Απαισιοδοξία κυριαρχεί στην φετινή συνδιάσκεψη για το κλίμα.
Δεν υπήρξε εκπρόσωπος κράτους που να μη αναφερθεί στο ενεργειακό κενό που προκαλεί η άδικη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Και με αυτό το σκεπτικό, τόσο η χώρα μας όσο οι ηγέτες άλλων χωρών, ανακοίνωσαν και δικαιολόγησαν την “προσωρινή” παράταση χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, όπως του φυσικού αερίου που λανθασμένα το έχουν βαπτίσει πράσινο, γιατί προκαλεί την κλιματική αλλαγή, περισσότερο από ότι το πετρέλαιο.
Η προσωρινή παράταση καύσης Λιγνίτη και Γαιάνθρακα, από τα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια και από τα ήδη υπάρχοντα ορυχεία, δεν μπορεί να θεωρηθεί “περιβαλλοντικό έγκλημα”. Η ενεργειακή μας επάρκεια τίθεται υπεράνω όλων.
Όμως, το άνοιγμα και η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων οποιουδήποτε ορυκτού καυσίμου θα αποτελέσει πραγματικά περιβαλλοντικό έγκλημα!
Η πλέον ρεαλιστική πρόταση που θα μπορούσε συγχρόνως “να σώσει” την φετινή συνδιάσκεψη για το κλίμα θα ήταν η εξής:
Να συμφωνήσουν οι ηγέτες να παγώσουν ΟΛΕΣ τις ΝΕΕΣ επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, Παγκοσμίως!
Λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, όλοι νομίζουν ότι νέες εξορύξεις θα είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου, αλλά κάνουν μεγάλο λάθος!
Τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα που τροφοδοτούν τον πλανήτη, πρέπει να συνεχίσουν να μας παρέχουν την ενεργειακή μας επάρκεια, καθώς όμως σιγά σιγά θα τα αντικαθιστούμε με ΑΠΕ.
Αντί δηλαδή, να επενδύουμε σε νέες εξορύξεις το σωστό είναι να “ρίχνουμε” τα χρήματα αυτά ΜΟΝΟ σε ΑΠΕ για 2 σημαντικούς λόγους:
Όπως ανέφερε και ο Αλ Γκορ στους χαιρετισμούς την πρώτη μέρα, “οποιαδήποτε νέα επένδυση σε ορυκτά, μας πάει πάνω από τον στόχο να μείνουμε κάτω από τους 1,5 βαθμούς κλιματικής αλλαγής”.
Και, όπως επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ο κορυφαίος και ως σήμερα αλάνθαστος στις προβλέψεις αναλυτής της μετάβασης σε 100% ΑΠΕ Τόνυ Σέμπα, και στην νέα του παρουσίαση πριν μια εβδομάδα:
Οποιαδήποτε νέα επένδυση σήμερα, θα καταστεί οικονομικά ασύμφορη, διότι από τα μέσα της δεκαετίας και μετά, που οι ΑΠΕ και ειδικά το τρίο: Ηλιακά, Αιολικά και μπαταρίες θα έχουν φθηνύνει ακόμα περισσότερο και θα φθηναίνουν συνεχώς καθιστώντας οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας τελείως ασύμφορη.
Αν λοιπόν επενδύσουμε σε νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, όπως σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα, πετυχαίνουμε 2 αρνητικούς στόχους:
Προκαλούμε κλιματική αλλαγή παραπάνω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου παραβαίνοντας κάθε δέσμευσή μας στις προηγούμενες COP και κάθε ανθρώπινη λογική.
Καθυστερούμε την μετάβαση σε 100% ΑΠΕ, πετώντας τα χρήματα να τα “ροκανίσουν” οι “αδιόρθωτοι πετρελαιάδες” τα οποία έτσι θα πάνε χαμένα, αντί να τα ρίξουμε σε υποδομή ΑΠΕ που θα μείνει και θα μας δίνει δωρεάν ρεύμα για δεκαετίες.
Επίσης:
Τα χρήματα αυτά, αν επενδυθούν σε ΑΠΕ αντί για ορυκτά καύσιμα, δίνουν 3πλάσιες θέσεις εργασίας με πιο υγιεινές συνθήκες.
(Η σωστή χωροθέτηση και οι σωστές προϋποθέσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ είναι απαραίτητες και είναι πράγματα εφικτά σε κάθε σημείο του πλανήτη).
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια και γι’ αυτό απέτυχαν 26 COP ως τώρα. Η φετινή αναμένεται η πιο αποτυχημένη απ’ όλες.
Μια απλή απόφαση όμως, αν γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη, μπορεί να σώσει και τις 27 συνδιασκέψεις:
Να παγώσουν ΟΛΕΣ οι ΝΕΕΣ επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, Παγκοσμίως!
*Το Βιο7 είναι ερευνητικός οργανισμός που από το 2018 μελετά την μετάβαση σε μηδενικών εκπομπών άνθρακα και καταθέτει προτάσεις τοπικά για την επιτάχυνσή της.