Στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες, αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της αντιμετώπισης των έμφυλων διακρίσεων, εν τούτοις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις συνεχίζουν να ασκούνται σε βάρος των γυναικών. Εστιάζοντας στον τομέα της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας, αναδεικνύεται ο έμφυλος καταμερισμός επαγγελμάτων σε «ανδρικά», τα οποία συνοδεύονται από μεγαλύτερο κύρος και υψηλές αμοιβές και σε «γυναικεία» επαγγέλματα, στα οποία παρατηρείται μεγαλύτερη επισφάλεια με υψηλά ποσοστά ανεργίας και δυσκολίες ανέλιξης σε θέσεις ευθύνης.
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE, 2021), το συνολικό ποσοστό απασχόλησης στην Ευρώπη για γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών είναι 67% και για τους άνδρες 85%. Αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα του 2018, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι της τάξης του 16%. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, στον τομέα της απασχόλησης, το 57% αντιστοιχεί σε γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών και 79% σε άνδρες, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 50-64 το 39% που απασχολούνται είναι γυναίκες και το 65% άνδρες. Στις μονογονεϊκές οικογένειες στην Ελλάδα, το 17% αφορά σε γυναίκες εργαζόμενες και το 44% σε εργαζόμενους άνδρες.
Το ποσοστό απασχόλησης και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, η διαφοροποιημένη ή/και χαμηλή πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, η παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων (π.χ. συνθήκες εργασίας, διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης, μη αμειβόμενη εργασία στον οικιακό τομέα κ.ά.), οι δυνατότητες οικονομικής αυτονομίας και η συμφιλίωση στην επαγγελματική, προσωπική/οικογενειακή ζωή αποτελούν κάποιες από τις ιδιαίτερα σγμαντικές έμφυλες ανισότητες σε βάρος των γυναικών. Ειδικά, ομάδες γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, όπως οι μονογονείς, οι μακροχρόνια άνεργες, οι επιζήσασες έμφυλης βίας, οι μετανάστριες/προσφύγισσες κ.ά. αντιμετωπίζουν περαιτέρω δυσκολίες (επαν)ένταξης στην αγορά εργασίας με μεγαλύτερο τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.
Η διαμόρφωση μιας ισότιμης κουλτούρας στην απασχόληση με ίση συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και σε θέσεις λήψης αποφάσεων και με ηγετικούς ρόλους αποτελούν δύο από τους βασικούς άξονες προτεραιότητας του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οι υποστηρικτικές δομές του πανελλαδικού Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ περιλαμβάνουν:την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900,
τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, και
τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με στόχο την αποδόμηση των έμφυλων διακρίσεων, καθώς και την υιοθέτηση καλών πρακτικών ισότιμης μεταχείρισης των φύλων. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 υπό την οργανωτική/διοικητική και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βίας ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, Ρομά, μετανάστριες, κ.λπ.) και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη.
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:
Δ/νση: Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλ: 26610 47396
E-mail: [email protected]
www.womensos.gr