Τέλη Οκτωβρίου 2022…Τρία χρόνια μετά για να δούμε, δηλώσεις και βεγγαλικά για την δημοπράτηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης της Κέρκυρας…
Απορώ… για αυτήν την χαρά και το λέω με αίσθηση σοβαρότητας και ευθύνης απέναντι σε αυτό το πληγωμένο νησί, με την ιδιότητα του πρώην Αντιπροέδρου ΣΥΔΙΣΑ που οραματίστηκε, έτρεξε και ολοκλήρωσε μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς καθώς και την Προηγούμενη Δημοτική Αρχή Νικολούζου το θέμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας, εξασφάλισε Δημόσια Χρηματοδότηση 32,5εκ. και με την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές το είδε ξαφνικά να ματαιώνεται για δεύτερη φόρα… Ας ελπίσουμε τώρα η Τρίτη δημοπράτηση να είναι και η τυχερή…
Αλλά ας μην ξεχνάμε κάποια δεδομένα…
Το θετικό είναι ότι απομακρύνθηκε το ΣΔΙΤ το οποίο φιγούραρε αρκετές φορές σε σκέψεις και σε κλειστές συζητήσεις σε γραφεία και ακολουθήθηκαν όσα δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Νικολούζου και η προηγούμενη διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας. Αν μιλούσαμε για ΣΔΙΤ η διαχείριση θα ήταν πιο ακριβή κατά 200% καθώς θα υπήρχε και κατώτατο όριο απορριμμάτων που σε συνάρτηση των όσων γίνονται σήμερα με την παραγωγή ρεύματος θα μας δημιουργούσε αστάθεια, υπερτιμολόγηση καθώς και αδυναμία διασφάλισης της λειτουργίας του εργοστασίου.
Πάμε στην καθυστέρηση της δημοπράτησης…. Για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά η δημοτική και περιφερειακή αρχή, όταν για 3 και πλέον χρόνια μοναδικός σχεδιασμός τους ήταν η συνέχιση της ΄΄προσωρινής μεταφοράς΄΄ εκτός νησιού που μας στοιχίζει, σύμφωνα και με τα επίσημα λεγόμενα τους, 170 ευρώ/τόνο. Η μονάδα διαχείρισης στο Τεμπλόνι δέχεται περίπου 67-68 χιλιάδες τόνους ετησίως τα οποία αν μεταφερθούν θα κοστίσουν 11,4εκ (χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος λειτουργίας του Τεμπλονίου) και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να απαντήσει από πού και ποιους κωδικούς θα μπορέσουν να πληρωθούν αυτά τα έξοδα. Ίσως η απάντηση να προκύπτει από την δήλωση της Περιφερειάρχης κ. Κράτσα η οποία όταν ανέλαβε τον Συδισα δήλωσε ότι παρέλαβε 5,5εκ οφειλές από την προηγούμενη Διοίκηση (κ. Υδραίου). Αυτό όμως που θα έπρεπε να απασχολεί τους Αιρετούς και Αρμόδιους στο θέμα διαχείρισης είναι πώς εναρμονίζονται όλα αυτά στις νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ως κύριο στόχο την μείωση του παραγόμενου υλικού αλλά και του τελικού υπολείμματος? Είναι σύννομη η διαδικασία αυτή ; Συμβαδίζει με το Εθνικό σχέδιο διαχείρισης; Με τον Περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων; Ακόμα και με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης σκοντάφτει όλη η παραπάνω διαδικασία αφού δεν διασφαλίζει κάν την λειτουργία των ΣΜΑ πόσο μάλλον επεξεργασίας και Διαχείρισης.
Πρόσφατα είδα εικόνες από το Τεμπλόνι που δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ… ΤΡΑΓΙΚΕΣ! Και σίγουρα θα μου πει κανείς ότι η κατάσταση είναι καλύτερη τώρα από αυτή που υπήρχε επι προηγούμενης Δημοτικής αρχής Νικολούζου… Λάθος… Κάθε χρόνο στο Τεμπλόνι προστίθενται 68χιλ τόνοι οι οποίοι την τελευταία τριετία απλά εναποτίθενται, εντός των ήδη κορεσμένων κυττάρων, χωρίς διαχείριση , απλά αναμένοντας να πάρουν τον δρόμο της μεταφοράς. Η τότε οριστική αποκατάσταση των κυττάρων με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών ( από τον Ιούλιο του 2019) έχει παρέλθει με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η εναπόθεση απορριμμάτων σε κορεσμένα τμήματα. Τα 52στρέμματα που αγοράστηκαν καθώς και τα 4 στρέμματα των αδελφάτων που θα χρησιμοποιούταν για την εγκατάσταση του εργοστασίου σήμερα φιλοξενούν μόνο δέματα απορριμμάτων με αποτέλεσμα να καλύπτουν τον μεγαλύτερο χώρο που μέχρι σήμερα είχε καλυφθεί (και με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να είναι ανοικτό και εκτεθειμένο).
Πέρασαν 3 χρόνια και τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Εν αντιθέσει χάθηκε πολύτιμος και παραγωγικός χρόνος . Καθυστέρησαν όλες οι διαδικασίες που ήταν σε εξέλιξη και σήμερα τρία χρόνια μετά μιλάμε για επιτυχία που θα δημοπρατηθεί το εργοστάσιο ;
Το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και ειδικότερα στα Ιόνια νησιά είχε πάντα δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Ύστερα από στόχευση, σχεδιασμό και υλοποίηση δεν έχεις πάρα να διασφαλίσεις την λειτουργία του και να βελτιώσεις την όποια παθογένεια.
Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα έρθει μόνο όταν υπάρξει σαφές σχέδιο υλοποίησης χωρίς ανατροπές και τρικλοποδιές, συστράτευση δυνάμεων και στήριξη πολιτικών αποφάσεων με σεβασμό από όλους για την επίτευξη του πιο δύσκολου στόχου της επόμενης δεκαετίας.