Ρευστό πολιτικό σκηνικό – Απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις:
Πότε θα γίνουν εκλογές;. Είναι το ερώτημα που κυριαρχεί με πολλούς να στοιχηματίζουν υπέρ του προσεχούς Οκτωβρίου και η κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι εκλογές να τις «υπολογίζουμε από τον Μάιου του 2023 και πέρα».
Η αδελφή του πρωθυπουργού κι εμπειρότατη πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πολιτική πραγματικότητα, όταν ευθαρσώς δήλωνε την περασμένη Τετάρτη στην τηλεόραση του SKY TV : «Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρει κανείς πότε θα στηθούν κάλπες, ούτε καν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Μέσα σε ένα διεθνές, ευρωπαϊκό κι εθνικό περιβάλλον τόσο πολύ επιβαρυμένο με τα προβλήματα που επισώρευσε σε οικονομίες, κοινωνίες και κυβερνήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πολιτικές εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες κι εν πολλοίς ανεξέλεγκτες. Σ αυτό το κλίμα εκφράζεται η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, για τον χρόνο των εκλογών, και κατά συνέπεια κι αναλογία και τα κόμματα, τα οποία βρίσκονται σε εγρήγορση, μπροστά στο ανοικτό ενδεχόμενο να αναμετρηθούν εκλογικά ανά πάσα στιγμή.
Τούτων δοθέντων, πολλοί παρατηρητές – αναλυτές των πολιτικών μας πραγμάτων, πολύ κοντά στα επιτελεία των κομμάτων ευρισκόμενοι, είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πολιτικές ανησυχίες των πολιτικών αρχηγών για το βράδυ των εκλογών, οποτεδήποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, και μετά. Όλοι καλώς γνωρίζουν πως η μετά τις εκλογές περίοδος διακυβέρνησης, δεν θα είναι εύκολη για την όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους και των διαρθρωτικών προβλημάτων που χρόνια αντιμετωπίζει η εθνική μας οικονομία.
Οικονομία υπό επιτήρηση με χρέος και υψηλά επιτόκια δανεισμού
Η ελληνική οικονομία, πέραν των όποιων επικοινωνιακών επικαλύψεων, έχει σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την Ελλάδα τονίζει ότι δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022 : «Εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», τονίζει η Επιτροπή.
Στην ίδια έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα μέσω, σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Με Δημόσια Ταμεία χωρίς αποθεματικά και με μια κοινωνία εξαντλημένη από τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και τις καλπάζουσες ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα που κεντρίζουν τον φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων, το ελληνικό δημόσιο θα αναγκαστεί σε δανεισμό για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του.
Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού
Όμως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα του 3% και τρέχει σε ρυθμούς 3,6%, δεδομένο που παραπέμπει σε εποχές 2010 με βαθιά κρίση χρέους, που οδήγησε στα επώδυνα μνημόνια.
Παρά ταύτα, η ΕΚΤ, προαναγγέλλει «Αυλαία» στα αρνητικά επιτόκια της στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο (κάτι που ήδη έχει προ εξοφληθεί από την αγορά), ενώ προανήγγειλε το τέλος των αρνητικών επιτοκίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου, Σεπτέμβρη τρέχοντος έτους.
«Αναμένουμε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη έχουμε δώσει». Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου”, επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Εκλογές : Η πολιτική τακτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ
Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον θα στηθούν οι κάλπες και η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα ανωτέρω περιγραφέντα προβλήματα, τα οποία οι πολιτικοί αρχηγοί και τα επιτελεία τους καλώς γνωρίζουν.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι θιασώτης και το δηλώνει ευθαρσώς, των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, με το επιχείρημα ότι είναι σταθερές κυβερνήσεις. Παρά ταύτα, ετοιμάζεται για ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.
Επισήμως η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ανεπισήμως κομματικά στελέχη που παρακολούθησαν το πρόσφατο Συνέδριο, λένε ότι η προοπτική της προσέγγισης και της συνεργασίας, είναι ανοικτή. Στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
Στο κρίσιμο ερώτημα για το αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας κυβερνητικά στελέχη απαντούν: «Οι πολιτικές διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες (αυτό είπε και ο γραμματέας του κόμματος), όταν η Νέα Δημοκρατία, που θα είναι πρώτο κόμμα κάνει μία πρόταση προγραμματικής συμφωνίας με συγκεκριμένα σημεία στα οποία θα συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ, τότε τι θα κάνει; Θα αρνηθεί και θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές;».
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ : Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να διατηρήσει την «αυτόνομη πορεία», μοιάζει να προσβλέπει σε μια αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ή συνεργασία του πρώτου με άλλο ή άλλα μικρότερα κόμματα – αδιάφορο σ’ αυτό το πλαίσιο αν κυβέρνηση θα είναι ξανά η Νέα Δημοκρατία. Επί τούτου, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη θα θεωρούσαν ιδανική μια αυτοδύναμη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς :
– Δεν θα έμπαινε το δίλημμα συγκυβέρνησης, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ , που θα δημιουργούσε και διασπαστικές τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
– Θα αποδυνάμωνε έτι περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν παρέμενε και πάλι στην αντιπολίτευση και μια τέτοια εξέλιξη θα ενδυνάμωνε τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να επανέλθει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι εν τέλει σε τροχιά εξουσίας.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ : Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουν καθαρή θέση και παντοιοτρόπως δηλώνουν πως, «πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η Δεξιά και ο κ. Μητσοτάκης». Σ αυτό το πνεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές, «για να γίνουν οι προοδευτικές ιδέες και οι προοδευτικές πολιτικές πλειοψηφία ξανά». Υπενθυμίζουν , δε. στον κ. Ανδρουλάκη ότι στην Ευρώπη, «όπου υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς, Πρασίνων ή με φιλελευθέρους, όπως είναι στη Γερμανία».
Γ. Σπ. Π.