Θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας στην Πλατεία Σκαραμαγκά.
Η ανακοίνωση
Η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας (ΙΧΕΚ) εδώ και δεκαετίες είχε ως αίτημα της την οργάνωση του μουσείου της, του πρώτου ιδιωτικού ιατρικού μουσείου στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, μετά από επιτυχή υποβολή πρότασης της στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Δημιουργία, Aνάδειξη και Aξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος», θα λάβει επιχορήγηση για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της, σπανίων τεκμηρίων της βιβλιοθήκης της, της μουσειακής της συλλογής, καθώς
και για τη χρήση νέων τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη της μουσειακής της συλλογής. Με το πέρας των εργασιών του έργου αυτού, ο πολιτιστικός πλούτος της ΙΧΕΚ θα είναι διασυνδεδεμένος με το ηλεκτρονικό αποθετήριο πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, καθώς και με διεθνείς βάσεις πολιτιστικού αποθέματος, όπως η Europeana. Παράλληλα, η χρήση των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας για την ανάδειξη των μουσειακών της αντικειμένων, όπως εφαρμογές για κινητές συσκευές και ολογράμματα θα καταστήσουν το ιατρικό μουσείο της ΙΧΕΚ πόλο έλξης.
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ θα συνδυαστούν και με άλλες για την αποπεράτωση του μουσείου και την ανάδειξη του σε ένα πολιτιστικό χώρο, πολυχρηστικό, που θα απευθύνεται στον πολίτη της Κέρκυρας αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους. Όπως η ΙΧΕΚ και το ‘Ιατρείο’ της Κέρκυρας είναι ανοιχτά για όλους τους ανθρώπους και έχουν αποτελέσει από τον 19ο
αιώνα ως σήμερα, έναν από τους στυλοβάτες της δημόσιας υγείας της Κέρκυρας, κατ’αυτόν τον τρόπο, το ιατρικό μουσείο της ΙΧΕΚ θα αποτελέσει έναν πόλο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για όλους.
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του προγράμματος ΕΣΠΑ, το Δ.Σ. της ΙΧΕΚ αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου, όπου σκοπό θα έχει ένα γόνιμο διάλογο πάνω στο ρόλο των πολιτιστικών φορέων, όπως το μουσείο της ΙΧΕΚ, σε μια μικρής εμβέλειας κοινωνία, σε πλαίσιο πολιτιστικό, οικονομικό, τουριστικό.
Καθώς η ΙΧΕΚ δημιουργήθηκε από ιατρούς που πίστευαν στον εθελοντισμό και στη διαρκή ανιδιοτελή προσφορά του λειτουργήματος τους, η πρώτη ενότητα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη σε αυτούς, μέσα από τις μαρτυρίες ιατρών εθελοντών και ιατρών του δημοσίου τομέα που ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή μέσα στην πανδημία covid-19 και ιατρών ερευνητών.
Στην επόμενη ενότητα θα παρουσιαστούν οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ανάδειξη των μουσειακών συλλογών, καθώς και ο ρόλος και οι προοπτικές των μουσείων και συναφών πολιτιστικών ιδρυμάτων στις μικρές τοπικές κοινωνίες.
Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου θα συζητηθεί η διασύνδεση των πολιτιστικών φορέων με τον τουρισμό, οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν οι φορείς αυτοί να δημιουργήσουν και να επιβάλουν νέα ήθη στο τουριστικό τοπίο.
Η προσδοκία αυτού του συνεδρίου, που θα ενώσει τον ιατρικό κόσμο της προσφοράς μαζί με εξειδικευμένους ανθρώπους από το χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού, είναι να γίνει η αφετηρία για μια νέα σελίδα στην ιστορία της ΙΧΕΚ, ως φορέα και πολιτισμού, αλλά και να αποτελέσει και μια νέα, φρέσκια πνοή στο πολιτιστικό και τουριστικό γίγνεσθαι, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο