Η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Ιστορικός Τέχνης και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ, απεβίωσε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022. Υπήρξε η μακροβιότερη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης (1992 – 2022) με πλούσιο συγγραφικό έργο, διοργάνωση και επιμέλεια σημαντικών εκθέσεων ξένων όσο και Ελλήνων καλλιτεχνών και όραμα την ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα ώστε αυτή να αποτελέσει ένα εμβληματικό κτίριο βασισμένο στις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές αντιλήψεις.
Στη διάρκεια της θητείας της δημιουργήθηκαν νέα παραρτήματα (Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Σπάρτη, Εθνική Γλυπτοθήκη – Γουδή) και αποκτήθηκαν 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δυο πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).
Ιδιαίτερα για το Παράρτημα της Κέρκυρας, η Μαρίνα Λαμπράκη πίστευε πως το νησί με τη μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση ήταν ο ιδανικός τόπος για να δημιουργηθεί ένα μουσείο νεότερης ελληνικής τέχνης που θα χρησίμευε κυρίως ως παιδαγωγικό όργανο για τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο.
Η δημιουργία του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης οφείλεται επίσης στη φροντίδα και έμπνευση του τ. Πρωθυπουργού Γεώργιο Ράλλη, ο οποίος φρόντισε τα κτίρια Καστελλίνο και Καστελλέτο στην Κάτω Κορακιάνα να παραχωρηθούν στην Εθνική Πινακοθήκη από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Το Παράρτημα εγκαινιάστηκε το 1994 με περιοδικές εκθέσεις και μεγάλη επισκεψιμότητα από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Από το 2007 λειτουργεί μόνιμη έκθεση που παρακολουθεί την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο έως το 2000.
Τα έργα και οι ημέρες της Μαρίνας Λαμπράκη, η αγάπη της για την τέχνη, η πεποίθησή της ότι το μουσείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που οφείλει να εξελίσσεται, η μετάδοση των γνώσεών της στο ειδικό και ευρύ κοινό, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που την χαρακτήριζαν και αποτελούν για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη, στην οποία θα ανατρέχουμε συχνά.