕ.
Οι Δημοσκοπήσεις
Μια δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OpenTV δείχνει την πτώση της Νέας Δημοκρατίας και την μείωση της «ψαλίδας» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ν.Δ. 31,1%, ΣΥΡΙΖΑ 22,2%, ΚΙΝ.ΑΛΛ. 13% ,ΚΚΕ 5,8%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ25 2,8%.
Μια άλλη δημοσκόπηση -της MRB- δείχνει στο 7,4% τη διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία -από 11% που ΄ήταν τον Δεκέμβριο.
Κοινά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, είναι :
- Τα ποσοστά που αποσπά η Νέα Δημοκρατία απέχουν πολύ από εκείνα που θα της χάριζαν κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ακόμα και μετά από ενδεχόμενες δίδυμες εκλογές με τον δικό της εκλογικό νόμο.
- Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βαίνει συνεχώς μειούμενη.
- Σημειώνεται επιπλέον ταχεία πτώση της δημοφιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
- Το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΚΙΝΑΛ, υπερβαίνει σε όλες τις μετρήσεις, το ποσοστό που από μόνη της αποσπά η νυν κυβερνώσα παράταξη.
Τούτων, όλων δοθέντων, η εισαγωγικά αναφερθείσα δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία εγκαταλείπει το όραμα της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, και αναφέρεται ευθέως στο ενδεχόμενο να υπάρξει «συμμαχική» κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική, – είτε από πρώτες, είτε από δίδυμες – , και αποκλείοντας το σενάριο των τρίτων εκλογών, σε περίπτωση που οι δίδυμες δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει άριστα τα εκλογικά ρεύματα που αναπτύσσονται στην κοινωνία.
«Αυτή η… αλλαγή στρατηγικής επηρεάζει αυτομάτως τη στρατηγική των άλλων κομμάτων, διότι δεν μπορούν να επαναπαύονται ότι η Ν.Δ. θα διεκδικήσει αυτοδυναμία και μόνο αυτοδυναμία. Άρα η λέξη συνεργασία, συμμαχική κυβέρνηση, σημαίνει και για τους άλλους ευθύνες, διότι πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις», υποστήριξε εύστοχα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ : ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, παραμένει σταθερή στη στρατηγική της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΟΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, αποκλείοντας σαφώς το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία. Οι καλά γνωρίζοντες τα κομματικά παρασκήνια της πλατείας Κουμουνδούρου, στο ακραίο πολιτικό ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», (ΝΔ + ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ), δεν θα απέκλειαν και νέα διάσπαση, κατά τα πρότυπα της ΛΑΕ, του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία με την οποία το χάσμα είναι αγεφύρωτο» όπως είπε προσφάτως σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, αποκλείοντας ταυτόχρονα και «συμμετοχή σε κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή οικουμενικού τύπου».
Οι πέριξ του Αλέξη Τσίπρα ευρισκόμενοι επιτελείς, εξηγούν, ότι, «εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις κάλπες τότε η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία ή σε δεύτερες κάλπες αλλά την επόμενη ημέρα θα υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».
Προς τούτο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα απευθυνθεί σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, πλην της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, διερευνώντας κατά το σύνταγμα, την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο βουλευτής Πειραιά και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε στον υπογράφοντα, σε συνέντευξή του για την εφημερίδα Political : «Θα απευθυνθούμε σε όποιον θέλει να δώσει τέλος στη νεοφιλελεύθερη περιπέτεια της χώρας. Και αν οδηγηθούμε σε επόμενες εκλογές, αν με δική του ευθύνη ένα από τα άλλα κόμματα (ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25) δεν στηρίξει ή ανεχθεί μια προοδευτική κυβέρνηση, να είστε σίγουρος ότι την τιμωρία του πολίτη στις επόμενες κάλπες, δεν θα θέλει να τη δοκιμάσει κανείς».
Αναφερόμενος δε, στο «κοινό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης», θεωρεί πως, «τα πράγματα είναι εύκολα, οι ανάγκες της κοινωνίας, θα επιβάλουν το κοινό πρόγραμμα».
ΚΙΝΑΛ : Με Νέα Δημοκρατία ή με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ…;;;
Είναι πλέον σαφές, πως με δεδηλωμένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να συγκυβερνήσει με την Νέα Δημοκρατία, – όπως παραπάνω εκτενώς αναφέρθηκε – , και με την εκφρασθείσα άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί «αβύσσου πολιτικής, πολιτιστικής, αξιακής, που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», μετεκλογικά πρώτο και δεύτερο κόμμα, θα απευθυνθούν στο τρίτο προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση, δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ.
Με την μέχρι πρότινος μονότονη πολιτική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου περί κοινοβουλευτικής «αυτοδυναμίας», η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, «βολευόταν πολιτικά», καθώς μπορούσε να καλυφθεί με την «την πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».
Με την προ υπάρχουσα στρατηγική της Κουμουνδούρου περί «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» και με την εσχάτως προκύψασα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη καλείται να διαλέξει : Είτε προς τα δεξιά με ΝΔ, είτε προς τα αριστερά με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης απαντά :
- Στην Νέα Δημοκρατία : Δεν θα γίνει «σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται», χαρακτηρίζοντας οπορτουνιστική την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
- Στον ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε συνεργασία, «καθώς είναι νωπή η γεύση της αποτυχίας του στο λαό».
Απορρίπτοντας, η Χαριλάου Τρικούπη, να ρίξει γέφυρες συνεργασίας, είτε προς την Πειραιώς, είτε προς την Κουμουνδούρου, επανέρχεται στο διακύβευμα της «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης», η οποία όμως είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί χωρίς σύμπραξη με τον όμορο προς τα αριστερά του πολιτικό χώρο. Διόλου τυχαία, η επί τούτου παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου περί «κεντροαριστερής πολυκατοικίας».
«Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Από την δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο ΙΟΝΙΑΝ ΤV, είπε χαρακτηριστικά : Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι».
Τούτων όλων δοθέντων, εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα πως όλοι καλούνται να καταθέσουν το δικό τους κυβερνητικό αφήγημα μπροστά στην επερχόμενη κάλπη, μηδέ του Νίκου Ανδρουλάκη εξαιρουμένου.
Γ. Σπ. Π.