Θέλει η Ελλάδα να υποδεχτεί πολίτες μίας χώρας όπου οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως τα κρούσματα σ’ αυτή θα αυξηθούν στα 100.000 μέσα σε μερικές εβδομάδες;
Η μετάλλαξη Δέλτα αυτή τη στιγμή επικρατεί στη Βρετανία και όπως γράφει o Guardian τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Οι νοσηλείες θα ακολουθήσουν δύο εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων, όμως είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετά λιγότερες από αυτές που καταγράφηκαν το χειμώνα και έπνιξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον Νιλ Φέργκισον, καθηγητή στο Imperial College του Λονδίνου που είναι υπεύθυνος για τα μοντέλα πρόβλεψης της πανδημίας, οι νοσηλείες έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα σε σχέση με το πανδημικό κύμα του χειμώνα.
Όφελος και ρίσκο για τη χώρα
Κατά την περσινή τουριστική περίοδο φάνηκε ξεκάθαρα ότι η επιδημία στη χώρα μας παρουσίασε έξαρση λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων. Βέβαια τότε δεν είχαμε ούτε τα εμβόλια ούτε τα άφθονα rapid test, αλλά από την άλλη είχαμε ελάχιστα εγχώρια κρούσματα .
Σήμερα χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει την απαιτούμενη ανοσία και διατηρώντας ένα αυξημένο ιικό φορτίο ανοίγουμε τα σύνορα σε μία χώρα που βιώνει το 4ο κύμα της επιδημίας.
Παράλληλα διαπιστώνεται και μία σημαντική αντίφαση. Από τη μία η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν όσο πιο άμεσα μπορούν για να προλάβουν τη μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα και από την άλλη εμφανίζεται διατεθειμένη να υποδεχθεί τουρίστες από χώρα όπου επικρατεί το συγκεκριμένο στέλεχος, όταν είναι δεδομένο ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να το μεταδίδουν.
Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να μας απασχολεί εάν θα αφήσουμε εμείς τους “Άγγλους ασθενείς” να μπουν στη χώρα μας και όχι να αγωνιούμε για το τι θα κάνουν αυτοί με τους δικούς τους περιορισμούς και την καραντίνα μετά τις 19 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς επειδή δεν ανήκουν στο μπλοκ των χωρών της ΕΕ, η χώρα μας μπορεί και από τους εμβολιασμένους οι οποίοι κατά πλειοψηφία δεν εκδηλώνουν ούτε συμπτώματα, να απαιτήσει PCR τεστ, ακριβώς επειδή θα έρχονται από χώρα υψηλού επιδημιολογικού φορτίου. Εξάλλου η ίδια η Βρετανία απαιτεί από τους πολίτες τους να έχουν αρνητικό rapid test πριν την επιστροφή τους, ενώ δύο ημέρες μετά την άφιξή τους PCR test.