Η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική τροχιά, ανεξάρτητα από το αν η Κυριακή, που θα στηθούν οι κάλπες, θα είναι χειμωνιάτικη, ανοιξιάτική ή καλοκαιρινή.
Η ένταση στην όλη διακομματική αντιπαράθεση, πασιφανώς το καταμαρτυρά, ενώ η επιχειρηματολογία των κομματικών επιτελείων αναδεικνύει την αγωνία των πολιτικών αρχηγών για το σκηνικό της Δευτέρας, μετά τις εκλογές, και τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης. Η απλή αναλογική προσανατολίζει στους πιθανολογούμενους συνδυασμούς συμμαχικών κυβερνήσεων.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βάλλει ευθέως κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η αντιπαλότητα που προκάλεσε, ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το σκάνδαλο της παρακολούθησης του τηλεφώνου, του Νίκου Ανδρουλάκη, απομάκρυνε τα μέγιστα μια ενδεχόμενη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων, όπως είχαν αφελώς προεξοφλήσει οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου…
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, άδραξε πολιτικά την ευκαιρία που προσέφερε το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση, και προσπάθησε με κάθε τρόπο να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θεμιτά προσβλέποντας σε μια λείανση και πιθανή εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Αναμφίβολα, το ευαίσθητο, για τους δύο πολιτικούς χώρους, πολιτικό θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών άνοιξε διαύλους επικοινωνίας, αλλά η καχυποψία μεταξύ κορυφαίων στελεχών ακόμα υπάρχει και η πολιτική γέφυρα, μεταξύ της πλατείας Κουμουνδούρου και των υψιπέδων της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει ακόμα στηθεί…
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, συνεχίζει τον διμέτωπο αγώνα του, ανάμεσα στις πολιτικές μυλόπετρες της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ευελπιστώντας σε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο εκλογικό ποσοστό, με το οποίο θα διαπραγματευτεί στο μετεκλογικό σκηνικό την όποια μορφή συνεργασίας. Οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, που επίσης θα ξεκαθαρίσουν από την επερχόμενη κάλπη, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τον προς τα δεξιά ή τα αριστερά συνεργατικό κυβερνητικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Επί τούτου, πιθανόν να προκύψουν και βαθιά εσωκομματικά ρήγματα, μηδέ της διάσπασης αποκλειομένης…
Ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, λέει ευθέως ότι, οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία, η οποία για να προκύψει πρέπει να προηγηθεί συζήτηση, «δεν μπορεί να γίνει μετεκλογικά, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών και υπό πίεση χρόνου. Μετεκλογικά το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι «αλισβερίσι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, επιμένει, έστω κι αν δύσκολα πείθει, πως δεν μπορεί να συμπράξει με την Νέα Δημοκρατία, παρά το φλερτ, που εσχάτως έχει προκύψει. Το ΚΚΕ, παραμένει αγκυροβολημένο στα ρομαντικά ιδεολογικά λιμάνια, ωστόσο, πολλοί κοινοβουλευτικοί δεν θα απέκλειαν τη στήριξη μιας κεντροαριστεράς κυβέρνησης συγκεκριμένων πολιτικών στόχων, με ψήφο «ανοχής».
Προεκλογικό Βήμα η ΔΕΘ
Κατά γενική ομολογία, από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρώτος ανελθών, κήρυξε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Λέγοντας τρία όχι, σε πρόωρες εκλογές, σε ανασχηματισμό και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, απάντησε στις εξ’ αριστερών και εκ δεξιών κριτικές, τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και για το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε. Ταυτόχρονα, έδωσε με σαφήνεια τη πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει μέχρι και τις εκλογές για να πετύχει την «ανασύνταξη των κοινωνικών δυνάμεων, που το 2019 έδωσαν την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρασε στην αντεπίθεση, στις εκ δεξιών και εξ ευωνύμων βολές, προσωποποίησε ως «πολιτικά επίδικο», το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το δίλημμα που έθεσε για το αν οι πολίτες θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξουν τη «συμφορά». Προς τούτο, ο πρωθυπουργός κλιμάκωσε τις πιέσεις τους προς το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ξεδίπλωσε και την προεκλογική του στρατηγική γύρω από τις κυβερνητικές συνεργασίες.
Ο «Μπαμπούλας» κατά τον Κυριάκο
Σ αυτό το πολιτικά επικοινωνιακό κλίμα και πνεύμα, ο πρωθυπουργός έθεσε ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών που θα γίνουν με απλή αναλογική, τον «μπαμπούλα» μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τη στήριξη των Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και τη στήριξη ή ανοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία.
«Θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες τη σημασία της πρώτης κάλπης για να προκύψει κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα με συνέπεια και σταθερότητα» τόνισε χαρακτηριστικά εξηγώντας γιατί επιδιώκει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και του κλιμακωτού μπόνους.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έκανε δύο φορές αναφορά σε ένα τέτοιο θεωρητικά και αριθμητικά υπαρκτό ενδεχόμενο, και σε αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να πλαγιοκοπήσει τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά είναι ανειλικρινής η γραμμή του για ίσες αποστάσεις έναντι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καθώς κατά τον κ. Μητσοτάκη υπάρχει σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Δύσκολη η αποστολή του Αλέξη Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ, με σκοπό να παρουσιάσει ένα πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για «δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους», όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν επισταμένως οι πολύ κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευρισκόμενοι επιτελείς.
Ωστόσο, παρά τις καλές προσπάθειες και τις ευοίωνες, έως και ρομαντικές εκλογικές εκτιμήσεις, η αποστολή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, είναι δύσκολη. Η Θεωρία του ώριμου φρούτου, με βάση την οποία ο δεύτερος κάποια στιγμή γίνεται πρώτος αρκεί να μη χάσει τη θέση του από τον τρίτο, στο πολιτικό σκηνικό, θα ήταν πολύ επικίνδυνη αν υιοθετηθεί από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Οι κοινωνικές ανάγκες επιτάσσουν πιο δύσκολες επιλογές για μια ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΗ που ενδιαφέρεται για τους πολλούς και όχι απλά την άνοδό της στην εξουσία. Το εγχείρημα δυσχεραίνετε έτι περαιτέρω καθώς Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι «πολιτικά παρθένοι». Έχουν κυβερνήσει, κατά την «πρώτη φορά αριστερά» κι έχουν αθετήσει πολλά από τα προεκλογικά υποσχεθέντα εκείνης της εποχής. Η επίκληση των «κακών μνημονίων», δεν αρκεί για να επέλθει η πλήρης πολιτική λήθη και εξαγνισμός.
Επιπλέον, είναι τόσο κρίσιμη η καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα που το σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση των πολιτών από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά να πείσει ότι υπάρχει λύση στα μεγάλα προβλήματα και μπορεί να την εγγυηθεί.
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, πέραν των όποιων προγραμματικών εξαγγελιών, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψην τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της PRORATA, που δίνει το μικρότερο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, 5%.
Πέραν της συνεχιζόμενης πτώσης στα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης, για μια μικρή αλλά σημαντικά ομάδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ο λόγος του δικού τους κόμματος είναι αόριστος, χωρίς έμπνευση και συστημικός. Οι δε αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, θεωρούν επίσης ότι , ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, χαρακτηρίζεται ως αόριστος, ξεπερασμένος, χωρίς έμπνευση, δημαγωγικός και ανεφάρμοστος.
Σαφώς λοιπόν, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να επικεντρώνεται στον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις γυναίκες και τη νέα γενιά. Προφανώς, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρχει εκτός από τους ασθενέστερους και για την αποκατάσταση αδικιών για τη μεσαία τάξη, που βλέπει τις διαψεύσεις των υποσχέσεων Μητσοτάκη να διαδέχεται η μία την άλλη.