Οι στίχοι του εξαιρετικού αυτού τραγουδιού των Σταμάτη Σπανουδάκη και Γιάννη Πάριου, αντικατοπτρίζουν πλήρως την εικόνα της σημερινής “λειτουργίας” του Επιμελητηρίου Κέρκυρας.
Οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον τρέχουν και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου [έστω και μειοψηφία] τις παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει, να σχολιάσει, να υποδείξει και να παρέμβει στοχευμένα, ως έχει υποχρέωση εν του νόμου, μια και αυτός είναι ο ρόλος του και η βασική του υποχρέωση ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Αλλά και ως ο κατ’ εξοχήν φορέας που έχει υποχρέωση να εργάζεται για την βελτίωση του περιβάλλοντος λειτουργίας των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και της ποιότητας ζωής όλων των συναδέλφων που ζουν και εργάζονται στο Νομό.
Δεν θέλουν?, Δεν ξέρουν?, Δεν μπορούν?. Ας βγουν επιτέλους να απαντήσουν , να ενημερώσουν τους συναδέλφους. Είναι κρίμα ένα νησί με 17.000 επιχειρήσεις μέλη, να έχει τέτοια εκπροσώπηση.
Είναι το σπίτι και η φωνή του επιχειρηματία, δεν γίνεται να παραμένουν άβουλοι και άφωνοι ενώ τα γεγονότα και οι εξελίξεις μας προσπερνούν.
Στο δια ταύτα λοιπόν.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Τις 3 Νοεμβρίου 2021 εισήχθη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη”. Η διαβούλευση έληξε τις 17 Νοεμβρίου 2021. Τις 18 Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού στην διαρκή επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής με σκοπό την άμεση ψήφισή του στην ολομέλεια.
Σε γενικές γραμμές είναι σε σωστή βάση, υπάρχουν όμως ζητήματα που αφορούν την μη ένταξη σε αυτόν των Τουριστικών Καταλυμάτων, των Τουριστικών γραφείων , των Τουριστικών Λεωφορείων κλπ που είναι μέλη μας.
Τι θα έπρεπε να είχε γίνει κατά τη διαβούλευση?
Να προσκληθούν όλοι οι παραγωγικοί φορείς, να συζητήσουν και να καταθέσουν προτάσεις, τις οποίες το Επιμελητήριο παρεμβαίνοντας θεσμικά στη διαβούλευση να τις καταθέσει με σκοπό να υπάρξουν συμπληρώσεις, προσθήκες αποκλεισμένων επιχειρήσεων και διαφοροποιήσεις στο σχέδιο νόμου προκειμένου να βελτιώσουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα, να επιταχύνουν την απορρόφηση κονδυλίων και να ενισχύσουν την απασχόληση.
Εγινε τίποτα από όλα αυτά. Δυστυχώς ΟΧΙ.
Αποκορύφωμα η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η ΔΕΕΠ Κέρκυρας με θέμα τον Αναπτυξιακό νόμο, και στην οποία συμμετείχαν Αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς , στην οποία αν και προσκλήθηκε το Επιμελητήριο δεν συμμετείχε [άκουσον- άκουσον] λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΕΕΕ.
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή 45 και πλέον προέδρων Επιμελητηρίων όλης της χώρας με θέμα <<Πανδημία και Εστίαση>>. Ο σκοπός της ήταν να ενημερώσουν τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για τα προβλήματα του κλάδου. Ολοι οι πρόεδροι διατύπωσαν με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της Εστίασης και τις συνέπειες της Υγειονομικής κρίσης και ζήτησαν νέα μέτρα στήριξης για να αποφευχθούν λουκέτα. Που ήταν το Επιμελητήριο Κέρκυρας και ο πρόεδρός του. Δυστυχώς ΑΠΩΝ.
Και δεν μπήκαν στο κόπο να κοινοποιήσουν προς τα μέλη το Δελτίο τύπου της ΚΕΕΕ, για να πληροφορηθούν οι συνάδελφοι για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης αυτής. Τόσο ενδιαφέρον δείχνουν.!!!!!
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ.
Μόλις το Δεκέμβριο του 2021 οι νησιώτες του Αιγαίου και οι αγώνες των Επιμελητηρίων τους, και όχι μόνο, δικαιώθηκαν από την απόφαση του ECOFIN που ανοίγει το δρόμο για τη μόνιμη εφαρμογή των ειδικών μειωμένων έως και 30% συντελεστών ΦΠΑ. Οπως είχα πει σε προηγούμενη παρέμβαση μου ήταν η χρυσή ευκαιρία , ξεχνώντας τα λάθη του παρελθόντος, όλοι οι φορείς του Ιονίου ενωμένοι και όχι ο καθένας χωριστά, με μπροστάρηδες τα Επιμελητήρια και δη της Κέρκυρας όντας το μεγαλύτερο, να διεκδικήσουμε με τόλμη, θάρρος ,αποφασιστικότητα και επιχειρήματα , το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στο Ιόνιο. Διαφορετικά να απαιτήσουμε άλλα αντισταθμιστικά οφέλη για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των νησιών του Νησιωτικού συμπλέγματος της Ελλάδος. Ακούσατε καμία πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου προς αυτή τη κατεύθυνση. Δυστυχώς ΟΧΙ.
ΜΠΑΛΟΣ.
Συμπληρώνονται ήδη 3.5 μήνες τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου.Οι επιχειρήσεις ακόμα δεν έχουν πάρει σχεδόν καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος. Που είναι η πίεση του Επιμελητηρίου προς τη κεντρική κυβέρνηση για να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες? Σε λίγο ξεκινάει η νέα τουριστική σαιζόν και κάποιοι συνάδελφοι αδυνατούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Που είναι η βοήθεια του Επιμελητηρίου [έστω και συμβολική] από ιδίους πόρους, κόβοντας έξοδα από ταξίδια και φιέστες?
Πουθενά. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ.
Το Νοέμβριο του 2020 λίγο πριν φύγω από το Επιμελητήριο, είχα πάρει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον σύμβουλο προγραμμάτων του Επιμελητηρίου, να ενεργοποιήσουμε δύο δράσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που είναι ενταγμένες στην ΟΧΕ [Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση] Κέρκυρας. Πιο συγκεκριμένα η μία δράση αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση ανέργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ, και η δεύτερη αφορά την ενίσχυση υφισταμένων και νεοφυών επιχειρήσεων με την παράλληλη ίδρυση Θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων σε δικό μας κτίριο στη Κέρκυρα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ, Περίμενα λοιπόν πως θα είχαν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον να συνεχίσουν , να οργανώσουν και να υλοποιήσουν αυτές τις δράσεις μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αποτέλεσμα μέχρι τώρα? ΜΗΔΕΝ.
Το παράλογο του θέματος είναι ότι ενώ είχαμε τη δυνατότητα να ιδρύσουμε δική μας θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στη Κέρκυρα, το Επιμελητήριο καλεί τις Κερκυραικές νεοφυείς επιχειρήσεις να ενταχθούν στη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων της Αθήνας.
Αυτό και αν είναι καινοτομία.!!!!
ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ.
Με χαρά είχαμε ακούσει ότι το Επιμελητήριο θα προμηθεύσει με απινιδωτές όλη τη Κέρκυρα. Μέχρι τώρα μόνος ένας έχει παραδοθεί [με πολύ γκρίνια] στο Α.Τ. Καρουσάδων. Τι θα έπρεπε να είχε γίνει?
Πρόσκληση σε όλους τους συλλόγους και σωματεία μέλη μας , να μας ενημερώσουν αν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή [AED] και να τον χρησιμοποιήσουν στη περιοχή που δραστηριοποιούνται. Το κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί από ίδιο το Επιμελητήριο σαν οικονομική ενίσχυση, ως δράση του κάθε ενδιαφερομένου συλλόγου. Είδατε να γίνεται κάτι τέτοιο? Προφανώς ΟΧΙ.
Μετά από όλα αυτά αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται επίλογος.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.