Πέντε ήταν οι (καταγεγραμμένοι από τους ιστορικούς του παρελθόντος) Κερκυραίοι που ανέβηκαν στο βάθρο των Ολυμπιακών της Αρχαιότητας, καταλαμβάνοντας συνολικά 8 μετάλλια.
Θερσίλοχος ο Κερκυραίος
Ο Θερσίλοχος ο Κερκυραίος (4ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Κέρκυρα ο οποίος αναδείχτηκε ολυμπιονίκης σε νεανική ηλικία στο άθλημα της πυγμαχίας παίδων κατά τους 102ους (372 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.
Ο ανδριάντας του στην αρχαία Ολυμπία ήταν έργο του γλύπτη Πολύκλειτου
Αγάθαρχος ο Κερκυραίος
Ο Αγάθαρχος ο Κερκυραίος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής από την Κέρκυρα, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου στους 61ους (536 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Ο σύγχρονός του ποιητής, Σιμωνίδης ο Κείος, έγραψε έναν επινίκιο ύμνο για τον Αγάθαρχο
Παρμενίσκος ο Κερκυραίος
Αναδείχθηκε νικητής στο δρόμο ταχύτητας του ενός Σταδίου (192,27μ. σε απόλυτη ευθεία) το 96 π.Χ. στην 171η διοργάνωση. Είχαν πολλά χρόνια να κερδίσουν οι Κερκυραίοι το Στάδιο. Από το 544π.Χ. (59η διοργάνωση) με τον Αρχίλοχο και το 536 π.Χ. (61η διοργάνωση) με τον Αγάπαρχο. Στους επόμενους ΟΑ, το 92 π.Χ. ο Παρμενίσκος προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του αλλά δεν το κατόρθωσε. Το 88 π Χ., παρόλο ότι είχαν παρέλθει 8 χρόνια ο Παρμενίσκος έδειξε ότι διατηρούσε όλο το σφρίγος του και επικράτησε.
Αρχίλοχος ο Κερκυραίος
Ο Αρχίλοχος ο Κερκυραίος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής από την Κέρκυρα, ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του σταδίου στους 59ους (544 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας.
Φίλων ο Κερκυραίος
Ο Φίλων ο Κερκυραίος (γιος του Γλαύκου, 6ος/5ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας αθλητής ο οποίος στέφθηκε ολυμπιονίκης δύο φορές στην πυγμαχία κατά τους 70ους (500 π.Χ.) και 71ους (496 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Με το ίδιο όνομα και με καταγωγή επίσης από την Κέρκυρα ήταν μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα ο νικητής στο στάδιο παίδων το 504 π.Χ. στους 69ους αγώνες, ωστόσο το κατά πόσο είναι το ίδιο άτομο με τον πυγμάχο Φίλωνα είναι αβέβαιο