Όλες οι διενεργούμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, η διαφορά που χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βαίνει συνεχώς μειούμενη, έστω και με αργούς ρυθμούς, ενώ, στα «ψιλά γράμματα» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχίζει να «τσιμπάει» πόντους και σε κάμποσα ερωτήματα, σαφώς να προηγείται της κυβερνώσας παράταξης.
Στην περίπτωση, κατά την οποία η εν λόγω δημοσκοπική πραγματικότητα παραμείνει σταθερή, είναι σαφές πως ούτε η Νέα Δημοκρατία κατακτά το στόχο της αυτοδυναμίας, «έστω και σε δεύτερες εκλογές» για να κυβερνηθεί αταλάντευτα η χώρα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατακτά τον δικό του στόχο για πρωτιά, «έστω και με μια ψήφο», για την δημιουργία μιας ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ της κεντροαριστεράς και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Πέραν τον όσων δημοσίως λέγονται, από τα επίσημα κομματικά επιτελεία, οι στρατηγικές των δύο μεγάλων κομμάτων προσαρμόζονται με την τρέχουσα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται και επηρεάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις του σκανδάλου Qatargate, το οποίο επιδρά σωρευτικά με εκείνα των υποκλοπών και του Πάτση, καθώς επίσης και με τις όποιες δυσαρέσκειες προκαλεί στην ελληνική κοινωνία η πολιτική της κυβέρνησης.
Σ αυτό το κλίμα και πνεύμα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της γαλάζιας παράταξης, εύλογα θα ήθελαν μια χρονική επίσπευση των εκλογών ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση της εκλογικής απήχησης της. Διόλου τυχαίες είναι οι φήμες που φέρουν εξοργισμένη την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, επειδή δεν εισακούστηκε η προ μηνών πρότασή της για προσφυγή στις κάλπες, αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου. Τις τελευταίες ώρες, η πρόταση για άμεση προσφυγή στις κάλπες, για να «σωθούν τα σωζόμενα», είναι συντριπτικά πλειοψηφική στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την άλλη πλευρά, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λογικό θα ήταν να προσδοκούν μια επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου με στόχο να εκτεθεί έτι περεταίρω στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση και η όποια πολιτική φθορά της να μετεξελιχθεί σε δημοσκοπική πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παρά ταύτα, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλαμβάνει το ρίσκο και συνεχίζει να ζητάει εκλογές, «εδώ και τώρα».
Το «εκλογικό ρίσκο» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Παρά την πολιτική λογική, των ανωτέρω κατατεθέντων, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επικοινωνιακοί επιτελείς της Κουμουνδούρου, συγκλίνουν στην άποψη, πως η διαφορά από 4, 5% μέχρι 5,4%, που δίνουν οι μετρήσεις, – της PRORATA, του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και MRB – , ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν στην κυβερνώσα παράταξη, το σκάνδαλο των υποκλοπών με τις συνεχιζόμενες κατακλυσμιαίες αποκαλύψεις, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο Qatargate και την υπόθεση της γαλάζιας ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. Σημειώνεται, δε, πως στις προαναφερθείσες μετρήσεις, δεν έχουν τεθεί ερωτήματα για το σκάνδαλο των Βρυξελλών που συγκλονίζει το ευρωκοινοβούλιο και την εσωτερική πολιτική σκηνή.
Επιπλέον, οι επιτελείς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κρίνουν πως το σκάνδαλο Qatargate, με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε βαθμό τέτοιο που ψηφοφόροι του άλλοτε κραταιού κινήματος να προσεγγίσουν την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Πέραν όλων τούτων, ενθαρρυντικά και ενισχυτικά της άποψης για εκλογές τώρα, επέδρασσαν στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης «Τάσεις» της MRB.
Θετικά δημοσκοπικά ευρήματα για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, οι επιτελείς επικοινωνίας στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται σε συγκεκριμένα ευρήματα, των τάσεων της MRB και πάνω σε αυτά καταστρώνουν την από εδώ και πέρα πολιτική στρατηγική τους με στόχο την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ :
- Το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», το βασικό διακύβευμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για τις επερχόμενες εκλογές βρίσκει ποσοστό αποδοχής 35,6% έναντι 32,8% που συγκεντρώνει το αίτημα Μητσοτάκη για «σταθερότητα» δια της αυτοδυναμίας. Πρόκειται για το διακύβευμα – δίλημμα που έθεσε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ και φαίνεται πως προσεγγίζει ευρύτερες λαϊκές μάζες και δη τον κεντρώο χώρο.
- Η κορυφαία στρατηγική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, βρίσκει ευρεία αποδοχή, καθώς, το 48,6% επιλέγει κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι 41,6% που θέλει μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος θέλει κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, εκείνες της απλής αναλογικής. Επιπλέον, το 28,9% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΖΑ έναντι 25,2% που θέλει συνασπισμό κομμάτων με κορμό την Νέα Δημοκρατία, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται σε δημοσκόπηση, το 29,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 27,8% που θέλει συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία.
- Το θεαματικά υψηλό ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως πολύ σοβαρή υπόθεση τις υποκλοπές. Συγκεκριμένα, το 77,5% κρίνει το θέμα ως «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», μόνον το 17,4% δηλώνει ότι είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή ότι «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών», ενώ ένα 70% από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούν τις υποκλοπές πολύ σοβαρό ή αρκετά σοβαρό θέμα.
- OΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνική σύγκλιση και υποστήριξη των ασθενέστερων με 25,5% έναντι 24,5% και στην υγεία και περίθαλψη με 25,3% έναντι 24,5%. Στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς, με τις υποθέσεις Πάτση και υποκλοπών, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει με 24,1% έναντι 21,5% της Νέας Δημοκρατίας.
- Σημαντικό κρίνεται το εύρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της Νέας Δημοκρατίας στη στήριξη της μεσαίας τάξης με ποσοστό 29,6% έναντι 27,6%. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της Νέας Δημοκρατίας στην στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων με το συντριπτικό 29,1% έναντι 18,7% και θεωρείται κοινωνικά πιο δίκαιο κόμμα με 25,5% έναντι 23,1%, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία «βλέπει» πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιπροσωπεύει καλύτερα τα συμφέροντα της και μπορεί να οδηγήσει σε άμβλυνση των αδικιών.
- Στο ερώτημα, «Σε ποιον θα εμπιστευόσασταν τα κλειδιά του σπιτιού σας;», ο Αλέξης Τσίπρας υπερέχει του Κυριάκου Μητσοτάκη με 26,5% έναντι 24,2%, αποτυπώνοντας την υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα χρηστής διαχείρισης, εμπιστοσύνης και διαφάνειας.
Έσπασε το ΑντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Πέραν των όσων καταγράφονται στις δημοσιευόμενες ή μη μετρήσεις στις τάσεις της κοινής γνώμης, είναι κοινός τόπος πλέον, πως με τις τελευταίες εξελίξεις το ΑντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έσπασε για τα καλά. Επιπλέον δε, απομακρύνεται ή έστω δυσκολεύεται τα μέγιστα η μέχρι πρώτιστα θεωρούμενη ως βεβαία μετεκλογική συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε, ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Μέγαρο Μαξίμου, με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, θύμα «νόμιμης επισύνδεσης» από την ΕΥΠ και το Pretador και τώρα η αιχμηρή κριτική του προς τη Νέα Δημοκρατία ότι η Εύα Καϊλή ήταν «Δούρειος Ίππος» της, έκοψαν κάθε γέφυρα πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με την περιπέτεια της Εύας Καϊλή, (πασιονάρα του ΑντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου την αποκαλούσαν στην Χαριλάου Τρικούπη), αποδυναμώθηκε πλήρως η τάση που ήθελε συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, φουντώνουν και πάλι οι φωνές που ευθέως κάνουν λόγω για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.