Την ώρα που η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την πορεία του φετινού τουρισμού, θεωρώντας απλώς ότι θα υπάρχει μία αύξηση της ροής σε σχέση με το 2020 και εγκαταλείποντας υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για μεγάλη ανάκτηση των απωλειών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι προκρατήσεις αν και δεν είναι μηδενικές όπως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, εξακολουθούν και είναι αναιμικές, όπως δηλώνουν τουριστικοί παράγοντες τόσο της Κέρκυρας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ανακοινώνει ώς ημερομηνία ανοίγματος της φετινής τουριστικής σαιζόν την 14η Μαΐου, οι τουριστικοί πράκτορες της Κέρκυρας (όπως και ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων και από την υπόλοιπη χώρα) ζητά να καθοριστούν άμεσα τόσο τα πρωτόκολλα όσο και ο σχεδιασμός για το άνοιγμα, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να συναφθούν διμερείς συμφωνίες.
Κλειδί οι εμβολιασμοί
«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ξεκινήσει η σαιζόν στα μέσα Ιουνίου αλλά να τραβηχθεί η σαιζόν μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, αφού χάνουμε τον Απρίλιο και το Μάιο», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο αντιδήμαρχος τουρισμού Κεντρικής Κέρκυρας Παναγιώτης Βαρούχας.
Συμπλήρωσε, δε: «Θεωρώ πολύ αρνητικό ότι έχει αργήσει ο εμβολιασμός. Θα πρέπει ο επισκέπτης μας να αισθάνεται ασφάλεια εκεί που πάει. Από την άλλη, ήταν θετικό ότι που μέχρι πρότινος ήμασταν ως Ιόνια περιοχή «Covid Free». Αυτό το χάσαμε λίγο, αλλά ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει η διαφήμιση που έγινε με τους πράκτορες να είναι εντυπωσιασμένοι».
Μην περιμένετε έναρξη προ του Ιουνίου
Ρεαλιστικά, η σαιζόν είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεκινήσει πριν τον Ιούνιο που τότε ίσως θα είναι η αρχή, επισημαίνει σε δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.
Ο κ. Βούλγαρης επισημαίνει ότι από έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχει μία ισχυρή θέληση
του κόσμου να ταξιδέψει και η Ελλάδα είναι από τους πρώτους προορισμούς στην Ευρώπη: «Από εκεί και πέρα
όμως, η ροή των κρατήσεων είναι πολύ πιο χαμηλή από αυτή που θα είχαμε σε κανονικές συνθήκες. Ενώ οι κρατήσεις πριν ένα μήνα ήταν μηδενικές, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μία κινητικότητα, όχι δυναμική αλλά υπάρχει. Σιγά σιγά, αρχίζουν να γίνονται και κρατήσεις. Αυτό που όλοι αναμένουμε είναι μία έκρηξη κρατήσεων τελευταίας στιγμής, εκεί ελπίζουμε».
Τουριστικοί πράκτορες προς κυβέρνηση: Στηρίξτε μας!
Ακόμη πιο επιτακτική είναι η ανάγκη συνέχισης της οικονομικής στήριξης του τουριστικού κλάδου, επιχειρήσεων και εργαζομένων από την Πολιτεία, έως ότου μπορέσει να ανακάμψει και να ορθοποδήσει, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο AOCTA μετά από ένα χρόνο πρωτοφανούς κρίσης, ύφεσης και απωλειών.
O Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, ο οποίος είδε με θετικό τρόπο τις δηλώσει Θεοχάρη για το
άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, καλεί την κυβέρνηση να καθορίσει άμεσα και έγκαιρα τα πρωτόκολλα και
το σχέδιο για τη θερινή σαιζόν:
• H Ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα και να συνάψει διμερείς συμφωνίες και με άλλες χώρες, όπως έκανε ήδη με το Ισραήλ.
• Να ανακοινωθούν τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα λειτουργίας.
• Να θεσπιστούν άμεσα από την κυβέρνησή μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση οι κανόνες και τα πρωτόκολλα των ταξιδιών ,τα οποία θα πρέπει να είναι κοινά και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλα τα κράτη.
Πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες τις διαδικασίες σχετικά με το πως ακριβώς θα ταξιδέψουν, χωρίς εκπλήξεις η περιττές ταλαιπωρίες. Με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί ξανά η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη.
• Να επισπευσθούν και να ολοκληρωθούν πριν τον Μάη οι εμβολιασμοί όλων των εμπλεκόμενων στον τουριστικό κλάδο, ούτως ώστε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες να νιώθουν ασφαλείς.
• Να κοινοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού και η στρατηγική που θα
ακολουθηθεί για την “επόμενη μέρα”.
Πέφτει ο πήχης…
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του στο Reuters, υποστήριξε ότι φέτος θα έχουμε μια
καλύτερη χρονιά από την περυσινή: «Αυτήν τη στιγμή η ανοδική τάση στις κρατήσεις δεν είναι άμεσα ορατή,
καθώς στην αγορά επικρατεί ακόμη η μελαγχολία και η απαισιοδοξία. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι στο τέλος οι εκτιμήσεις μου για αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα θα αποδειχθούν ορθές».
Οι ελπίδες στο last minute
Ο Παναγιώτης Βαρούχας, υποστήριξε σχετικά με την Κέρκυρα ότι υπάρχει μία καλή ανταπόκριση από τις αεροπορικές εταιρίες για πολλές απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό: «Ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 2019, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο. Τέτοια εποχή θα είχαν κλείσει το 70% των κρατήσεων και ένα 30% last minute. Τώρα το πράγμα πάει αντίστροφα. Οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν το 20% έως 25%. Δε νομίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε στα προπέρσινα δεδομένα και τζίρους. Όμως, καλό θα ήταν να κινηθεί η αγορά, να δείξουμε έναν επαγγελματισμό. Αυτοί που θα έρθουν φέτος είναι αυτοί που ταξιδεύουν συνέχεια. Δεν θα ταξιδέψει φέτος πρώτη φορά στη ζωή του με covid. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να γίνουν οι διαφημιστές μας, αυτοί που
θα πουν ότι πήγαν στην Κέρκυρα και όλα λειτούργησαν τέλεια, ώστε να κάνει και 10 φίλους του να έρθουν».
Προγραμματισμός και πρωτόκολλα, τώρα!
Από την πλευρά του, ο Μπ. Βούλγαρης υπογραμμίζει ότι η πανδημία δεν αφήνει τους ξενοδόχους να κάνουν τον
προγραμματισμό που θα ήθελαν: «Όμως, πλησιάζοντας τις ημέρες κατά τις οποίες φαίνεται, πιστεύουμε ότι θα
ανοίξει ο τουρισμός, πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός και να καταρτιστεί ένα σχέδιο. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχαμε πέρσι απ΄ ό,τι φαίνεται, δούλεψαν. Δεν είχαμε κρούσματα σε ξενοδοχεία ιδιαίτερα μεγάλης έντασης, το είδαμε και από τους υπαλλήλους μας, ήταν ελάχιστες περιπτώσεις που βρέθηκαν θετικοί. Έχουμε μια πρώτη ημερομηνία για τις 14 Μαΐου και μετά, αυτό είναι ένα ορόσημο και προσπαθούμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό σε πολύ δύσκολες συνθήκες εν μέσω κορονοϊού».
«Τρελές» απώλειες
Σε ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Στην Ελλάδα ταξίδεψαν 7,4 εκατ. τουρίστες. Συγκριτικά, το 2019 οι αφίξεις στη χώρα μας είχαν καταγράψει ρεκόρ, με 31,3 εκατ. εισερχόμενους ταξιδιώτες. Παρ’όλα αυτά, το Reuters επιβεβαιώνει ότι η εθνική οικονομία, έστω και υπό τις ακραίως αντίξοες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία, ωφελήθηκε με έσοδα από τον τουρισμό ύψους 4 δισ. ευρώ. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι το 2020 οι τουρίστες από τη Γερμανία προς την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% και από τη Βρετανία κατά 62%.