Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minfin/?p=11517) στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις –κλπ– Λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα στο αρ 34 ( Άρθρο 34 Προσδιορισμός αξίας ακινήτων – Τροποποίηση παρ. 1Α άρθρου 41 ν. 1249/1982 ) παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προτείνουν τον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών της περιοχής τους , τεκμηριώνοντας / αιτιολογώντας τις προτεινόμενες νέες τιμές.
Δυνατότητα σημαντική , δεδομένου ότι τον τελευταίο χρόνο οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων στην Πόλη, στις περαστικές περιοχές αλλά και στην ύπαιθρο της Κέρκυρας έχουν αυξηθεί σημαντικά , είναι κατά πολύ υψηλότερες από αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές τις Ελλάδας (Ρόδο , Χανιά κ.α ) Επιβαρύνουν επιπλέον όλους τους δείκτες (ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης / κληρονομιάς, εμπορικότητα οδών, φορολογία, ΤΑΠ κλπ ) που συνδέονται με αυτές και κατά συνέπεια το εισόδημα των Κερκυραίων δημοτών αλλά ταυτόχρονα επιδρούν και αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης της Κέρκυρας.
Η εισαγωγή του θέματος , έστω και καθυστερημένα , στο δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Δεκεμβρίου 2022 , η συζήτηση – η επαρκή τεκμηρίωση του αιτήματος μείωσης των αντικειμενικών αξιών και η έκδοση σχετικής απόφασης , ομόφωνα αν είναι δυνατόν , θα είναι η αρχή αποκατάστασης μια μακροχρόνιας αδικίας σε βάρος των Κερκυραίων πολιτών.
Ας ελπίσουμε ότι η δημοτική Αρχή αλλά και οι λοιπές παρατάξεις Δημοτικό συμβούλιο να σταθούν αποτελεσματικά στο πλευρό των Κερκυραίων.