Οι εικόνες που συνοδεύουν την καταγγελία, είναι πραγματικά σκληρές… Ένα άλογο αφημένο στην τύχη του, σκελετωμένο, δεμένο στον ήλιο να αργοπεθαίνει… Η καταγγελία που ανήρτησε η Patrycja Podhorodecka στην αγγλόφωνη ομάδα του Facebook “The Corfu Grapevine” προκαλεί σοκ, για την τύχη ενός πανέμορφου αλόγου στην περιοχή του Σιδαρίου…
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Σιδάρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ζώο μετά από λίγες ώρες πέθανε, παρά τις προσπάθειες πολλών να του δώσουν νερό και να το τοποθετήσουν κάτω από σκιά με τη βοήθεια ομπρέλας.
Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι κλήθηκε κτηνίατρος ο οποίος ανέφερε ότι είχε έρθει και τις προηγούμενες ημέρες επειδή το ζώο ήταν άρρωστο, ενώ καταγγέλλεται ότι παρουσία του κτηνιάτρου ο ιδιοκτήτης παραδέχθηκε ότι το άλογο ήταν δικό του, αν και προηγουμένως υποστήριζε στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν ότι δεν ήταν…
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι το άλογο ήταν δεμένο στο χώρο που δείχνουν οι φωτογραφίες σε κακή κατάσταση, χωρίς νερό και χωρίς σκιά ενώ δεν είναι γνωστό αν προϋπήρχε κάποια ασθένεια ή αν κατέληξε λόγω των συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το ζώο ήταν ετοιμοθάνατο για οποιοδήποτε αιτία, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να μην είχε αφεθεί στην τύχη του υποφέροντας από τη δίψα και την αφόρητη ζέστη και ήλιο…
“Το άλογο πέθανε υποφέροντας. Ποιος είναι υπεύθυνος;”
Η ανάρτηση της Patrycja Podhorodecka τα λέει όλα: “Πότε και ποιος θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα ζώα σε αυτό το νησί; Στο Σιδάρι πολλοί άνθρωποι από το παρακείμενο ξενοδοχείο προσπάθησαν να βοηθήσουν το άλογο που πεθαίνει από τη ζέστη. Προσπάθησαν να του παράσχουν σκιά και νερό. Δεν υπήρχε σκιά γι’ αυτό. Κανένα καταφύγιο, καμία στέγη για να μπορέσει να ξεφύγει από τον ήλιο. Ποιος ιδιοκτήτης θα μπορούσε να αφήσει ένα ζώο εκεί; Κλήθηκε η αστυνομία – ήρθαν και είπαν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Το άλογο πέθανε υποφέροντας. Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για αυτό; Τα ζώα πρέπει να πεθαίνουν τελικά χωρίς κανένας να νοιάζεται; Ακόμα και η αστυνομία; Για τον ιδιοκτήτη πρέπει να επιβληθεί ποινή και να μη του επιτρέπεται να διατηρεί ζώα μέχρι το τέλος της ζωής του! Παρακαλώ κοινοποιήστε το παντού και ελπίζω κάποιος να κάνει κάτι σε αυτό το Νησί!”.
Τι προβλέπει ο νόμος
Οι εικόνες αποτελούν “γροθιά στο στομάχι”. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει γίνει έρευνα για τον ιδιοκτήτη, τις συνθήκες του θανάτου του ζώου και αν έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον του. Ωστόσο, η νομοθεσία είναι πλέον πολύ αυστηρή: το άρθρο 16 του νόμου 4830/2021 απαγορεύεται η κακομεταχείριση και η κακοποίηση οποιουδήποτε ζώου:
- Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
-
- η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
- ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
-
- Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.
- Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα”.
Save a Greek Stray: Τι αποτελεί κακομεταχείριση
Μιλώντας μόλις προ δύο εβδομάδων στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο νομικός εκπρόσωπος της Save a Greek Stray Κωνσταντίνος Τοκατλίδης είχε δηλώσει: «Το κριτήριο είναι πώς αντιδρά το ζώο. Η υποχρέωση που υπάρχει από τον νόμο είναι η ευζωία των ζώων. Όταν ένα ζώο υποφέρει γιατί για παράδειγμα είναι δεμένο, δεν έχει τροφή, είναι στον ήλιο, σηκώνει πολύ βάρος, φυσικά και είναι κακομεταχείριση. Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κακομεταχείρισης αναφέρεται ρητά στον νόμο και η ιπποπέδη, το δέσιμο των ποδιών στα ιπποειδή, που βλέπουμε συχνά στην επαρχία».