Δεκάδες είναι οι Βρετανοί που διαμένουν στην Κέρκυρα και σπεύδουν από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου, ώστε να αφήσουν λίγα λουλούδια στο Μον Ρεπό, την έπαυλη στην οποία ο Φϊλιππος γεννήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια.
Γεννημένος στην Ελλάδα και, μάλιστα, στην Κέρκυρα (10 Ιουνίου του 1921) στην (τότε) βασιλική θερινή έπαυλη ήταν ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας του Η.Β., Ελισσάβετ.
Η περίφημη έπαυλη είχε κατασκευαστεί το 1828 προκειμένου να αποτελέσει τη θερινή έπαυλη των Άγγλων ύπατων αρμοστών, καθώς την εποχή εκείνη η Ιόνιος Πολιτεία ήταν αυτόνομο κράτος υπό την εποπτεία της Μ. Βρετανίας.
Μετά την Ένωση με την Ελλάδα, το κτίριο, αφού προηγουμένως είχε χρησιμοποιηθεί ως σχολή καλών τεχνών υπό τον σπουδαίο Κερκυραίο γλύπτη Παύλο Προσαλέντη, παραχωρήθηκε στο βασιλιά Γεώργιο Α΄ και μέχρι το 1967 όλη η έκταση του Μον Ρεπό χρησιμοποιήθηκε από τη τότε βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.
Ο Φίλιππος είχε γεννηθεί στην Έπαυλη και ήταν το μικρότερο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.
Η εξορία της οικογένειας
Ο πατέρας του Ανδρέας είχε εμπλακεί στο Μικρασιατικό μέτωπο ως νεοδιορισμένος αρχηγός του Β΄ Σώματος Στρατού μετά την αντικατάσταση του Συνταγματάρχη Βλαχόπουλου αλλά μερικούς μήνες μετά, υπέστη στρατιωτική δίωξη καθώς στη Μάχη του Σαγγάριου αποφάσισε, παρά την αντίθετη διαταγή του αρχιστράτηγου
Παπούλα, να εγκαταλείψει τις θέσεις που κατείχε, να μην επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις και να υποχωρήσει στο Σίβρι.
Η Ελλάδα ηττήθηκε στον πόλεμο πληρώνοντας με τη Μικρασιατική Καταστροφή βαρύτατο φόρο αίματος και στις 21 Σεπτεμβρίου του 1922, αδελφός του πρόγκημα Ανδρέα και θείος του Φιλίππου, βασιλέας Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο.
Ο ίδιος ο Ανδρέας συνελήφθη και εξορίστηκε το Δεκέμβριο του 1922, όταν και μεταφέρθηκε με το βρετανικό πολεμικό πλοίο Calypso από την Κέρκυρα στο Γαλλία, όπου και αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Την εποχή εκείνη, ο Φίλιππος ήταν μόλις ενάμισι έτους.
Έκτοτε, δεν επισκέφθηκε ποτέ επισήμως την Κέρκυρα κάτι που αποδίδεται στην δηλωμένη και από τον ίδιο ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο η τότε βασιλική οικογένεια είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Είχε ωστόσο επισκεφθεί πολλές φορές ανεπισήμως άλλες περιοχές της χώρας και, κυρίως, την Αθωνική Πολιτεία διατηρώντας μία στενή σχέση με τον Γιάννη Λάτση. Η ίδια η Βασίλισσα του Η.Β. Ελισσάβετ, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ επισήμως τη χώρα μας, εξαιτίας της πικρίας της λόγω των γεγονότων του 1922.
Η μία και μοναδική επίσκεψη
Υπάρχουν όμως μαρτυρίες για μία και μοναδική «κρυφή» του επίσκεψη εν μέσω Γερμανικής κατοχής. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και καθηγητής ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Μεταλληνός: «10 Ιουνίου γεννήθηκε στο κτίριο του Μον Ρεπό, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι ότι στις 24
Οκτωβρίου του ίδιου έτους βαπτίστηκε στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρουριο, ένας ναός που είχε κατασκευαστεί από τους Βρετανούς. Εκεί ανάδοχοί του ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο της εποχής επί δημάρχου Αλέξανδρου Κοκκοτού με πρόεδρο το Στυλιανό Μανιαρίζη. Αυτοί ανέλαβαν ως ανάδοχοι του Φιλίππου μαζί με την βασίλισσα Όλγα. Το 1922 αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον εξόριστο πατέρα του πρίγκιπα Ανδρέα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θα ήταν ο έβδομος εκτελεσθείς στη Δίκη των 6, αλλά τι «γλίτωσε» ο Ανδρέας ο οποίος εξορίστηκε δια παντός.
Ο Φίλιππος ήρθε για μία και μοναδική φορά στην Κέρκυρα το 1944. ΤΟ γνωρίζουμε από μαρτυρίες κληρικών, όπως του μακαριστού πατέρα Γεωργίου Σαββανή από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου. Ήρθε το Σεπτέμβριο του 1944 όταν οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να φύγουν. Ήταν τότε κυβερνήτης ενός βρετανικού υποβρυχίου, αποβιβάστηκε κρυφά στην γερμανοκρατούμενη Κέρκυρα προκειμένου να δει τη νταντά του που τον μεγάλωσε και να δει και τον κληρικό που τον βάπτισε, τον ίδιο τον παπα-Γιώργη».
Τακτικός στην Κέρκυρα ο γιός του!
Αντίθετα, τακτικός επισκέπτης της Κέρκυρας είναι ο γιος του Φίλιππου, πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος παραθερίζει πολύ συχνά και για αρκετές ημέρες κάθε φορά στο νησί των Φαιάκων το οποίο τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια επισκέπτεται με τη σύζυγό του Καμίλα, συνήθως διαμένοντας στην έπαυλη του βαθύπλουτου τραπεζίτη Τζέικομπ Ρότσιλντ.
Να μας πει ο κος Μεταλληνός σε ποιό Βρετανικό υποβρύχιο διετέλεσε κυβερνήτης!!!
In October of the same year, he became first lieutenant of HMS Wallace, at 21 years old one of the youngest first lieutenants in the Royal Navy. During the invasion of Sicily, in July 1943, as second in command of Wallace, he saved his ship from a night bomber attack. He devised a plan to launch a raft with smoke floats that successfully distracted the bombers, allowing the ship to slip away unnoticed. In 1944, he moved on to the new destroyer, HMS Whelp, where he saw service with the British Pacific Fleet in the 27th Destroyer Flotilla. He was present in Tokyo Bay when the instrument of Japanese surrender was signed. Philip returned to the United Kingdom on the Whelp in January 1946, and was posted as an instructor at HMS Royal Arthur, the Petty Officers’ School in Corsham, Wiltshire.
Τα αναφερόμενα πλοία είναι όλα επιφανείας!!!
Ποιά νταντά του τον μεγάλωσε;;; Ενάμιση έτους ήταν όταν φυγαδεύτηκε απ την Κέρκυρα!
Ούτε σε υποβρύχιο υπηρέτησε ποτέ.
Αλλά και έτσι να ήταν τα πράγματα, έφτασε αγγλικό πλοίο στην Γερμανοκρατούμενη Κέρκυρα εν μέσω πολέμου, αγκυροβόλησε και αποβίβασε και αξιωματικό;
Βρε μπας και έδωσε στη νταντά του και το Enigma και έτσι τέλειωσε και ο πόλεμος;
Καθηγητης ιστοριας ο Μεταλληνος; Ο ανθρωπος ειναι ΕΔΙΠ στο Αρχειονομιας.