Στο γραφικό κάστρο Ελμάου της Βαυαρίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς φιλοξένησε πριν λίγες μέρες, τη Σύνοδο Κορυφής των G7. Των επτά ισχυρότερων δημοκρατιών του πλανήτη, όπως από «έθιμο» χαρακτηρίζουν ακόμα τις συμμετέχουσες αυτές χώρες!
Στα διαλείμματα της συνόδου, o Βρετανός πρωθυπουργός και ο Καναδός Τζάστιν Τριντό χλεύασαν το Ρώσο ηγέτη αστειευόμενοι σχετικά με το αν θα έπρεπε να βγάλουν τα σακάκια και να μείνουν με τα πουκάμισα ή να βγάλουν ακόμη κι αυτά, δείχνοντας τους ισχυρούς μυώνες τους!
Μεταξύ των άλλων βαρυσήμαντων αποφάσεών τους οι G7, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, υιοθέτησαν, ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2027, για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόγραμμα που έχει ως στόχο να συναγωνιστεί τα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα. Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες.
Αν τελικά υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα στο ύψος και στον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων θα είναι η πρώτη φορά που οι δυτικές χώρες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας θα χρηματοδοτήσουν παραγωγικά έργα προς όφελος επιτέλους των κατοίκων αυτών των χωρών. Μέχρι πρότινος χρηματοδοτούσαν με αντιπαροχή ασύλληπτα κέρδη, τους διαφόρους Μομπούτου στη μαύρη ήπειρο και τους αναρίθμητους Πινοσέτ στη Λατινική Αμερική…
Στη «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» οι ΗΠΑ «μπαίνουν» στο πρόγραμμα με 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών. Τα υπόλοιπα σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τα «κινητοποιήσει» η ΕΕ, μέσω ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης! Μένει να δούμε αν ο ιδιωτικός κυρίως τομέας έχει διάθεση να χρηματοδοτήσει «Παγκόσμιες Υποδομές», σαν προσφορά στους μέχρι χθες «περιττούς» της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής…
Όλες αυτές οι πανηγυρικές εξαγγελίες των G7 έγιναν αφού προηγήθηκε μια μέρα πριν η «συνάντηση» των BRISC+ μέσω τηλεδιάσκεψης στο Πεκίνο! Μια «συνάντηση» με 13 νέες χώρες που συγκεντρώνουν πάνω από 800 εκ. κατοίκους! Με τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό την Ινδονησία με 273 εκ. και τη μικρότερη τα νησιά Φίτζι με 900 χιλ. κατοίκους!
Μάλλον άργησαν πολύ οι δυτικοί «ανθρωπιστές» να κινητοποιηθούν για τις «Παγκόσμιες Υποδομές». Σε ανάλυση του στο Project Syndicate ο βραβευμένος οικονομολόγος Joseph Stiglitz υποστηρίζει πως: «Η μακρά ιστορία των ΗΠΑ στην εκμετάλλευση άλλων χωρών δε βοηθά, ούτε και ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός που εδρεύει στη χώρα…»
Και συνεχίζει: «Πρόσφατα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ συνέβαλαν στο παγκόσμιο «εμβολιαστικό απαρτχάιντ», με τις πλούσιες χώρες να παίρνουν τα εμβόλια που χρειάζονταν, ενώ οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες αφέθηκαν στη μοίρα τους. Εν τω μεταξύ, ακόμα και στο «μέτωπο» του κορονοϊού, οι νέοι αντίπαλοι της Αμερικής έχουν κάνει τα εμβόλιά τους άμεσα διαθέσιμα σε άλλους με χαμηλότερο κόστος, ενώ βοηθούν τις χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων…»
Ο νομπελίστας Joseph Stiglitz, προχωρά ακόμα περισσότερο: «Η Ευρώπη και η Αμερική διαπρέπουν στο να δίνουν διαλέξεις σε άλλους για το τι είναι ηθικά σωστό και οικονομικά λογικό. Η Αμερική δεν μπορεί πλέον να έχει καμία αξίωση σε ηθικό επίπεδο, ούτε έχει την αξιοπιστία να παρέχει συμβουλές. Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει διαπρέψει όχι στο να δίνει διαλέξεις, αλλά στο να αναπτύσσει στις φτωχές χώρες απαραίτητες υποδομές…»
Αν πράγματι για ν’ ανταγωνιστούν ειδικά την Κίνα και γενικά τους BRICS, αποφάσισαν οι Αμερικανοευρωπαίοι να προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις απαραίτητων έργων για ν’ ανακουφίσουν τη ζωή των ξεγραμμένων απ’ αυτούς, Αφρικανών και Λατινοαμερικάνων, τότε ίσως αυτά να είναι τα πρώιμα δείγματα μιας κυοφορούμενης, επ’ ωφελεία του πλανήτη, πολυπολικότητας.
Τρομερά απίθανο βέβαια ν’ αποβάλλουν τις από αιώνες αρπακτικές τακτικές τους και να μεταμορφωθούν τώρα σε ευσπλαχνικές «μητέρες Τερέζες»!