Σ’ απόσταση δυο μόλις χιλιομέτρων από το «πεντοφάναρο» της πλατείας απέχει ο θαυμάσιος κήπος της Παλαιόπολης. Ο πρώτος πέτρινος χιλιομετριτής με τον αριθμό μηδέν βρίσκεται τοποθετημένος δίπλα στη πιάτσα των ταξί.
Ο επόμενος στην «κολώνα του Ντούγκλας» με τον αριθμό ένα και τα δυο χιλιόμετρα συμπληρώνονταν ακριβώς απέξω από την είσοδο της Παλαιόπολης (Μον Ρεπό) από έναν ακόμα πέτρινο χιλιομετριτή!
Αυτός ο κάποτε απείρου κάλους Βοτανικός Κήπος με τα 2.000 είδη σπάνιων φυτών και τροπικών δένδρων, γλύτωσε μαζί με το ανάκτορο, από τα αρπακτικά νύχια των «εστεμμένων αλλοδαπών», μετά από σειρά λαϊκών αγώνων, στη περίοδο της μεταπολίτευσης! Ακολούθησε μια δικαστική περιπέτεια με τους επιμένοντες εστεμμένους… Αυτή έληξε το 1991 υπέρ του Κερκυραϊκού Λαού και στις 4 Οκτωβρίου του 1992, η Παλαιόπολη του Μον Ρεπό άνοιξε για όλο το κόσμο!
Σήμερα ο ευρύτερος χώρος της Παλαιόπολης θα μπορούσε να είναι ένας θαυμάσιος και διεθνούς ενδιαφέροντος, επισκέψιμος Δημοτικός Βοτανικός Κήπος, πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων, εναρμονισμένες πάντα αυστηρά στο φυσικό περιβάλλον! Έτσι που οι εισπράξεις κυρίως του θέρους να συμμετέχουν στα έξοδα συνεργείων για τη συνεχή επιμέλεια του χώρου… Σήμερα όμως είναι ένα δασύλλιο με σκουπίδια από πεσμένα σαπισμένα δέντρα, κλαδιά και όχι μόνο… Βάτα και κάθε μορφής άγρια βλάστηση φράζουν θαυμάσια δρομάκια και χωμάτινοι εγκαταλελειμμένοι δρόμοι δυσκολεύουν περιπατητές και αθλούμενους…
[custom_gallery source=”media: 174173,174172,174171,174170,174169,174168″ limit=”20″ link=”lightbox” target=”self” width=”90″ height=”90″ title=”hover”]Μια εικόνα εγκατάλειψης που ολοκληρώνεται όταν ο επισκέπτης φθάσει στον χώρο του «Πόντε της Βασίλισσας».
Με καλαμιές και άγρια βλάστηση, με σπασμένες πλάκες και ξηλωμένα σκαλοπάτια, με μια μικρή παμπάλαια πηγή εγκαταλελειμμένη. Και το πλέον τραγικά απογοητευτικό, ο «Πόντες της Βασίλισσας» όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, σε λίγο χρονικό διάστημα, θα μας έχει αποχαιρετήσει… Θα τον ψάχνουμε αλλά θα τον έχουν πάρει τα κύματα επωφελούμενα της παραδοσιακής αναισθησίας των ανευθυνοϋπεύθυνων αιρετών δημοτικών αρχόντων, των κρατικών υπαλλήλων και κυρίως της σιωπηλής ανοχής όλων μας, για το συντελούμενο έγκλημα σε βάρος ενός ιστορικού, εμβληματικού διατηρητέου κτίσματος…
Φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ενοχές τους και τις ανοχές μας…
Ο Περιπατητής
Διάβασα το σημερινό σχόλιο του “περιπατητή” με ικανοποίηση, γιατί διαπίστωσα με ευχαρίστηση ότι υπάρχουν ακόμη Κερκυραίοι που ανησυχούν για αυτόν τον όμορφο τόπο. Σε λίγα χρόνια νομίζω θα περπατάμε στην αγαπημένη μας Κέρκυρα και δεν θα υπάρχει τίποτε να μας θυμίζει αυτά που γνωρίσαμε και ζήσαμε όταν είμαστε παιδιά. Μια άλλη πόλη, μία άλλη Κέρκυρα.
Σε ένα πρόσφατο περίπατό μου στον κήπο και την παραλία του “Mon Repos” σημείωσα και εγώ με μεγάλη μου λύπη την εγκατάλειψη, την παντελή έλλειψη φροντίδας του κήπου, τα ξερά χόρτα και κλαδιά αλλά ιδιαίτερα την καταστροφή του ” πόντε ” . ‘Άλλοτε ήταν ιδανικό μέρος Κυριακάτικου μπάνιου με την βάρκα. Τώρα πολλοί Κερκυραίοι απολαμβάνουν τον περίπατό τους και το μπάνιο τους αλλά και την υπέροχη θέα της πόλης. Έχετε δίκιο σε λίγο θα τον ψάχνουμε να τον βρούμε. Δεν το έχει δει κανείς;
Αλήθεια υπάρχει πυρασφάλεια στο πάρκο η έχει αφεθεί στην τύχη του;
Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι Κερκυραίοι για να αλλάξει αυτό. Οι υπεύθυνοι αδιαφορούν. Εμείς ως υπεύθυνοι δημότες αλλά και φορολογούμενοι πολίτες μέχρι πότε θα ανεχόμαστε; Δεν έχουμε και εμείς ευθύνη για την τόση ανοχή μας; Αναρωτιέμαι πως αυτή η ανησυχία μπορεί να οργανωθεί σε συλλογική δράση.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε
Επειδή, Κύριε Μπούζη, είμαι “παθώς καί μαθώς” σάς πληροφορώ ότι ή ιδιωτική πρωτοβουλία καί ό εθελοντισμός, όταν μπλέκονται “στά χωράφια” τής “Διοικήσεως” έστω καί γιά καλό σκοπό καί αφιλοκερδώς, ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΝΤΑΙ & ΛΟΙΔΟΡΟΥΝΤΑΙ μέ τόν χειρότερο τρόπο ! Τό αυτό ισχύει γιά όλους τούς Δημόσιους καί Δημοτικούς τομείς ! Καθήστε λοιπόν στήν ησυχία σας αλλιώς ή αμοιβή σας (στήν καλύτερη καί πιό ήπια μορφή της) θά είναι μία πολύ ανοικτή μούντζα !
Η πυρασφάλεια υπήρχε το 2018 και 2019, απο προσωπικό της δασικής υπηρεσίας ( συμβασιούχων δασοπροστασίας ). Μια περίοδο στην οποία έγινε σημαντική προσπάθεια ανάδυξης σε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτός ο κάποτε απείρου κάλους Βοτανικός Κήπος με τα 2.000 είδη σπάνιων φυτών και τροπικών δένδρων, γλύτωσε μαζί με το ανάκτορο, από τα αρπακτικά νύχια των «εστεμμένων αλλοδαπών», μετά από σειρά λαϊκών αγώνων, στη περίοδο της μεταπολίτευσης!
ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ.
ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.
ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ/ΚΤΗΡΙΑ ΤΙΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ (ΑΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ).
ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΩΡΑΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ/ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Από απρονοησία μου δεν γνώριζα την σπουδαία και αξιέπαινη έρευνα επί των ερειπίων του ακάματου “Περιπατητή” συνεχίστε υπάρχουν πολλά και σπουδαία ερείπια στο νησί σας αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας των εκλεκτών αντιπροσώπων σας σ’ όλες τις θέσεις και βαθμίδες εξουσίας… Καλό κουράγιο συνεχίστε απτόητοι!!!