Ποιο να είναι, άραγε, το πιο ωραίο Ημερολόγιο για το 2022 στο νησί όπου τοπικά Ημερολόγια της μορφής των Αλμανάκ, αν όχι και κάποιου είδους Καζαμίες, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από μια τοπική «Αυτοκρατορική Τυπογραφία» το 1810 για το 1811;
Μάλιστα, πριν από 210 και πλέον χρόνια έκανε την εμφάνισή του στην Κέρκυρα το πρώτο γνωστό, τουλάχιστον, Κερκυραϊκό Ημερολόγιο, σε γαλλόφωνη τότε έκδοση, σαφώς για περιορισμένο κοινό. Αυτό ήταν κιόλας ένα από τα πρώτα Ημερολόγια στον σύγχρονο ελληνικό χώρο. Έφερε τον τίτλο «Almanach» και αφορούσε το 1811, με αναφορές και στο 1810. Ήταν η περίοδος που την Κέρκυρα κατείχαν, βλέπετε, οι Γάλλοι Αυτοκρατορικοί.
Προφανώς στο ίδιο τυπογραφείο που είχαν εγκαταστήσει δέκα και πλέον χρόνια νωρίτερα οι Γάλλοι Δημοκρατικοί στην παλαιά Τένεδο κοντά στο κέντρο της πόλης και οι Αυτοκρατορικοί διάδοχοί τους το είχαν μετονομάσει «Αυτοκρατορική Τυπογραφία», τυπώθηκε κι ένα δεύτερο «Almanach», όπως βεβαιώνουν οι συντάκτες της περίφημης «Ιονικής Βιβλιογραφίας» του Emile Legrand και νεότερων ερευνητών. Το 1811 για το 1812.
Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές του Κεφαλονίτη λόγιου Ανδρέα Λασκαράτου, την τετραετία 1828-1831, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μαινόταν οι προσπάθειες για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την οριστική νίκη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με Κυβερνήτη πια τον Ιωάννη Καποδίστρια στα απελευθερωμένα εδάφη, στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα εκδόθηκε στην ιταλική γλώσσα «Almanacco», γραμμένο από τον καθηγητή του Λασκαράτου στην Ιόνιο Ακαδημία Βιτσένζο Ναννούτσι, ανανεωμένο φυσικά κάθε χρόνο. Είχαν προηγηθεί μάλιστα για τα χρόνια 1827 και 1828 άλλες επίσης ιταλόγλωσσες εκδόσεις Ημερολογίων. Με τον πανομοιότυπο τίτλο «Almanacco degli Stati Uniti delle Isole Ionie».
Η πρώτη ελληνόγλωσση όμως έκδοση Ημερολογίου στην Κέρκυρα, έστω ως «Μηνολόγιο», πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον Μάνο Χαριτάτο, το 1833. Αφορούσε έργο του Ε. Ιωαννίδη.
Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία, στην Κέρκυρα είχαν παραληφθεί γύρω στα 1795, από τη Βιέννη, τυπωμένα εκεί ελληνόγλωσσα Ημερολόγια, μάλλον της τυπογραφικής – εκδοτικής εταιρείας του Ζακυνθινού Γεώργιου Βεντότη.
Στο διάβα του χρόνου από τότε ίσαμε σήμερα κυκλοφόρησαν στην Κέρκυρα αμέτρητα, εννοείται, Ημερολόγια. Από πολύ διαφορετικούς φορείς. Πολλά μάλιστα, πολύ καλαίσθητα και χρηστικά, περιείχαν πληθώρα πληροφοριών ιστορικού, λογοτεχνικού και λαϊκού-αγωνιστικού ή και αστρολογικού χαρακτήρα για το νησί, τα Επτάνησα, την Ελλάδα. Ήταν ζηλευτές, πρωτοποριακές εκδόσεις με ιστορική σημασία, που κοσμούσαν και κοσμούν ακόμη βιβλιοθήκες στα σπίτια. Όχι απλά ημερολόγια με δίπλα στις ημερομηνίες τα ονόματα των ημερών ή και με εορτολόγιο. Πολλά άλλα, ακόμη και αθλητικών συλλόγων της Κέρκυρας εξίσου όμορφα, εξυπηρετούσαν σκοπούς προβολής της δράσης συγκεκριμένων φορέων, σύνδεσης με τα μέλη και τους φίλους τους και βέβαια και οικονομικούς για την εξασφάλιση εσόδων. Σημαντικοί ζωγράφοι, λογοτέχνες, ιστορικοί ερευνητές, αλλά και τεχνίτες του εκδοτικού τομέα, τα πλούτισαν με ξεχωριστές δημιουργίες και με στοιχεία έργων ή ερευνών τους, τόσα ώστε αυτά παρουσιάζουν πια συλλεκτική αξία και τιμολογούνται ακριβά σε σχετικές δημοπρασίες.
Με μιαν ακουαρέλα που τιτλοφορείται «Δύση στο Ιόνιο», μεταξύ άλλων έργων του εικαστικού και ηθοποιού Μιχάλη Νικολινάκου που πέρασε στην Κέρκυρα κάποια από τα παιδικά του χρόνια και την επισκεπτόταν, κυκλοφόρησε, ας το σημειώσουμε κι αυτό, το νέο «Ημερολόγιο 2022» της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
«2022. Καλή χρονιά, με δύναμη και υγεία», εύχεται.
Μια μικρή αναδρομή σε σχετικές εκδόσεις αποκαλύπτει ότι σημαντικές προσωπικότητες της Κέρκυρας συνέδεσαν τα ονόματά τους με ελληνικά Ημερολόγια, Αλμανάκ και Καζαμίες κορυφαίας αξίας τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό.
Πρωτοπόρησαν μάλιστα.
Έτσι, στο Παρίσι τα τέλη του 1860 κυκλοφόρησε το τυπωμένο άλλοτε στο Παρίσι και άλλοτε στην Αθήνα και στη Λειψία σε διάστημα έντεκα ετών, ως νεότερες εκδόσεις του τα επόμενα χρόνια, «Εθνικόν Ημερολόγιον του έτους 1861». Εκδότης του και βασικός συγγραφέας του ήταν ο Κερκυραίος Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός (1828-1871), διανοούμενος και λογοτέχνης, βαφτισμένος από τον αδελφό του Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιο.
Ήταν περιοδική, ετήσια έκδοση και είχε «ανταποκριτές» και συνδρομητές, όπως ανέφερε, στην Αθήνα, στην Κέρκυρα, καθώς και σε λίγες άλλες πόλεις της Ελλάδας μα και χωρών του εξωτερικού με έντονο ελληνικό στοιχείο, όπως το Λίβερπουλ, η Οδησσός, η Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι.
Και τι δεν περιείχε εκείνο το πρώτο μεγάλο ελληνικό, ετήσιο «Εθνικόν Ημερολόγιον», που εκδόθηκε μέχρι το 1871 και τυπώθηκε επί τρία χρόνια στο παρισινό τυπογραφείο του φιλέλληνα Firmin Didot, ενώ κάποια φύλλα του ορισμένα χρόνια «εστοιχειοθετήθησαν μεν και εστερεογραφήθησαν εν τω τυπογραφείου των εν Αθήναις υιών Α. Κορομηλά», με χρηματοδότηση και του πολύ γνωστού για δωρεές στην Κέρκυρα Γρηγόριου Μαρασλή. Τα παλαιότερα μηνολόγια, που περιλάμβαναν κυρίως τις θρησκευτικές εορτές και τη μέτρηση του χρόνου με βάση τις φάσεις της σελήνης, είχαν εμπλουτισθεί σταδιακά με συγκριτικούς πίνακες μέτρων και σταθμών, στατιστικές πληροφορίες, συμβουλές οικιακής οικονομίας, επίκαιρα νέα και άλλα υλικά, όπως έχει επισημανθεί από μελετητές τους και βεβαιώνει ακόμη και ένα ξεφύλλισμα ενός τόμου του, σε νέες κοινωνικές ανάγκες. Ήταν τομή για τα ελληνόγλωσσα Μηνολόγια, Ημερολόγια και Καλεντάρια, καθώς η ύλη του σταδιακά διευρύνθηκε περιλαμβάνοντας βιογραφίες, λογοτεχνικές συνεργασίες, καθώς και ιατρικά και ευρύτερα επιστημονικά θέματα. Ήταν και πλούσια εικονογραφημένο με χαλκογραφίες, λιθογραφίες και ξυλογραφίες -μεταξύ άλλων μάλιστα και με προσωπογραφίες μελών των κερκυραϊκών οικογενειών Βράιλα και Μαρκορά στην έκδοση για το έτος 1866- που σηματοδότησαν το μέλλον πολλών ανάλογων ελληνικών εντύπων.
Υπάρχει και μια καταπληκτική για την κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, που δεν γνωρίζουμε τον δημιουργό της και ούτε αν και πού σώζεται:
Επίσης, στην ίδια έκδοση περιλαμβάνεται εξαιρετικό, μη μνημονευόμενο πια, ποίημα του Λευκάδιου Σπύρου Καββαδία για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, καθώς και μετάφραση ιταλικού ποιήματος από τον Γεώργιο Μαρκορά, μελέτη του οποίου με τον τίτλο «Περί της εν ταις Ιονίοις Νήσοις Ελληνικής Εκκλησίας» παρουσιάστηκε σε άλλες σελίδες. Επίσης, εκαταχωρήθηκε αντίγραφο συγχαρητήριας επιστολής του καθηγητή της Ιονίου Ακαδημίας και μετέπειτα πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Ασώπιου, πατέρα γιου με το όνομα Ειρηναίος που έμελλε να αποτελέσει συνεχιστή του Βρετού.
Ακόμη, σε άλλο κείμενο με τον τίτλο «Έκθεσις των εν Ελλάδι συμβάντων από Ιουνίου 1862 άχρις Ιουνίου 1865» παρέχονται μοναδικές πληροφορίες για όσα συνέβησαν στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα την περίοδο της ένωσης, όταν, μεταξύ άλλων, έγινε γνωστός ο όρος της σχετικής συνθήκης «περί κατεδαφίσεως των φρουρίων της Κερκύρας», ο οποίος «εξήγειρον εις τας καρδίας των Ελλήνων δικαίαν αγανάκτησιν». Λίγο μετά, στην Κέρκυρα «φλογερά πάθη είχαν εκραγή ένεκα του αγροτικού ζητήματος, οι κάτοικοι των χωρίων εσχημάτισαν ιδιαίτερον συνδυασμόν εκ χωρικών πληρεξουσίων, και απέκλεισαν όλως διόλου της συνελεύσεως τους υποψηφίους της πόλεως». Όπως αναφέρεται, στη Βουλή πρόταση περί «αμέσου και τελείας αφομοιώσεως της διοικήσεως των Ιονίων νήσων» από την ισχύουσα ελληνική «εξήγειρε των Ιονίων την λύσσαν».
Στην ίδια έκδοση παρουσιάζεται άγνωστη βιογραφία του Κερκυραίου Σπυρίδωνα Καλογερόπουλου, που είχε αντιπροσωπεύσει τη Λιβαδειά, όπου ήταν ιατρός, στις ιστορικές εθνοσυνελεύσεις της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζηνίας.
Ο ίδιος ο Μ. Παπαδόπουλος Βρετός είχε σημειώσει για τους στόχους του: «Το έργον, όπερ ανεδέχθην, είναι ωφέλιμον ουχί μόνον φιλολογικώς και ηθικώς, αλλά και πολιτικώς θεωρούμενον, ως σχετίζον και συνδέον προς άλληλα τα διάφορα μέλη της μεγάλης ελληνικής οικογενείας και ανακαλούν εις την μνήμην των νεωτέρων τους προγενεστέρους προμάχους και αθλητάς του ελληνισμού».
Ο εικονιζόμενος Κερκυραίος συγγραφέας και κριτικός με θητεία και στο Παρίσι τα χρόνια των εκδόσεων του Βρετού, Ειρηναίος Ασώπιος (1825-1905), πήρε από εκείνον τη σκυτάλη για να εκδώσει μετά τον θάνατό του, στην Αθήνα πια, Ημερολόγια στα δικά του χνάρια και με ευρωπαϊκές επιρροές, αν και όχι πάντα με προοδευτικό πνεύμα.
Ο ίδιος θεωρείται το πιο δυνατό πνεύμα και στην αναβίωση του περίφημου Καζαμία, στην ελληνική βεβαίως εκδοχή του. Αποτέλεσμα δικών του εργασιών ήταν επί πολλά χρόνια στην Αθήνα ο κυρίαρχος, τότε, Καζαμίας του εκδοτικού οίκου «Υιοί Α. Κορομηλά».
Πνεύμα σπινθηροβόλο, με ευρεία εγκυκλοπαιδική μόρφωση και χάρη γραφής, όπως μαρτυρεί μια απλή ανάγνωση κειμένων του, άφησε εποχή στον τομέα αυτό στην Αθήνα, με τόμους που έφταναν βεβαίως στην ώρα τους και στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Δικό του δημιούργημα ήταν και οι ετήσιες εκδόσεις σαν την εικονιζόμενη με τον τίτλο «Αττικόν Ημερολόγιον του δίσεκτου έτους 1876», που γράφτηκε με «ευνοϊκή συνδρομή φιλόκαλων λογίων» και τυπώθηκε στο αθηναϊκό τυπογραφείο της «Ελληνικής Ανεξαρτησίας». Για να γίνει δικός σας ένας από εκείνους τους τόμους που μερικές φορές βγαίνουν σε δημοπρασία σε αθηναϊκές σάλες απαιτούνται πια, στην καλύτερη περίπτωση, γύρω στα 300 ευρώ. Από το 1867 μέχρι το 1896, με εξαίρεση το έτος 1870, εξέδιδε ανελλιπώς στην Αθήνα το πολυσήμαντο, λόγιο μα και καυστικό μερικές φορές «Αττικόν Ημερολόγιόν» του. Συχνά με βιομηχανικό καλλιτεχνικό δέσιμο, με χρυσωμένες ακμές, για συλλέκτες.
Μέχρι και ατμοπλοϊκές πληροφορίες ή προσδοκίες, όπως αυτή η κερκυραϊκού ενδιαφέροντος που διαβάζουμε στο «Αττικόν Ημερολόγιον» του 1869, περιλάμβανε: «Γραμμή Επτανήσου. Μεταξύ Νέας Κορίνθου και Κερκύρας, ανά πάσαν εβδομάδα». Η αγάπη του για την Κέρκυρα και η δροσιά της γραφής του τον έκανε να ορίζει ως αρχή νέας εποχής για το ανθρώπινο γένος το έτος 1864 ως έτος «της ενώσεως της Επτανήσου μετά της Ελλάδος».
Δεν υπήρχε Ημερολόγιό του που να μην είχε να πει κάτι σημαντικό για την Κέρκυρα. Ακόμη και ο Κερκυραίος λόγιος και ιστορικός Ιωάννης Ρωμανός (1836-1892) του έστελνε συνεργασίες. Στην ίδια έκδοση για το έτος 1869 είδε το φως το πόνημά του «Σύστασις του αρχαιοτάτου των εν Κερκύρα τιμαρίων», όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε μιαν εκπληκτική ιστορική περιγραφή για το νησί:
«Η νήσος Κέρκυρα, θαυμαζομένη ανέκαθεν, από Ομήρου και Απολλωνίου του Ροδίου μέχρι του χρονογράφου Βιλλαρδουίνου και του δουκός της Νάξου Ιωάννου του Κρίσπου, δια την άκραν αυτής ευφορίαν, τα άφθονα πλούτη και του κλίματος την ευκρασίαν, ετησίως αποφέρουσα εις το βασιλικόν ταμείον επί των Βυζαντινών χρόνων πεντεκαίδεκα κεντηνάρια, ήτοι χιλιάς πεντακοσίας λίτρας χρυσού, δυσάλωτος ούσα δια την οχυράν αυτής δικόρυφον ακρόπολιν, αφ’ ης εκ της δεκάτης έτι εκατονταετηρίδος έλαβε και των Κορυφών ή των Κορφών το όνομα, και αρίστης τυχούσα γεωγραφικής θέσεως, ως γειτονεύουσα τη Ιταλία και ου μακράν απέχουσα της αντικειμένης Ηπείρου, έμελλεν εξ ανάγκης να διερεθίση την άμετρον πλεονεξίαν των πλησιοχώρων ηγεμόνων της Δύσεως, οίτινες αδίκους έχοντες επί της κυριαρχίας της όλης Ελλάδος αξιώσεις, εθεώρουν την Κέρκυραν ως άριστον κατά της
Όσο για το πρώτο φέουδο της Κέρκυρας, η έκδοση του Ειρηναίου Ασώπιου, αναφερόμενη στον κάτοχο της Κέρκυρας Κάρολο τον Ανδηγαυών και σε πράξη του στα 1267 πληροφορούσε ότι πλέον: «Εκ πλειόνων αρχαιοτάτων εγγράφων εξάγεται ότι τα κτήματα, άτινα ο Κάρολος εδωρήσατό ποτε προς τους Αλλεμάνους, περιήλθον ένεκα κληρονομίας εις τους Δηλεγότας, αποτελέσαντα το ομώνυμον μέγα τιμάριον, όπερ προϊόντος του χρόνου υποδιαιρεθέν συνέστησε τέσσαρας των άχρι του νυν σωζομένων Βαρονιών, την των Βραγαδίνων, των Μιδέων, των Μέμων και των Βιάρων, κατεχομένας νυν υπό των ΚΚ. Μαρμαρά, Πιέρη, Καποδιστρίου Σούφη, και Μαρκέλου ευπατρίδου Ενετού».
Δεν μπορούσαν να λείπουν φυσικά σε άλλες σελίδες και ποιήματα του Κερκυραίου λόγιου και μετέπειτα πρωθυπουργού Σπύρου Λάμπρου, αναφορές του τύπου ποιαν ώρα και ποιο λεπτό ακριβώς θα ήταν ορατή στην Κέρκυρα έκλειψη της σελήνης τον Ιανουάριο του 1869 ή άλλες αναφορές στο φρενοκομείο της Κέρκυρας, όπως ετούτη η εξαιρετική: Ανατολής ορμητήριον».
«Ευτυχώς η Επτάνησος συν άλλοις εφιλοδώρησεν ημίν και το εν Κερκύρα φρενοκομείον, προσφυώς διευθυνόμενον υπό του εμπείρου και φιλανθρώπου ιατρού, Κ. Αγιοβλασίτου, και παράγον λίαν ευάρεστα αποτελέσματα. Εις το πολύτιμον τούτο κατάστημα, όπερ έχει ανάγκην σπουδαίων τινών έτι βελτιώσεων, και εις ο δέον να επιστήση την προσοχήν της η Κυβέρνησις, πέμπονται νυν οι παράφρονες εξ απάσης της Ελλάδος, και ούτω απηλλάγησαν οι δύστηνοι της θηριωδίας και σκαιότητος των καλογήρων»!
Λεγόταν Ειρηναίος, βλέπετε, μα γινόταν και Πολεμικός. Ήταν πάντα Ασώπιος, δεν σιωπούσε μπροστά σε τίποτα. Πρόδρομο της ελληνικής ευθυμογραφίας τον χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Δημαράς, διασώζοντας πως ήταν απόφοιτος της Ιόνιας Ακαδημίας. Πολλές φορές η κριτική ματιά του στην ελληνική κοινωνία και σε πρόσωπα και πράγματα της εποχής έφτανε, αν δεν ξεπερνούσε κιόλας, τα όρια του σαρκασμού.
Λίγες έστω φορές, καθώς τον είχε βαφτίσει στην Κέρκυρα ο λόρδος Γκίλφορντ και ήταν και ποιητής και δημοσιογράφος, με επτανησιακό σατιρικό πνεύμα γινόταν και πολύ καινοτομικός. Ο ίδιος το 1888 εξέδωσε και αθηναϊκό «Ημερολόγιον των Κυριών». Στο Παρίσι είχε γνωριστεί, μεταξύ άλλων, με τον Αλέξανδρο Δουμά και τον Χάινριχ Χάινε. Είχε συνεργαστεί εκδοτικά και με τη «Βιβλιοθήκη Μαρασλή». Βιογραφία του είχε δημοσιεύσει ο Κερκυραίος λόγιος και πολιτικός Θεόδωρος Βελλιανίτης. Πολύτιμα κατάλοιπά του, παραδομένα από τη γυναίκα του, σώζονται στο Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Ιδού τι έγραφε για τον Καζαμία στον «Πρόλογο» του «Αττικού Ημερολογίου» του για το έτος 1871:
«Άμα ο Θεός έκαμε τας επτά ημέρας της εβδομάδος και αμέσως μετά ο Διάβολος έπλασε τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, ο Θεός ανεπαύθη την εβδόμην, ο δε Διάβολος κατέστησε την αγίαν Κυριακήν ημέραν της αργίας. Μόλις ο Θεός ηυδόκησε να κάμη τον Καζαμίαν Αλμανάχιον του Παραδείσου και αμέσως ο Διάβολος εσοφίσθη να τον καταστήση Μηνύτορα των Αθιγγάνων, προλέγων δι’ αυτού τα μέλλοντα. Βλέπετε λοιπόν ότι ο Καζαμίας είναι το αγιώτερον και σοφώτερον εν ταυτώ των βιβλίων, το βιβλίον του Θεού και του Διαβόλου».
Ο Καζαμίας του Ασώπιου προέκυψε κατά το πρότυπο της εκδοχής και φαντασίας που γέννησαν τον δήθεν Ενετό προφήτη και αστρολόγο του Μεσαίωνα Πιέτρο Καζαμία, ο οποίος διάβαζε τα μελλούμενα στα αστέρια, πάντα με πανύψηλο κωνικό καπέλο. Ο Ειρ. Ασώπιος ήταν εκείνος που δημιούργησε τον κάπως και επτανησιακό σύγχρονο τύπο του ελληνικού Καζαμία. Σύμφωνα με τον Ζακύνθιο λογοτέχνη Γρηγόριο Ξενόπουλος, ήταν τόση η απήχηση γενικώς του Καζαμία στην Αθήνα, τότε, ώστε πολύς κόσμος ήταν αδύνατο να καταλάβει το «Νέον Έτος» και να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά χωρίς τον «Καζαμία» με τον αστείο ανθρωπάκο με το ψηλό καπέλο στο εξώφυλλό του.
Την παράδοσή του στα Ημερολόγια της Αθήνας, με φειδώ στη θεματολογία και στις απόψεις, συνέχισε επάξια ένας άλλος Κερκυραίος λογοτέχνης πριν από έναν ακριβώς αιώνα από τώρα.
Ο μαχητής δημοτικιστής Ηλίας Σταύρου (1873- 1932) είναι αυτός που είχε την επιμέλεια της έκδοσης «Δημοτικόν Ημερολόγιον 1922», για τον Δήμο Αθηναίων αυτή τη φορά, στα τυπογραφεία «Αθηνά».
Η συνεισφορά του αυτή εξέφραζε ιστορικά τη βαθμιαία ενσωμάτωση της πάντα εμπνευσμένης από τον -και πολύ σατιρικό, μην ξεχνάμε- Διονύσιο Σολωμό επτανησιακής διανόησης στον επίσημο συνολικό εθνικό ιστό.
Από τα Ημερολόγια του Βρετού και του Ασώπιου θα πέρναγε ωστόσο ένας αιώνας σχεδόν ώσπου να φτάσουμε στα Επτάνησα να εκδώσουμε «Επτανησιακό Ημερολόγιο».
Αυτό εκδόθηκε το 1961 για πρώτη φορά και μετά την τρίτη έκδοσή του το 1963 έπαυσε την αποστολή του. Επρόκειτο για συλλογικό έργο Κερκυραίων και άλλων Επτανήσιων πνευματικών δημιουργών, με πρωτοβουλία των βραχύβιων εκδόσεων «Επτάνησος». Οριζόταν ως ετήσια λογοτεχνική, καλλιτεχνική, ιστορική, λαογραφική και επιστημονική έκδοση. Μια ξυλογραφία του Δημήτρη Γαλάνη προ της εσωτερικής σελίδας του τίτλου της, το 1962, εικόνιζε τον Κερκυραίο επαναστάτη σοσιαλιστή λογοτέχνη Κωνσταντίνο Θεοτόκη.
Ξεχώρισαν στην Κέρκυρα στο διάβα των επόμενων έξι δεκαετιών από τότε, ίσαμε σήμερα, πολλά ενδιαφέροντα Ημερολόγια κάθε λογής φορέων.
Μαζί με αυτά οπωσδήποτε και το υπέροχο αθηναϊκό «Ημερολόγιο 2007 – Κωνσταντίνος Θεοτόκης», που επιμελήθηκε το 2006 ο Επτανήσιος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πυλαρινός και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» για τη ζωή και το έργο του πρωτοποριακού Κερκυραίου λογοτέχνη που συνέδεσε τη ζωή του με την ανάπτυξη του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος στην Κέρκυρα.
Εκπληκτικό!
Επίσης, το κερκυραϊκής κοπής αθηναϊκό «Ημερολόγιο του 2002 – Αφιέρωμα στην ιστορία της Κέρκυρας». Την ευθύνη του είχε ο Δημήτρης Καπάδοχος και εκδότης του ήταν το 2001 η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, της οποίας ήταν και πρόεδρος.
Επίσης θαυμάσιο και συλλεκτικής αξίας κι αυτό!
Είχε ξεχωρίσει εκείνα τα χρόνια και το «Ημερολόγιο 1997 – Μέρες Μουσικής», που είχε εκδώσει το 1996 το βιβλιοπωλείο «Πλους», με επιμέλεια των κειμένων από τον μουσικολόγο του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη, συνεργασία του λογοτέχνη Διομήδη Βλάχου και φωτογραφίες του Χρήστου Ζουλιάτη.
Ακόμη, το 2001, με την επικουρία των εκδόσεων «Καλειδοσκόπιο», κυκλοφόρησε εξαιρετικό «Ημερολόγιο 2002» της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας.
Εκείνη την περίοδο είχε μείνει σε σχέδια επί χάρτου μια προσπάθεια δύο Κερκυραίων φίλων, ενός φίλου του ΚΚΕ δημοσιογράφου απόδημου στην Αθήνα που συνεργαζόταν επί μακρόν και με το «Κερκυραϊκό Βήμα» και μιας φίλης του ΠΑΣΟΚ ασχολούμενης και με τη δημοσιογραφία υπαλλήλου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, για την έκδοση ενός «Κερκυραϊκού Αλμανάκ». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα περιείχε πληροφορίες για πολιτικά, οικονομικά, αθλητικά, πολιτιστικά – πνευματικά και κοινωνικά σημαντικά γεγονότα του αμέσως προηγούμενου έτους, σε συνδυασμό με Ημερολόγιο με αστρονομικά, μετεωρολογικά και κάθε λογής άλλα πραγματικά ή υποτιθέμενα στοιχεία που θα εκδηλώνονταν τον επόμενο χρόνο. Στο στυλ που προδιέγραψε ο Ειρηναίος Ασώπιος, με Καζαμία διανθισμένο, επιπλέον, με επτανησιακή σάτιρα.
Ιδιαίτερης μνείας αξίζει επίσης για τη θεματική του κυρίως αξία το «Ημερολόγιον 2009, αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια», που περιλάμβανε στο εξώφυλλό του προσωπογραφία του Καποδίστρια και στο οπισθόφυλλό του παράσταση θαύματος στον ίδιο. Το επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Θύμης για λογαριασμό της Ιερής Μητρόπολης Κέρκυρας και εκδόθηκε το 2008 από το δικό της «Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα».
Υπέροχο ήταν εξάλλου, με δυσεύρετες ιστορικές πληροφορίες, το «Ημερολόγιο 2008 – Η μελισσοκομία στην Κέρκυρα», που είχε εκδώσει ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κέρκυρας το 2007, με ευθύνη του Δημήτρη Προβατά.
Ασφαλώς ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών ήταν εκείνο της τοπικής εκδοτικής ομάδας «Image», με την επιμέλεια της Ελβίρας Μεταλληνού και του Κώστα Λιντοβόη, με τον ευφυή τίτλο «Corfu Ημερολόγιο 201+6 Κερκυραίοι Υδατογράφοι».
Κυκλοφόρησε το 2015, για το 2016, με ακουαρέλες του Στέφανου Σγούρου και πέντε άλλων Κερκυραίων εικαστικών.
Την ίδια χρονιά προετοιμάστηκε και κυκλοφόρησε το εξαιρετικό στη σύλληψή του και ιδιαίτερης απήχησης και συλλεκτικής αξίας «Ημερολόγιο 2016» της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Περιλάμβανε εξιστόρηση γεγονότων-σταθμών στην εξέλιξη του εργατικού και του επαναστατικού λαϊκού κινήματος στην Κέρκυρα, σε συνδυασμό με πολλά στοιχεία για τις εκτελέσεις αγωνιστών στη νησίδα Λαζαρέτο.
Με τα ετήσια Ημερολόγια, έστω στην πιο απλή μορφή τους με ομορφιές του νησιού, έχουν ασχοληθεί και οι τοπικές οργανώσεις των αστικών κομμάτων.
Είναι ενδεικτικό το εικονιζόμενο «Ημερολόγιο 2017» της Οργάνωσης του Βόρειου κερκυραϊκού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας.
Αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι κάθε λογής, Φιλαρμονικές, ακόμη και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και σχολεία προβάλλουν τακτικότατα τη δράση τους με περισσότερο ή λιγότερο καλαίσθητα και χρήσιμα Ημερολόγια, αντλώντας πολύτιμα έσοδα.
Σε όλη την Κέρκυρα τέτοιες ημέρες γίνεται συνήθως ένας αγώνας δρόμου διοικητικών στελεχών των κάθε λογής συλλόγων να διασφαλιστούν με κάποια έσοδα από Ημερολόγια στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες τους, αλλά και να τονωθεί το συλλογικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, λόγω της γενικότερης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με στελέχη του εκδοτικού – τυπογραφικού τομέα της Κέρκυρας, η παραγωγή Ημερολογίων για το 2022 ήταν αισθητά μειωμένη σε όγκο.
Ο τομέας προσφέρει δυνατότητες εκτύπωσης Ημερολογίων τοίχου ή επιτραπέζιων, πολυσέλιδων ή και απλώς μονόφυλλων, σε διάφορες διαστάσεις, κατάλληλων για συλλόγους, εργατικά και άλλα σωματεία, σχολές ή και επιχειρήσεις. Τα Ημερολόγια είναι «ο καλύτερος τρόπος για να σας θυμούνται όλη τη χρονιά!», επιμένει, προφανώς για το 2023 πια.
Με άλλα λόγια, υπό δυσχερέστερες συνθήκες εκκινούν το 2022, λόγω χαμηλότερων εσόδων, οι αναρίθμητοι συλλογικοί φορείς έκφρασης του λαού της Κέρκυρας στους διάφορους τομείς της ζωής του.
Θα χρειαστούν, πιθανότατα, μεγαλύτερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά τους.
Το Ημερολόγιο για τη χρονιά 2021 που είχαμε ξεχωρίσει, ας πούμε με την ευκαιρία, είναι εκείνο των «Φίλων του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας».
Όσο για το καλύτερο ίσως κερκυραϊκό «Ημερολόγιο 2022» δεν υπάρχει αμφιβολία, νομίζουμε, πως στα κορυφαία της χρονιάς είναι ένα αφιερωμένο στον έναν αιώνα από την πολύ οδυνηρή -φυσικά και ειδικότερα και για την Κέρκυρα που είχε δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες- Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Αυτό επέλεξε εύστοχα ως θέμα του το κερκυραϊκό παράρτημα του «Λυκείου Ελληνίδων», που η ιδρύτριά του φεμινίστρια του καιρού της Καλλιρόη Παρέν (1861-1940) συνεργαζόταν με το «Αττικόν Ημερολόγιον» και το «Ημερολόγιον Κυριών» του Ειρηναίου Ασώπιου.
Τι θα ‘βλεπε άραγε σήμερα για το 2022, όμως, ο Ειρηναίος Ασώπιος, ως Καζαμίας των ημερών μας για τη ζωή των πολλών, αν εζούσε;
Μέχρι να προκύψει ένας νέος Ειρηναίος Ασώπιος και, καθώς η παγκοσμιοποίηση καλά κρατεί, όπως θα φανεί παρακάτω χρήσιμα φαίνονται και τα μαγικά κιάλια του «Πειρατή της Καραϊβικής» Τζόνι Ντεπ και των συνεργατών του!
Κερκυραϊκός Καζαμίας, 2022
Παραθέτουμε στη συνέχεια, ως επισήμανση σχετική με όλα αυτά και με το ενδεχόμενο καθιέρωσης Κερκυραϊκού Καζαμία στο μέλλον, σατιρικό κυρίως κείμενο, με τον τίτλο «Κερκυραϊκός Καζαμίας, 2022» και την υπογραφή Μορφέας Βενέτης, που εμφανίστηκε σε κερκυραϊκά social media τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Καζαμίας «του Θεού και του Διαβόλου» κατά πως είπε ο Ειρηναίος Ασώπιος.
«Τι είναι πρόβλεψη, τι ευχή, τι σοβαρό και τι όχι, τι σάτιρα, τι χιούμορ, τι σαρκασμός, τι επισήμανση κινδύνου είτε ευκαιρίας για δράση ή τι οτιδήποτε άλλο είναι κάθε γραμμή του παράξενου αυτού Καζαμία για τις 100, προς το παρόν τουλάχιστον, πρώτες ημέρες του 2022 στην Κέρκυρα, εναπόκειται στην ευφυή κρίση σας. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι γραμμές που αφορούν λογοτεχνικές και συναφείς αναφορές ανταποκρίνονται λίγο είτε πολύ σε προβλέψεις ή πραγματικές επιθυμίες και δεν εμπίπτουν σε σατιρική ή χιουμοριστική διάθεση. Απ’ όλα, λοιπόν, έχει αυτός ο Καζαμίας, που άγνωστο γιατί δεν έχει ευδοκιμήσει στην πνευματώδη, κατά τα άλλα, Κέρκυρά μας. Καιρός δεν είναι; Ο κολοβός αυτός Καζαμίας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια νέα αρχή! Να είμαστε όλοι καλά και, ποιος ξέρει, κάποιος ή κάποια θα εμπνευστεί του χρόνου τέτοιον καιρό κάτι καλύτερο. Κάτι που να ταιριάζει καλύτερα στον παραδοσιακό παλαιό Καζαμία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κατά τον μύθο ήταν Βενετός ο αρχικός Καζαμίας. Καλή αρχή λοιπόν!», κατέληγε το εισαγωγικό κείμενο.
Ιδού ο μάλλον ενδιαφέρων, με κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις και ποικίλες επισημάνσεις για πρόσωπα με πολλή οικονομική ισχύ στην Κέρκυρα, ιδιότυπος αυτός «Κερκυραϊκός Καζαμίας, 2022»:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1. Από τον άμβωνα του εορτάζοντος Αγίου Βασιλείου ο Δεσπότης μας κ. Νεκτάριος ανακηρύσσει το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Κέρκυρας και βάλλει κατά της φιλοεμβολιαστικής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία αυθημερόν τον αφορίζει, ενώ αμέριμνη η Κέρκυρα συνεχίζει να τιμά από την προηγουμένη το έθιμο της κολόνιας ευωδιάζοντας, στα χωριά γύρω από τον Παντοκράτορα οι ηλικιωμένοι κατά το έθιμο τραγουδούν «Καλημέρα σας βουνά και καλή πρωτοχρονιά, σαν τα βουνά να είμαι γερός, σαν την θάλασσα ξυπνός και σαν τα θαλασσοκύματα να κάνω τα θελήματα…» και τα παιδιά θυμίζουν το έθιμο της «στρίνιας» ζητώντας ματαίως από γονείς και παππούδες γερόν πρωτοχρονιάτικο μποναμά.
2. Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας με έκτακτη ανακοίνωσή της, κατόπιν επισταμένης μελέτης εγγράφων του μέλους της Φελίξ Λαμές από παρατηρήσεις του στον Λόφο Κογεβίνα, πιθανολογεί Πανσέληνο μόνο στο νησί μας, ορατή καλύτερα από τον Αφιόνα, κάποια στιγμή μέσα στον μήνα.
3. Η Μαριάννα Λάτση, συνοδευόμενη από τον Κερκυραίο πρόεδρο του οικογενειακού Ιδρύματος Πέτρο Καλαντζή, επισκέπτεται το χωριό Μακράδες της φαμίλιας του ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου και καλεί όλους τους κατοίκους του σε δωρεάν ψαροφαγία στον παραλιακό «Fisherman» κοντά στη θαλαμηγό της, αντί της υπόσχεσης ότι θα αναπλάσει το χωριό.
4. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπος Βούλγαρης ανακοινώνει ότι από την 1η Φλεβάρη θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και για έναν μήνα θα φιλοξενούν δωρεάν τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο ακόμα και στις αποθήκες τους, ώστε με την πρωτοφανή κοσμοσυρροή να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στην Κέρκυρα και να φάμε όλοι μετά με χρυσά κουτάλια τριπλασιάζοντας τις τιμές των πάντων.
5. Απολύεται κακήν-κακώς αξιωματούχος της τοπικής Eurobank, λίγες ώρες μόνο μετά την υπόσχεσή του στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργο Χονδρογιάννη ότι εφεξής θα χορηγεί στους επαγγελματίες του νησιού δάνεια με το περί το 3% επιτόκιο που δανείζει τον όμιλο «Ikos».
6. Έρχεται στο νησί με την πρωινή πτήση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ώσπου να σκοτεινιάσει επιθεωρεί μαζί με τον «Περιπατητή» του corfupress.com όλα τα ξεχαρβαλωμένα μνημεία της πόλης και αργά το βράδυ ανακοινώνει τηλεφωνικώς στον Σπύρο Ζηνιάτη έκτακτο κονδύλι 40 εκατ. ευρώ για τα σημαντικότερα Μνημεία της πόλης της Κέρκυρας.
7. Από κατάρες του Ποσειδώνα για τις προσβολές στην απήδαλο ναυν του βυθίζεται κοντά στο Βίδο το ειδικό ιταλικό πλοιάριο που μεταφέρει για εγκατάσταση στη θέση της στο Νέο Λιμάνι τον οκτάμετρο ιταλικό οβελίσκο μοναδικού κόμη της Κέρκυρας, ο βενετικός λέοντας του οποίου έξαλλος ωρύεται για κομμουνιστικό σαμποτάζ.
8. Με απόφαση του πρωθυπουργού, κατόπιν αιτήματος του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μίνιμουμ συναίνεση, επανέρχεται στη θέση του προέδρου του «Δημόκριτου» στην Αθήνα ο άξια τοποθετημένος στη θέση αυτή συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Νούνεσης, ο οποίος όμως καταγγέλλεται πάραυτα από τον κ. Τσίπρα για αποστασία και αυθημερόν παραιτείται.
9. Περίεργες βροχοπτώσεις διάρκειας δεκατριών ωρών αποκλείουν την περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα στο «Καβαλιέρι» και μετατρέπουν το γραφείο της στις Αλυκές Ποταμού σε λίμνη με χρυσόψαρα και χέλια από την Κρήτη, που θαμπωμένα από τα νέα πολύχρωμα μεταξωτά μαντίλια της Περιφέρειας χορεύουν και τραγουδούν «Ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη».
10. Απογοητευμένη από τα κοινωνικά πεπραγμένα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών αποφασίζει να εκδώσει σε 200.000 αντίτυπα το βιβλίο του Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», χωρίς να αποκαλύπτει ότι τη χρηματοδοτεί ο Σπύρος Σπύρου.
11. Κινητοποιείται με τοπικούς πράκτορες η βρετανική πρεσβεία της Αθήνας και αποβιβάζεται στο Βίδο, με κάποια καθυστέρηση, ναυτική μοίρα του ΝΑΤΟ για την ανέλκυση του οβελίσκου.
12. Ο διοικητής Λωνίδας Ρουμπάτης ανακοινώνει ότι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας γίνεται το πρώτο επαρχιακό της Ελλάδας που είναι τίγκα από ασθενείς με Covid-19 και εξηγεί πως οι λοιποί ασθενείς της Κέρκυρας θα εξυπηρετούνται εφεξής, μετά την υπογραφή ειδικής συμφωνίας, από το πλήρως επανδρωμένο για όλες τις παθήσεις αλβανικό Νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα, εφόσον δεν συμφωνούν να μεταφέρονται στο πιο κοντινό παλιό κερκυραϊκό Λοιμοκαθαρτήριο στο Λαζαρέτο.
13. Καθώς ο αθυρόστομος επίτιμος πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας κ. Γιάννης Πιέρης επαναλαμβάνει σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κέρκυρας ότι η Εταιρία ήταν ανέκαθεν όργανο της μεγαλοαστικής τάξης, πολλά υπέργηρα μέλη της στην πόλη του νησιού αρχίζουν να πετάνε από τα παράθυρά τους όλα τα προδομένα βιβλία του.
14. Με το που σκοτεινιάζει στον κερκυραϊκό ουρανό εμφανίζονται μονομιάς αμέτρητες πυγολαμπίδες και η νύχτα γίνεται μέρα.
15. Η κερκυραϊκή κοινωνία συνταράσσεται από πρωινή ψεύτικη αποκάλυψη ραδιοφωνικού σταθμού ότι το παλάτι της οικογένειας Ρότσιλντ στη βορειοανατολική Κέρκυρα είναι χτισμένο σε καταπατημένη δημόσια έκταση.
16. Στο Λονδίνο απόγονος του κορυφαίου φυσιοδίφη και συγγραφέα του βιβλίου «Η οικογένειά μου και τα άλλα ζώα» Τζέραλντ Ντάρελ για τα ευρήματά του στην κερκυραϊκή φύση βεβαιώνει πως δεν ευθύνεται ο ίδιος για τις χειμωνιάτικές κερκυραϊκές πυγολαμπίδες, αλλά ομολογεί ότι κατά την παραμονή του στην Κουλούρα πριν από ογδόντα χρόνια είχε αποπειραθεί να τις μεταλλάξει.
17. Ο Σταμάτης Κυριάκης και ο Δημήτρης Λεβέντης επανεκδίδουν στην Κέρκυρα, 164 χρόνια μετά το πρώτο φύλλο της, την εφημερίδα «Εωσφόρος».
18. Με κοινή δήλωσή τους ο Νάσος Μπρεντάνος, ο Γιώργος Βλάχος και ο Νίκος Λυκίσσας αποκηρύσσουν τη θητεία τους στον Α.Ο. Κέρκυρα, τον χαρακτηρίζουν χουντικό και εξηγούν ότι δεν υπήρξε καλύτερη και πιο δημοκρατική ποδοσφαιρική ομάδα στην Κέρκυρα από τον Όλυμπο.
19. Ο πρώην Νομάρχης του νησιού Στέφανος Πουλημένος αποκαλύπτει στη ραδιοφωνική εκπομπή του την πρώτη μετά από πολλούς μήνες συνεύρεση και ανταλλαγή απόψεων της περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα και της δημάρχου Μερόπης Υδραίου, με πρόσκληση της πρώτης στο ξενοδοχείο συγγενή της όπου διαμένει και θέμα του δείπνου εργασίας τους τον οβελίσκο.
20. Η Αναγνωστική Εταιρεία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τις κατηγορίες ότι επιλέγει με ιδεολογικό σταγονόμετρο τα μέλη της και εγγράφει ως δόκιμο μέλος, χωρίς να τον ρωτήσει, τον επικεφαλής της Οργάνωσης του ΚΚΕ στο νησί εκπαιδευτικό Γιάννη Μπορμπότη.
21. Ο Κερκυραίος πολιτικός μηχανικός κ. Δημήτρης Καζαμίας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην κυρίως σατιρική αναβίωση του κερκυραϊκού Καζαμία.
22. Ο Ντόναλτ Τραμπ και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ φτάνουν στο νησί για ένα δεύτερο για τον καθένα τους μα τώρα κοινό διαφημιστικό γύρισμα υποστήριξης της «Pizza Hut», με γεύση «Pepsi Cola» αυτή τη φορά, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τις κερκυραϊκές γεύσεις πίτσας και το προ ετών κλείσιμο του λιμανίσιου καταστήματος της «Pizza Hut» στην Κέρκυρα ελλείψει πελατών.
23. Ξεσπά κακοκαιρία με ανεμοστρόβιλους και κωδική ονομασία «Ταράτσα», που γκρεμίζει το Καποσίδερο.
24. Μιαν ανάσα από το Λαζαρέτο το Λιμενικό προλαβαίνει ταχύπλοο φίσκα με αλβανική δυναμίτιδα ικανή να βυθίσει τη νησίδα, ο ιδιοκτήτης του οποίου δηλώνει ότι απλώς λυπήθηκε την περιφερειάρχη για το μαρτύριό της να βλέπει απ’ το γραφείο της στις Αλυκές, κάθε φορά που το επισκέπτεται, το καταραμένο αυτό νησάκι.
25. Ο Περικλής Παγκράτης και όλα τα μέλη της διοίκησης της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, πλην ενός, αντιδρώντας όπως ο Ιάκωβος Πολυλάς και άλλοι Κερκυραίοι διανοούμενοι στην αφαίρεση της Πόρτας Ριάλας το 1895 φωτογραφίζονται στο Νέο Λιμάνι μπροστά από το γλυπτό με την Απήδαλο Ναυν.
26. Δυνατός νυκτερινός σεισμός, που αφήνει όμως άθικτες όλες τις κατοικίες, γκρεμίζει και κάνει χίλια κομμάτια την «Κολόνα του Ντούγκλα».
27. Η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα εκφράζει την απογοήτευσή της για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες ανέλκυσης του αιγυπτιακού know- how οβελίσκου στα νερά της Κέρκυρας.
28. Αντιδρώντας άμεσα στις δηλώσεις του «carpetbugger» συμπατριώτη του στη Νέα Υόρκη Ντάνιελ Λεμπ της «Energean» ότι ο πρόσφατος σεισμός είναι δήθεν τελείως άσχετος με τις σεισμικές έρευνες της εταιρείας ανοιχτά της Κέρκυρας για τον μαύρο χρυσό, ο Τζορτζ Κλούνεϊ προσγειώνεται στη βίλα της οικογένειας Κάμερον στη βορειοανατολική Κέρκυρα, συναντάται στην πόλη με την Αλεξάνδρα Μπαλού και δηλώνει αλληλέγγυος στον αγώνα του κερκυραϊκού λαού για να μη μεταβληθεί το Ιόνιο Πέλαγος σε προτεκτοράτο των πετρελαϊκών εταιρειών, επαναλαμβάνοντας σε απεσταλμένη του CNN ότι ο Λεμπ είναι τυχοδιώκτης της κακιάς ώρας.
30. Ανακοινώνεται στη Γενεύη ότι μακράν καλύτερο νησιωτικό εστιατόριο σε όλον τον πλανήτη το 2021, όπως εμείς το ξέραμε προ πολλού, ήταν η φανταστική για κερκυραϊκό φαγητό «Κληματαριά» της οικογένειας του Νίκου Μπέλλου στις Μπενίτσες.
31. Στη βίλα του στα Γουβιά μεγαλομέτοχος της «Coca Cola» σε 27 χώρες με κερκυραϊκές ρίζες και διαβατήρια Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνει σε τοπικούς παράγοντες ότι αναθεωρήθηκε το ετήσιο διαφημιστικό πρόγραμμά της, ώστε να συμπεριλάβει γυρίσματα και στην Κέρκυρα όπως η καμπάνια ανταγωνιστών, αλλά με τη Μελάνια Τραμπ.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
1. Καθώς έφτασε η 1η του Φλεβάρη γιγαντιαία αεροπλάνα αμέτρητα προσγειώνονται με ρυθμό δύο ανά δευτερόλεπτο στον αερολιμένα «Fraport John Capo» και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, επειδή είναι φίσκα όλα τα ξενοδοχεία, απλώνουν τα μπαγκάζια τους στην Πάνω και Κάτω Πλατεία και στο Άλσος της Γαρίτσας και του Ανεμομύλου και κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο ξεθεωμένοι, ενώ αλλόφρονες Γαριτσιώτες ληστεύουν από τα σουπερμάρκετ της πόλης τις ωτοασπίδες και τα κάθε είδους ωτοκαθαριστικά.
2. Το εστιατόριο «Etrusco» επιστρέφει τους δύο Χρυσούς Σκούφους του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Γενεύης περί την «Κληματαριά» και ανακοινώνει μείωση των τιμών του κατά 80%.
3. Στη βίλα του στη Δασιά ένας Μαικήνας της Τέχνης μεγαλομέτοχος της ελληνικής «Pizza Hut» που έκλεισε προ μηνών όλα τα καταστήματά της ανακοινώνει ότι μετά από κοινό αίτημα του Τραμπ και του Γκορμπατσόφ εντός του έτους θα λειτουργήσει νέο κατάστημα της αλυσίδας αυτής με 280 εργαζόμενους στο Βίδο, σε συνεργασία με τον τουριστικό όμιλο Ikos που διαθέτει για το delivery στην πόλη μηχανές θαλάσσης κι έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στον τομέα «εργαζόμενοι- μηχανάκια».
4. Χιονιάς δριμύτερος από ποτέ γεμίζει με χιόνι 65 εκατοστών όλους τους δρόμους και κάνει κρύσταλλο για πάντα τη λίμνη Κορισσίων.
5. Ο διευθύνων σύμβουλος των εκ Κολομβίας ορμώμενων Αμερικανών επενδυτών της «NCH Capital» στον Ερημίτη ανακοινώνει στην Αθήνα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Δραγασάκη στο πλάι του να ανοίγουν σαμπάνιες, ότι δεν θα περιοριστεί στις επιχορηγούμενες με φοροαπαλλαγή τεσσάρων εκατομμυρίων βίλες πολυτελείας, αλλά με νέα επένδυση άλλων 125 εκατ. ευρώ στα εκατοντάδες στρέμματά της και σε 40.000 επιπλέον στρέμματα στη γύρω περιοχή μέχρι τους Αγίους Δούλους, με συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας με τους ελαιοπαραγωγούς θα αναπτύξει τη βιολογική καλλιέργεια καλής κάνναβης για καλούς σκοπούς αξιοποιώντας την πείρα του από την επαναλειτουργία προπολεμικών τσιφλικιών στην Ουκρανία, ώστε να γίνει η Κέρκυρα το πιο πράσινο νησί του πλανήτη.
6. Με τα λόγια «άφαντος ο οβελίσκος» δύτες που έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον κατόπιν απαίτησης όλων των λόρδων του Λονδίνου βεβαιώνουν πως αυτός εξαφανίστηκε από τα νερά του Βίδου και πλέει προς άγνωστη κατεύθυνση.
7. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει νέο τρίπρακτο έργο που τιτλοφορείται «Ένας ΛIkos στη Δασιά», με πρωταγωνιστικό ρόλο-έκπληξη να αναλαμβάνει, ως οφειλή του στην Κέρκυρα, ο Σάκης Ρουβάς.
8. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης ζητά να δημιουργηθεί «Μουσείο Εργατικής Βιομηχανικής και Τουριστικής Ιστορίας» της Κέρκυρας στις παλαιές εγκαταστάσεις επεξεργασίας κάνναβης του εργοστασίου «Δεσύλλα», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειας Κέρτσικοφ του παλιού ξενοδοχείου «San Stefano» και τώρα παραδειγματικού «Ansgana Corfu Resort & SpA», λόγω συζητήσεων με την «NCH Capital».
9. Δημοσιεύεται αποκρυπτόμενος από τους επιστημονικούς επιγόνους του Αύγουστου Σορδίνα αρχαιολογικός χάρτης του, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή της Δασιάς όπου θα ανεγερθεί από Μαλτέζους τεχνίτες πέτρινο φαραωνικό «Κλαμπ Μπετοτερανέ» με Καζίνο «Λας Βέγγος», έχουν προ πολλού εντοπιστεί σπουδαία ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή της Κέρκυρας.
10. Εξαφανίζεται μυστηριωδώς από τον Κήπο μπροστά από τα Παλαιά Ανάκτορα το κεφάλι του Τόμας Μέτλαντ από την προτομή του και ο άτυπος κερκυραϊκός Σύνδεσμος Βρετανικής – Ελληνικής Φιλίας τοιχοκολλά στην πόλη ανακοίνωση με την επικηρύσσει τον δράστη προσφέροντας αμοιβή 40.000 στερλίνες στον καταδότη!
11. Μέσα σε λίγες ώρες αδειάζουν από τους συνταξιούχους Ευρωπαίους τουρίστες όλα τα ξενοδοχεία του νησιού, κινητοποιούνται όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά τους και στους διαδρόμους του αεροδρομίου «Fraport John Capo» διαδραματίζονται σκηνές Καμπούλ, όταν γίνεται γνωστή άστοχη δήλωση του Χαράλαμπου Βούλγαρη στο πρακτορείο «Bloomberg» ότι στο τέλος θα ζητηθεί από όλους να πληρώσουν τους εξοντωτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ για τη θέρμανση των δωματίων και λοιπών ξενοδοχειακών χώρων.
12. Ο Νίκος Δένδιας εξομολογείται στην Τατιάνα Στεφανίδου ότι ονειρεύτηκε τελικά και την Κέρκυρα, σαν άλλη Αλεξανδρούπολη, ως εναλλακτικό ορμητήριο του Αμερικανικού Στρατού στην βαλκανική ενδοχώρα μέχρι τη γειτονιά της Ρωσίας, αυτή τη φορά μέσω Αλβανίας.
13. Η Μερόπη Υδραίου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, δηλώνει στην ΕΡΑ Κέρκυρας ότι ο Στέφανος Γκίκας είναι δέκα φορές πιο δραστήριος βουλευτής για κερκυραϊκά θέματα απ’ ό,τι όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του.
14. Πανευτυχής με το όνειρο Δένδια ο σοσιαλιστής Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοινώνει ότι επιστρέφει στην Ελλάδα το άλλοτε κερκυραϊκό νησάκι Σάσσων.
15. Ενώ σε θέατρο της Αθήνας σε συναυλία του ΚΚΕ με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» τον ρόλο της Αφηγήτριας παρουσιάζει σαν άλλη Νίκη Τριανταφυλλίδη η Ναταλία Καποδίστρια, η οικογένεια Χρήστου Φωκά του «Corfu Palace» υποστηρίζει από την Ελβετία, αργά το βράδυ, ότι αφού το ξενοδοχείο είχε επιχορηγηθεί με πολύ μεγάλο ποσό από το μεταπολεμικό Σχέδιο Μάρσαλ δικαιούται τουλάχιστον ανάλογους πόρους, πλέον τόκων, από το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» του κ. Μητσοτάκη, υποσχόμενη νέα χορηγία μετά στο κερκυραϊκό Μουσείο Καποδίστρια.
16. Ο Ροταριανός Όμιλος Κέρκυρας κόβει την ετήσια πίτα του, άνευ της δημάρχου.
17. Στην ετήσια συνεστίαση της Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ καλείται και παίζει σαξόφωνο αφού εκφράζει με φιλικά λόγια τη χαρά του, όπως είχε κάνει το 2000 σε ανάλογη προεκλογική εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ο Γιώργος Κατσαρός.
18. Από τη βίλα του «Panorama» στις Μπενίτσες, έχοντας πλάι τη Ρόδη Κράτσα, ο κόμης Σπύρος Φλαμπουριάρης δηλώνει στο BBC πως παρανοήθηκε η δήλωσή του ότι οι Κερκυραίοι, σε αντίθεση με τους Λονδρέζους, σχεδόν δεν ξέρουν τη λέξη «ευχαριστώ».
19. Ο Αλβέρτος Μπουρλά, κατόπιν πρόσκλησης φίλου εκείνου του καταστηματάρχη που ονόμαζε το μαγαζί του «Του Ισκαριώτη», ανακαλύπτει έκπληκτος στην Εβραϊκή της πόλης μας τις απώτερες οικογενειακές ρίζες του και, ω του θαύματος, εντός λίγων ωρών ανακοινώνεται από το Μπρούκλιν η άμεση μετακόμιση του Κέντρου Καινοτομίας της «Pfizer» από τη Θεσσαλονίκη στην Κέρκυρα.
20. Οι πυγολαμπίδες εντοπίζονται από το Λιμενικό να έχουν ξαμολυθεί στο Πέλαγος ψάχνοντας τον οβελίσκο νύχτα-μέρα.
21. Η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας γνωστοποιεί πως τα χρέη των τοπικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τέλη παρεπιδημούντων και ασφαλιστικές και λοιπές ανυπόφορες επιβαρύνσεις τους προς την Τοπική και την Κεντρική Διοίκηση δεν έχουν υπερβεί ακόμη τα 180 εκατομμύρια ευρώ.
22. Η οδός Γλάδστωνος μετονομάζεται σε οδό Φρανσουά Λένορμαν και Καρλ Μαρξ προς τιμήν των αποκαλυπτικών άρθρων τους σε εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για όσα υπέφερε ο λαός της Κέρκυρας και όλης της Επτανήσου από τον βρετανικό ζυγό.
23. Ο όρμος της Γαρίτσας και του Ανεμομύλου, όπως γίνεται γνωστό στην Αθήνα, θα μετατραπεί σε δωρεάν Μαρίνα για θαλαμηγούς άνω των 1.000 κόρων τον χειμώνα και 2.500 κόρων το καλοκαίρι, ο «Ναυτίλος» ανακοινώνει πως εφεξής θα σερβίρει μόνον αστακούς και ο Παντελής Κοντός με τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμομύλου δίνει κινητή συναυλία με επαναστατικά τραγούδια του Κώστα Βάρναλη και του Γιάννη Ρίτσου.
24. Ανακρίνεται από τις αστυνομικές αρχές ως ύποπτη για το έγκλημα με την κεφαλή του Τόμας Μέτλαντ η δικηγόρος Λένα Στρατούλη, επειδή είχε αρθρογραφήσει εναντίον του βίου και της πολιτείας του στην Κέρκυρα.
25. Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μωραΐτης αφήνει να εννοηθεί ότι ευνοεί μελλοντική υποψηφιότητα του Γιώργου Καρύδη για τον κεντρικό δημαρχιακό θώκο.
26. Χηρεύει ο Βρετανικός Θρόνος και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κηρύσσει, ειδικά για την Κέρκυρα, δεκαπενθήμερο πένθος.
27. Μεταμφιεσμένη σε Μερόπη Υδραίου, καθώς είναι Κυριακή των Απόκρεω, ενώ έχουν ματαιωθεί οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω εμφάνισης ιού με το τελευταίο πια γράμμα όλων των γνωστών αλφάβητων, η Ρόδη Κράτσα, συνοδευόμενη από τον Σπύρο Σπύρου, επισκέπτεται για πρώτη φορά το μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο και λέει κι ένα αντάρτικο τραγούδι.
28. Άγνωστη εταιρεία courier παραδίδει στο Μουσείο Σολωμού στα Μουράγια ανώνυμο μικρό μπαούλο από τη Λευκάδα γεμάτο άγνωστα ποιήματα του Διονύσιου Σολωμού και συνοδευτικό απολογητικό σημείωμα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
ΜΑΡΤΙΟΣ
1. Ιδρύεται στην Κέρκυρα παράρτημα του διεθνούς Σωματείου «Φίλοι του Εμίρη του Κατάρ» με επιχορήγηση από τα πολιτιστικά κονδύλια της Περιφέρειας και επικεφαλής του την κόρη του Εμίρη του Κατάρ Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ αλ Τάνι.
2. Από τα Τίρανα ο Ταγίπ Ερντογάν ομολογεί πως είναι απόγονος της απαχθείσας από την Κέρκυρα το 1537 και σουλτάνας μετά στην Πόλη αρχοντοπούλας Καλής Κουαρτάνου, στέλνει μήνυμα φιλίας στον λαό της Κέρκυρας, υπόσχεται πως δεν θα ξανακάνει ναυτικές ασκήσεις στο Ιόνιο αν λάβει μερίδιο και από τα πετρέλαια του βυθού του και προτείνει, για λόγους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, να τοποθετηθεί και προτομή του Κατήρ Μπέη δίπλα σ’ εκείνη του Θεόδωρου Ουσακόφ στο Νέο Λιμάνι.
3. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών εκδίδει το βιβλίο του αξιοσέβαστού μας Λουκιανού Ζαμίτ «Το τέλος ενός φίλου».
4. Το περιοδικό «Πόρφυρας» με χορηγία πειραϊκής Τράπεζας εκδίδει τεύχος αφιερωμένο στον Κώστα Καρυωτάκη, όπου αποκαλύπτεται ποίημά του για την Κέρκυρα εστιασμένο στο κρίκετ.
5. Στην περιοχή Αρκουδίλας στη νότια Κέρκυρα ανακαλύπτεται πνιγμένο σε πανύψηλα δένδρα τρομερό μυστικό τζαμί, ο διαχειριστής του οποίου ισχυρίζεται πως τη δημιουργία του χρηματοδότησε αφανώς η Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ αλ Τάνι.
6. Το απόγευμα αυτό των Θεοφανείων η Αλέκα Παπαρήγα μιλά για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο ομώνυμο Μουσείο στην Κουκουρίτσα, μα ο Γιώργος Σκλαβούνος, έξαλλος για την επισήμανση κάποιων λανθασμένων κινήσεων του Καποδίστρια, αποχωρεί και σε δήλωσή του στην ΕΡΑ Κέρκυρας τονίζει πως ο Καποδίστριας πράγματι ήταν, μόνος αυτός από όλους τους ανθρώπους, διαρκώς φωτισμένος και αλάνθαστος.
7. Ολοκληρώνεται με την επίβλεψη του Θανάση Μακρή της Αναγνωστικής σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και με δαπάνη ρεκόρ, αν και απολύτως νόμιμα, η μετατροπή της οικίας του ζωγράφου Άγγελου Γιαλινά, επί της οδού Καποδιστρίου, σε Μουσείο.
8. Ανακηρύσσεται δικαίως ως Κερκυραία «Γυναίκα της Χρονιάς» η βραβευμένη συγγραφέας εφηβικών – νεανικών μυθιστορημάτων Αλεξάνδρα Μητσιάλη, η οποία συζητά με φίλους τους σε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο «Πλους».
9. Ογδόντα νέες αδιάβλητες προσλήψεις στον κεντρικό Δήμο Κέρκυρας μέσα σε οκτώ λεπτά.
10. Αποφασίζεται η μεταφορά των φυλακών της πόλης της Κέρκυρας στο νησί Διάπλο ή Γαϊδουρονήσι των Διαποντίων Νήσων κατά το πρότυπο των φυλακών Αλκατράζ.
11. Επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής του, ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος έρχεται από την Αθήνα για συναυλία στο χωριό Σιναράδες, μπροστά από το σπίτι του παλιού σοσιαλιστή ποιητή Γεράσιμου Σπαταλά.
12. Η Μέγκαν και ο Χάρι επισκέπτονται την Κέρκυρα, ξεναγούνται στο Μον Ρεπό, ο Χάρι με δάκρυα στα μάτια για τον γεννημένο στο ανάκτορο παππού του Φίλιππο δηλώνει στο BBC ότι έφερε και ειδικές πολυθρόνες και το αγοράζει όσο-όσο και, σε χρόνο ρεκόρ, καταφτάνει περιχαρής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έκτακτη πτήση της παχυλά ενισχυόμενης «Aegean» και πιλότο τον εκ των μετόχων της Αναστάσιο Δαυίδ, ενώ η περιφερειάρχης αποφασίζει φωταγώγηση της πόλης επί τριήμερο με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη και της συγγενούς του «Coca Cola HBC».
13. Σε συνέντευξή του στον Κήπο του Λαού μπροστά από την προτομή του Κερκυραίου οικονομολόγου Ανδρέα Ανδρεάδη, μετά από νέα μασκοφορεμένη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σταύρος Ανδρεάδης του ομίλου «Ikos» δηλώνει πως είναι συγγενής εκείνου του υποστηρικτή του πιο αχαλίνωτου καπιταλισμού οικονομολόγου και για τον λόγο αυτό ο όμιλός του από το Λουξεμβούργο, κατόπιν προτροπής και του παλαιού νομικού υποστηρικτή του Προκόπη Παυλόπουλου, σχεδιάζει να κάνει κι άλλα πολλά καλά πράγματα στην Κέρκυρα.
14. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, δίνοντας έμπρακτη συνέχεια στο όνειρο του Νίκου Δένδια, εισηγείται στην κυβέρνηση τη μετατροπή του παλιού βενετικού ναύσταθμου στα Γουβιά σε ναυπηγοεπισκευαστική βάση του αμερικανικού 6ου Στόλου.
15. Ο Μιχάλης Βραδής στην «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη» του εγκαινιάζει έκθεση με άγνωστα έργα για την Κέρκυρα, ακόμη και του Γιάννη Τσαρούχη, από τη μοναδική ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Λάσκαρη.
16. Στην Εμπορική Έκθεση στο Αμπού Ντάμπι αποβάλλονται κακήν-κακώς τα επιχορηγούμενα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κερκυραϊκά και άλλα επτανησιακά περίπτερα, λόγω της καταστροφής του άτυπου τζαμιού στον Αρκουδίλα.
17. Ο Έντι Ράμα προτείνει να τοποθετηθεί δίπλα στην προτομή του Ουσακόφ στο Νέο Λιμάνι Μνημείο του Άγνωστου Τουρκαλβανού Στρατιώτη, υπενθυμίζοντας πως χωρίς τους 2.500 Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά ο Ουσακόφ και ο Κατήρ Μπέης δεν θα είχαν καταφέρει να απελευθερώσουν την Κέρκυρα το 1799 από τους άθεους Γάλλους Δημοκρατικούς.
18. Ο γιός του σπουδαίου Κερκυραίου λόγιου δημοσιογράφου Κώστα Δαφνή, καταξιωμένος επιστήμονας Ευγένιος Δαφνής, φέρνει στο φως άγνωστο αρχειακό υλικό του πατέρα του από την Κατοχή, με ονόματα δοσιλόγων.
19. Ο Αλέξης Τσίπρας, αγνοώντας πως εκεί το 2019 πρώτο Κόμμα ήταν το ΚΚΕ, επισκέπτεται για τριήμερη ανάπαυση την πατρογονική οικία του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Παιδείας του Αριστείδη Μπαλτά στο χωριό Κουραμάδες, όπου και φιλοξενείται αφού προηγουμένως καταθέσει στεφάνι στο πατρικό του εκτελεσμένου το 1944 στην Καισαριανή κομμουνιστή δάσκαλου Κώστα Χυτήρη, ενώ αυθημερόν αναχωρούν αιφνιδίως από το χωριό τόσο ο Τηλέμαχος Χυτήρης όσο και η Μαρία Φαραντούρη.
20. Στις Μπενίτσες αποκαλύπτεται ότι εκεί είχε κάνει δεύτερο γάμο ο Μάρκος Μπότσαρης.
21. Ο Σπύρος Σπύρου ξεσπά στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων και δηλώνει ότι θα ήταν δέκα φορές καλύτερος περιφερειάρχης από τη Ρόδη Κράτσα.
22. Μετά από 21 ημέρες με αυγουστιάτικες θερμοκρασίες και υγρασία ρεκόρ ξαναβρέχει, πλημμυρίζει η ιστορική βίλα που έχουν επισκεφτεί όλοι σχεδόν οι πρωθυπουργοί στο Γαστούρι και σύμπασα η αστική τάξη του νησιού σπεύδει εκεί με κουβάδες.
23. Ο Κερκυραίος πρόεδρος της πάμπλουτης Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Στέφανος – Διονύσιος Βλαστός ανακοινώνει με λύπη του πως η νησίδα Λαζαρέτο ανήκει πια και τυπικά στον κεντρικό Δήμο της Κέρκυρας και, συνεπώς, πάνε στράφι μεγάλες ευκαιρίες τουριστικής αξιοποίησής της με πετροδολάρια.
24. Ο επίτιμος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» και συνθέτης Σπύρος Μαυρόπουλος δημοσιοποιεί το ιστορικά πρώτο τραγούδι για το Λαζαρέτο σε δική του μουσική σύνθεση. 25. Ο Λευκάδιος πανεπιστημιακός Σπύρος Φλογαΐτης εκφωνεί στην Κέρκυρα τον πανηγυρικό της ημέρας και επαναλαμβάνει απτόητος πως χωρίς τα Επτάνησα δεν θα είχε γίνει η Επανάσταση του 1821!
26. Ο ναυαγισμένος οβελίσκος εντοπίζεται από μαχητικά του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή του «Ναυάγιου» στη Ζάκυνθο, κοντά στην υπό ιδιωτικοποίηση περιοχή που ανήκε κατά αμφισβητούμενες απόψεις στη συγγενική με την οικογένεια Κράτσα αρχοντική οικογένεια Φλαμπουριάρη.
27. Ο δημοτικός υπάλληλος και βασικός συγγραφέας του βιβλίου «Κέρκυρα απ’ όπου χαράζει ως όπου βυθά» Γεράσιμος Δημουλάς κάνει γνωστή μελέτη του για τις καμπάνες των εκκλησιών της Κέρκυρας με εκπληκτικά στοιχεία ακόμη και για τη σημαντικότερη εκκλησιά του νησιού.
28. Όπως είχε κάνει και τον Ιανουάριο του 2021 για υπόθεση του ομίλου «Ikos», αν και πάλι ημέρα Σάββατο η Ρόδη Κράτσα υπογράφει απόφαση υπαγωγής σε καθεστώς κρατικής επιχορήγησης για πολυτελές ξενοδοχείο της πλουσιότερης οικογένειας της Κέρκυρας, στα χνάρια του Σπύρου Σπύρου που είχε υπογράψει ανάλογη απόφαση το 2014 αφού έχασε τις εκλογές και του Θεόδωρου Γαλιατσάτου που είχε υπογράψει ανάλογη απόφαση το 2015 ημέρα Κυριακή, για το ίδιο ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας άλλοτε του Νίκι Λάουντα.
29. Ο νέος Αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης αποφασίζει να χρηματοδοτήσει την ίδρυση άλλων τριών «Αμερικανικών Γωνιών» στην Κέρκυρα μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας μέσα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης.
30. Ο ηγέτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κέρκυρας, εξοφλώντας παλαιό χρέος, πραγματοποιεί στη Μητρόπολη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 2.500 Τουρκαλβανών που συνέβαλαν καθοριστικά το 1799 στην απελευθέρωση της Κέρκυρας από τους άθεους Γάλλους Δημοκρατικούς.
31. Η Αναγνωστική Εταιρία κατεβάζει από αίθουσά της επιγραφή με το όνομα υπουργού της Χούντας, με τη σύμφωνη γνώμη απογόνων του που έχουν κηρυχθεί Ευεργέτες της.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1. Αποδεικνύεται πρόωρο πρωταπριλιάτικο αστείο-προβοκάτσια του αγαπητού συμπολίτη μας κ. Γιάννη με την περικεφαλαία η είδηση για την αφαίρεση μαύρης επιγραφής από αίθουσα της Αναγνωστικής.
2. Ο Νίκος Μόσχος βάλλει ανοιχτά και όχι συγκαλυμμένα πια εναντίον των προσώπων που έθεσαν επιτακτικά και μια και δυο και τρεις φορές στο περιφερειακό συμβούλιο των Ιονίων Νήσων το θέμα της έλλειψης στεγάστρου για τη χειμερινή προπόνηση αθλητών στο Στάδιο της πόλης, εξηγώντας ότι έχουν εμμονές, ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου και οι άλλοι κύριοι και κυρίες που κυβερνούν την Περιφέρειά μας είναι καθώς πρέπει άνθρωποι.
3. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ανακηρύσσει τον Νίκο Μουζακίτη ως τον πλέον δημοκρατικό πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου και οργανώνει αυθημερόν διαδικτυακή ημερίδα, με τον ίδιο να αναπτύσσει το θέμα «Πώς να ερμηνεύετε κατά το δοκούν τους Κανονισμούς».
4. Από τις φυλακές Δομοκού η Χρυσή Αυγή στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην περιφερειάρχη μας για την κατανόησή της στο θέμα της μη έξωσης του περιφερειακού συμβούλου της «Ελληνικής Αυγής».
5. Η Τένια Ρηγάκου της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανακοινώνει στο «Reuters» ότι στο βουνό του Αγίου Ματθαίου εντοπίστηκε η σπηλιά όπου είχαν παντρευτεί ο Ιάσονας και η Μήδεια, αλλά η Λίνα Μενδώνη στο «Associated Press» δηλώνει ανήξερη και την κατηγορεί ως συνυπεύθυνση για τον κακό χαμό με το θέμα του οβελίσκου επειδή παλαιότερα είχε προτείνει την τοποθέτησή του στο parking της Λαϊκής Αγοράς.
6. Ρυμουλκά του ΝΑΤΟ αποβιβάζονται στη Ζάκυνθο για την ανέλκυση του οβελίσκου, ενώ στη Μητρόπολη της Κέρκυρας γίνεται ειδική ευχετήρια δοξολογία με μη αναμενόμενη συμμετοχή του βουλευτή Δημήτρη Μπιάγκη.
7. Ο Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει στη Βουλή με ειρωνείες και υπαινιγμούς για τους Κερκυραίους βουλευτές δεύτερη Ερώτηση για το «Κλαμπ Μεντιτερανέ» της Δασιάς και τις διαμαρτυρίες στην Κορακιάνα, την οποία, όπως είχε κάνει και με την πρώτη το 2020, πριν βραδιάσει αποσύρει εκ νέου.
8. Η Ένωση Κρητών Κέρκυρας καλωσορίζει στο νησί τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με χορούς και δηλώνει ότι νέα ευρήματα ειδικής έρευνας πιστοποιούν πως ένας στους τέσσερις Κερκυραίους, τουλάχιστον, έχει κρητικές ρίζες.
9. Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ενώ το δημοτικό του συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου για να αποφασίσει το ίδιο πού θέλει να γίνουν στην περιοχή αθλητικές εγκαταστάσεις με συμφέρουσα τιμή, μιλά στην παλαιά Ιόνιο Ακαδημία για τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση.
10. Μετά από πολυετείς έρευνες κι εμπιστευτικές συνεντεύξεις σπίτι με σπίτι κυκλοφορεί από συνταξιούχους του χωριού Βαλανειό το πολυαναμενόμενο βιβλίο «Kama Sutra Βόρειας Κέρκυρας», ενώ στον Νότο καταφτάνουν η Μαργαρίτα Θεοδωράκη και ο Γιώργος Θεοδωράκης και καταλύουν στο σπίτι του Νίκου Θεοδωράκη στη Λευκίμμη, εν όψει του Πάσχα.
Καλό 2022 κι από εμάς φίλες και φίλοι!