Ακόμη και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων κυρίαρχο ρόλο έπαιξε για το Υπουργείο Παιδείας η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος προφανώς για να καλυφτούν η ουσία και η πραγματικότητα των αποτελεσμάτων. Ήταν φαίνεται πιο σημαντικό και τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση από το υπουργείο Παιδείας ότι φέτος «σχεδόν 3 στους 4 υποψηφίους (ποσοστό 73,4%) των Πανελλαδικών Εξετάσεων από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έλαβαν τη βαθμολογία τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο», δηλαδή «έκαναν χρήση της δυνατότητας ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS που για δεύτερη χρονιά εφάρμοσαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων». Απέκρυψαν όμως ότι με βάση τα αποτελέσματα αποκλείστηκε το 40% των υποψηφίων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι έμειναν κενές 7.000 θέσεις εισακτέων σε πανεπιστημιακές σχολές όπως επίσης και ότι σε κάποιες σχολές ο αριθμός των εισακτέων είναι ασφυκτικά μικρός και σε μια μηδέν. Και όλα αυτά με την οργανωμένη επιχείρηση του υπουργείου που μεθόδευσε το κόψιμο 9.000 θέσεων εισακτέων για να μη φανεί μεγάλος ο αριθμός των κενών θέσεων.
Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής δόθηκε τεράστια έμφαση στο ότι για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια, ανακοινώνονται στα τέλη του Ιουλίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου «με σεβασμό στην αγωνία του υποψηφίου και στην ανάγκη για βέλτιστο προγραμματισμό». Δεν έγινε καμιά αναφορά όμως στο θέμα των στρεβλώσεων του συστήματος υπολογισμού των βαθμολογιών, δεν επιχειρήθηκε καμιά ερμηνεία στο αν είναι δίκαιο ή άδικο υποψήφιοι να συγκεντρώνουν διαφορετικές βαθμολογίες για πανεπιστημιακά Τμήματα με το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο όπως επίσης δεν επιχειρήθηκε καμιά τεκμηρίωση για το ότι το σύστημα υπολογισμού που επέλεξαν οδήγησε εκατοντάδες υποψηφίους που είχαν συγκεντρώσει υψηλές βαθμολογίες να αποκλείονται από τις σχολές της προτίμησής τους, ενώ άλλοι να μην μπορούν να μπουν στο Πανεπιστήμιο από το «ευφυολόγημα» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ένας υποψήφιος για το ένα Τμήμα να είναι ικανός και να εισάγεται ενώ για το ίδιο Τμήμα μιας άλλης πόλης να μην μπορεί να εισαχθεί. Αυτή είναι πραγματικά η μεγάλη επιτυχία του συστήματός σας κύριοι που είχατε κάνει σημαία προεκλογικά ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Είναι όμως όλοι αυτοί μια πολύ καλή πελατεία την οποία εσείς φροντίσατε να διαμορφώσετε για τα Ιδιωτικά ΙΕΚ και τα παραρτήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων όσοι από αυτούς βέβαια μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Με τα επικοινωνιακά τερτίπια όμως δεν κάνεις πολιτική απλά δημιουργείς πρόσκαιρες εντυπώσεις οι οποίες ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργούν όμως δυσπιστία και άρνηση των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και το δημόσιο και ειλικρινή διάλογο. Όλα αυτά βέβαια αντιμετωπίζονται όχι με παραινέσεις και άρθρα αλλά την ώρα της κάλπης η οποία από ότι φαίνεται πλησιάζει.