Παρ’ όλες τις σημαντικές προσπάθειες από φορείς και οργανισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, δυστυχώς οι γυναίκες συνεχίζουν να υπόκεινται σε σημαντικές διακρίσεις. Οι διακρίσεις αυτές κατά των γυναικών αντιβαίνουν την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στέκονται εμπόδιο στην ισότιμη συμμετοχή τους σε τομείς όπως αυτοί της εργασίας, της πολιτικής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της πολιτισμικής ζωής της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν.
Η νομοθεσία της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τις διακρίσεις βασικά για έξι λόγους: φύλο, ηλικία, αναπηρία, θρησκεία ή πεποιθήσεις, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο, οι άνθρωποι υφίστανται πολύ συχνά διακρίσεις για περισσότερους από έναν λόγους και αυτό αποκαλείται «πολλαπλή διάκριση». Οι γυναίκες, ιδίως, υφίστανται συχνά πολλαπλές διακρίσεις, καθώς μπορεί να υποστούν διάκριση επειδή είναι γυναίκες αλλά και γιατί μπορεί να φέρουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Ένα τέτοιο παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσουν γυναίκες από μεταναστευτικές ή/και εθνοτικές μειονότητες, οι οποίες παράλληλα μπορεί να μην είναι αρτιμελείς. Άλλο παράδειγμα, μπορεί να αποτελεί η αλλοδαπή συνδικαλίστρια που υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της, ή η γυναίκα Ρομά που αποκλείεται συστηματικά από τους δημόσιους χώρους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες έχουν πολλαπλές ανάγκες για στήριξη, αρωγή και φροντίδα, καθώς καταπατώνται τα δικαιώματά τους, βιώνουν άνιση μεταχείριση, και περιορισμό, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες ευκαιρίες ή/και προνόμια απ’ ό,τι συμβαίνει με μέλη άλλων κοινωνικών ομάδων. Οι γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση και ευκαιρίες στην εργασία, τη δικαιοσύνη, σε υποστηρικτικές υπηρεσίες (π.χ. κοινωνικές, υγειονομικές κ.λπ.).
Οι πολλαπλές διακρίσεις επηρεάζονται αλλά και εντείνουν τις έμφυλες ανισότητες και συχνά συνδέονται με την άσκηση βίας κατά των γυναικών, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί την πιο διαδεδομένη και σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνιστά δε ένα εξαιρετικά σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις μπορούν να απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για άμεση κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη.
Στο νησί μας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013)
και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.).
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:
Ε. Ο. Παλαιοκαστρίτσας 7, Κέρκυρα (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)
Τηλ.: 2661047396
E-mail: [email protected]