Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει αποστείλει πρόσκληση προς την Ένωση Ξενοδόχων για την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η σχετική πρόσκληση αναφέρει τα εξής:
Κύριοι,
Έναν ολόκληρο χρόνο και πριν ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν οι εργαζόμενοι δοκιμάζονται από τις συνέπειες της πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Μια κοινωνία που βάζει σε προτεραιότητα τον παράγοντα άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, ανάλογες με αυτές που βιώνουμε, φροντίζει με τους οργανωμένους φορείς της να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και την διασφάλιση των προϋποθέσεων αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων.
Ούτε το οργανωμένο κράτος των μονοπωλιακών ομίλων, ούτε και η επιχειρηματική τάξη της χώρας έχουν λάβει στοιχειώδη μέριμνα για την προστασία της υγείας και την επιβίωση των εργαζομένων. Αντιθέτως τα χρήματα του φορολογούμενου λαού διοχετεύονται μέσω του κράτους σε επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων για την περιφρούρηση των κερδών τους.
Την ίδια ώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ανατρέπονται και τα ελάχιστα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, ενώ στους χώρους δουλειάς η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργοδοτική τρομοκρατία και η παραβίαση των συμβατικών όρων εργασίας συνθέτουν ένα πλέγμα εργασιακών σχέσεων ζούγκλας.
Αυτά συμβαίνουν ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη, κατάσταση στην οποία θα πρέπει να ενισχυθούν τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προσθέτει η υγειονομική κρίση.
Αν δεν δοθεί αύξηση στους μισθούς, τώρα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, αν δεν θεσμοθετηθεί σύνθεση προσωπικού και καθορισμός καθηκόντων με ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις στα ξενοδοχεία ώστε να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας, πότε θα γίνουν?
Ο τουριστικός κλάδος και ιδιαίτερα οι μεγαλοξενοδόχοι που αποτελούν την πλειοψηφία της ενώσεως σας, την τελευταία δεκαετία είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη. Οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας, τηρουμένων των αναλογιών σε πανελλαδική κλίμακα, ήταν οι πρωταθλητές της μεγάλης δεκαετούς υπερκερδοφορίας.
Ακόμη και το 2020 όσοι άνοιξαν και για όσο διάστημα άνοιξαν, λειτούργησαν με όρους κερδοφορίας. Το ίδιο διάστημα και παρά τα υπερκέρδη σας (τα οποία δεν κρύβονται αφού ένα μέρος αυτών επανεπενδύονται), αξιοποιήσατε το ευνοϊκό για σας αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και την πανελλαδική σύμβαση που αποτελεί προϊόν υποταγής της ηγεσίας της ΠΟΕΕΤ. Έτσι μειώσατε δραματικά τους μισθούς, δεν προσλάβατε τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων και μετατρέψατε τις εργασιακές σχέσεις σε κόλαση για τους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, τις γενικές συνελεύσεις και τα ψηφίσματα τους σας έχουν επισημάνει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν δέχονται πια στη ‘’ναυαρχίδα’’ του τουρισμού, στην Κέρκυρα των πλουμιστών ξενοδοχειακών παλατιών, να έχουν ρόλο δουλοπάροικου.
Αυτοί που παράγουν ολόκληρο το τουριστικό εισόδημα με τον κόπο και τον ιδρώτα τους δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν με το εισόδημά τους να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, δεν είναι δυνατόν να βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου.
Η τακτική σας να παραβιάζετε ακόμη και αυτήν την κουρελιασμένη κλαδική σύμβαση και εργατική νομοθεσία δεν είναι ανεκτή από τους εργαζόμενους, γι’αυτό τους την επιβάλλετε με τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης. Η ιστορία όμως διδάσκει πως καμιά διαμορφωμένη κατάσταση όπως και όσο αν έχει παγιωθεί, δεν είναι δεδομένη για πάντα.
Η πρότασή μας στην φάση αυτή που διανύουμε αποτελεί για εσάς ευκαιρία, για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα αποκαθιστούν εν μέρει τις συνέπειες από την προκλητική αρπαγή των εισοδημάτων των παραγωγών του πλούτου, που συνετελέσθη από το 2012 και μετά.
Ενδεχόμενη αποδοχή εκ μέρους σας της πρότασής μας, δεν μπορεί να δώσει ούτε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, ούτε επούλωση των πληγών που τους έχετε προκαλέσει εσείς, τα μνημόνια και η υγειονομική κρίση. Ακόμη περισσότερο όμως δεν πρόκειται για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που παράγουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι.
Είναι επομένως μια μεγάλη ευκαιρία για εσάς να απεγκλωβιστείτε από την αδιέξοδη τακτική που έχετε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια και να προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολιτισμένα, ώστε να υπογραφεί μια τοπική κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού που αν μη τι άλλο, θα αποδείξει ότι τουλάχιστον σε αυτό το διαμορφωμένο τοπίο σέβεστε αυτούς που παράγουν τον πλούτο που εσείς καρπώνεστε.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν σας πείσουμε να προσέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα σεβαστούμε την επιλογή σας αυτή και το αναφαίρετο δικαίωμά σας να φλερτάρετε με τις αναπόφευκτες κοινωνικές εκρήξεις.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, και πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, σας καλούμε όπως άμεσα καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε με σύνεση και υπευθυνότητα να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία για τους όρους εργασίας και αμοιβής στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας που θα καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, παραγωγών του πλούτου, θα εξορθολογήσουν τους κανόνες παροχής των υπηρεσιών και θα συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της τουριστικής οικονομίας στο νομό.
Το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου μας, έχοντας την εξουσιοδότηση της Γ.Σ. του κλάδου, διαπιστώνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αλλά και η δυνατότητα να καθοριστεί ένα νέο συλλογικό πλαίσιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Νομό Κέρκυρας. Επίσης, η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου με ομόφωνη απόφαση-πρότασή της, την οποία και σας επισυνάπτουμε, θεωρεί τα άρθρα 2,3,4,5,6,7,8 της 55/2009 και της 6/2012 Διαιτητικής Απόφασης ως ελάχιστους όρους της νέας Σ.Σ.Ε. και ως εκ τούτου ως όρους που δεν μπορούν να καταργηθούν, ή να τροποποιηθούν με τρόπο δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους. Επιπλέον προτείνει σχέδιο τοπικής για την υπογραφή, κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας, το οποίο έχει αναλυτικά ως εξής:
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΣΕ
«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων
σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Κέρκυρας»
Άρθρο 1. ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Από την εργατική πλευρά:
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ, ΣΑΓΙΑΔΑΣ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΑΣ, ΟΘΩΝΩΝ & ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ
Από την εργοδοτική πλευρά:
Η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
Άρθρο 2. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
2.1. Στους όρους της σύμβασης αυτής υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη μορφή ξενοδοχείου, ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), Μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου, κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στο νομό Κέρκυρας ανεξάρτητα απ την σχέση εργασίας , των ειδικοτήτων , την ηλικία ή το φύλλο.
2.2. Κατηγορίες μισθωτών
Οι μισθωτοί τους οποίους αφορά η παρούσα σύμβαση αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι και κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής δύο κατηγορίες:
Α΄ κατηγορία
Ειδικότητες: Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), μαιτρ, υπομαίτρ (ή κάπταιν), μπουφετζής Α’ και προϊστάμενος-η υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, μάγειρας Α΄, προϊστάμενος-η πλυντηρίου ή λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας – σαλονιού ή μπαρ, μπάρμαν ή μπάρμειντ, και μάγειρας Β’, οι τηλεφωνητές, οι ελεγκτές ή ταμπλίστες, προϊστάμενος και βοηθός ιατρών και κάθε άλλος προϊστάμενος όπου η ειδικότητά του δεν καλύπτεται μισθολογικά από άλλη ευνοϊκότερη κλαδική σύμβαση.
Β΄ κατηγορία
Ειδικότητες: Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός μπουφετζή, λινοθηκάριος, γκρουμ, ντόρμαν, ή εξωτερικός θυρωρός, μάγειρας Γ΄ και καμαριέρης-α, πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζέρης, λουτρονόμος και κάθε άλλος εργαζόμενος όπου η ειδικότητά του δεν καλύπτεται μισθολογικά από άλλη ευνοϊκότερη κλαδική σύμβαση.
Άρθρο 3. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ Ή ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ
3.1. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί και τα βασικά ημερομίσθια των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα, διαμορφώνονται από 1/1/2021 ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α’ 1.050,00 ευρώ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ 1000,00 ευρώ
3.2. Ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων
Το ημερομίσθιο των εκτάκτως προσλαμβανομένων και διαμορφώνεται από 1/1/2021 για τους σερβιτόρους σε 75,00 ευρώ και για τους βοηθούς σερβιτόρων σε 65,00 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το παραπάνω ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για
απασχόληση τους μέχρι οκτώ (8) ωρών και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία τις Κυριακές και εορτές, καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.
3.3. Βασικός μισθός αρχιμαγείρου
Ο βασικός μισθός του αρχιμαγείρου καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία, το ύψος όμως αυτού δεν μπορεί να είναι κατώτερο του εκάστοτε βασικού μισθού της Α’ κατηγορίας προσαυξημένος κατά 20%.
3.4. Οι αποδοχές και οι όροι εργασίας των εργαζομένων που εργάζονται στις επιχειρήσεις του άρθρου 2 της παρούσας ρύθμισης και που μέχρι την 31/12/2020 αμείβονταν με βάση άλλες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπολείπονται από αυτές.
Άρθρο 4. ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
4.1. Επίδομα Προϋπηρεσίας
Χορηγείται από 1/1/2021 επίδομα προϋπηρεσίας 6,00 ευρώ για κάθε ημερολογιακό έτος υπηρεσίας στο ξενοδοχείο ή προϋπηρεσίας σε άλλη ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Ειδικά για εκείνους που προσλαμβάνονται ως μάγειροι, σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόροι, μπάρμαν και μπουφετζήδες και των δύο φύλων και με την προϋπόθεση ότι είναι πτυχιούχοι Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων τουλάχιστον μέχρι Μετεκπαίδευσης, αναγνωρίζεται και προσμετρείται νόμιμος προϋπηρεσία που πραγματοποίησαν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση.
4.2. Επίδομα οικογενειακών βαρών
Σε όλους τους έγγαμους, ή άγαμους με τέκνα, μισθωτούς της παρούσας ανεξαρτήτως φύλου χορηγείται επίδομα οικογενειακών βαρών σε ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας. (βασικός + προϋπηρεσία).
4.3. Επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως
Χορηγείται ποσοστιαίο επίδομα Τουριστικής Εκπαιδεύσεως το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) ως εξής:
- Για τους πτυχιούχους Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών σε ποσοστό 15%.
- Για τους πτυχιούχους Μέσων Τουριστικών Σχολών και τους Αποφοίτους Σχολών Μετεκπαίδευσης σε ποσοστό 10%.
4.4. Επίδομα εποχιακής απασχολήσεως
Χορηγείται ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) στους εργαζόμενους εποχιακά και για κάθε μήνα απασχόλησης τους. Το παραπάνω επίδομα που δεν συμψηφίζεται με τυχόν υψηλότερες αποδοχές αλλά προστίθεται σ’ αυτές και καταβάλλεται στους δικαιούχους στο τέλος κάθε μήνα.
4.5. Επίδομα στολής
Χορηγείται ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας.(βασικός + προϋπηρεσία) ή παροχή αυτούσιας στολής κατά την κρίση της επιχειρήσεως. Δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι οι απασχολούμενοι με ειδικότητα που έχει καταταγεί στην Α και Β κατηγορία της ενότητας Β της παρούσης υπό την προϋπόθεση ότι απαιτείται από την Επιχείρηση η εν στολή υπηρεσία.
4.6. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
α.. Ποσοστό 10% το οποίο υπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών των άρθρων 3.1 και 4.1 της παρούσας Βασικός + Προϋπηρεσία χορηγείται στον εκάστοτε βασικό μηνιαίο μισθό και χορηγείται στους παρακάτω απασχολούμενους ανεξαρτήτως φύλου:
- Καμαριέρες
- Καθαριστές των κοινοχρήστων χώρων.
- Εργαζόμενους στα πλυντήρια
- Λουτροφόρους και στους προϊσταμένους και βοηθούς ιατρών.
- Λαντζέρηδες
- Μαγείρους όλων των κατηγοριών και προσωπικό κουζίνας
4.7. Επίδομα τροφής
4.7.1. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκείνες, μέσα στις οποίες λειτουργεί εστιατόριο, υποχρεούνται. Εάν η ξενοδοχειακή επιχείρηση μέσα στην οποία λειτουργεί εστιατόριο δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή σε εργαζόμενο , τότε υποχρεούται όπως καταβάλλει σ’ αυτόν ποσοστό 10% επί των ως άνω βασικών μηνιαίων μισθών, απαλλασσόμενης έτσι της επιχείρησης από την υποχρέωση παροχής τροφής. Διευκρινίζεται ότι, καθόσον αφορά τη χορήγηση τροφής και το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, ισχύουν όσα ορίζονται με την 28/83 απόφαση του ΔΔΔΔ Αθηνών, που κηρύχτηκε εκτελεστή με την 16543/83 απόφαση του Υπουργού Εργασίας.
4.7.2. Το προβλεπόμενο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, έχει ως εξής;
Δευτέρα : Γεύμα: Όσπρια, φρούτο εποχής
Τρίτη : Γεύμα: Εντόσθια ή βακαλάος ή κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής
Τετάρτη : Γεύμα : Λαδερό, φρούτο εποχής
Πέμπτη : Γεύμα : Κρέας, σαλάτα εποχής, φρούτο εποχής
Παρασκευή : Γεύμα ; Λαδερό ή όσπριο, φρούτο εποχής
Σάββατο : Γεύμα : Ψάρι, σαλάτα, φρούτο εποχής
Κυριακή : Γεύμα: Κρέας, σαλάτα, φρούτο εποχής
Όλα τα βραδινά γεύματα πρέπει να είναι από ζυμαρικά ή πατάτες ή άλλο είδος μεγαλύτερης αξίας από αυτά.
4.7.3. Σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης χορηγείται διάλειμμα ,μισής ώρας για φαγητό που δεν παρατείνει το νόμιμο ωράριο.
4.8. Τοπικό επίδομα 150€ όπως αυτό ρυθμίζεται από τις 55/2009 και 6/2012 Διαιτητικές Αποφάσεις.
Άρθρο 5. ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
5.1. Οι ημέρες της εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών της παρούσης, καθορίζονται σε πέντε με 35 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως . Οι ημέρες ανάπαυσης δύο (2) την εβδομάδα, χορηγούνται συνεχόμενες.
- Επαναπρόσληψη εποχικώς απασχολουμένων
Οι μη συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (εποχιακές) και αυτές θεωρείται ότι είναι εκείνες που λειτουργούν μέχρι 9 μήνες τον χρόνο, υποχρεούνται να επαναπροσλαμβάνουν το αυτό προσωπικό, που απασχόλησαν κατά την προηγούμενη περίοδο.
Προϋπόθεση για αυτό το καθιερωμένο δικαίωμα του εργαζομένου, αποτελεί η έγγραφος ειδοποίηση προς τον εργοδότη του μέχρι τέλους Ιανουαρίου, ότι επιθυμεί να απασχοληθεί κατά την προσεχή περίοδο. Η έγγραφη αυτή ειδοποίηση πρέπει να γίνει μέσω της οικείας συνδικαλιστικής του οργάνωσης και σε έντυπο δήλωση που έχει εκτυπώσει αυτή.
Η επιχείρηση υποχρεούται να τον απασχολήσει σε κάθε περίπτωση από την 2η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση μισθωτός που θα κληθεί από την επιχείρηση να αναλάβει υπηρεσία και δεν την αναλάβει αδικαιολόγητα, εντός πενθημέρου χάνει κάθε δικαίωμα επαναπροσλήψεως και αποζημιώσεως.
Η πρόσληψη και τα μετά απ’ αυτήν δικαιώματα και υποχρεώσεις αρχίζουν από την στιγμή που ο εργαζόμενος αναλαμβάνει εργασία. Τα παραπάνω ισχύουν σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 1346/83. Διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων, δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν έκτακτη αυξημένη πληρότητα.
Η ημερομηνία λήξης της σύμβασης εργασίας ορίζεται η τελευταία ημέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου.
- Προϋποθέσεις απολύσεως επί εποχιακής απασχόλησης
Τόσον κατά την διάρκεια λειτουργίας της εποχιακής επιχειρήσεως όσον και κατά τη νεκρά περίοδο, απόλυση εργασθέντος κατά την προηγούμενη περίοδο μπορεί να γίνει μόνον με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και για σπουδαίο λόγο, ενώ δεν επιτρέπεται καταγγελία με προειδοποίηση.
Η αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των κατά μέσο όρο αποδοχών της αμέσως προηγουμένης περιόδου εργασίας. Για τη καταγγελία θα υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας ο από της προσλήψεως του εργαζομένου στο ίδιο ξενοδοχείο συμπεριλαμβανομένου του τετράμηνου χρόνου της νεκράς περιόδου. Οι εργαζόμενοι εις τα ξενοδοχεία υποχρεούνται, όπως παραμείνουν εν τη εργασία και μετά την λήξη της εποχιακής περιόδου, εφ’ όσον η επιχείρηση έχει ανάγκην των υπηρεσιών των εργαζομένων.
5.4. Προσαυξήσεις για Κυριακές, Αργίες, Νυχτερινές ώρες
Για τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες που προβλέπονται στο άρθρο 5.4.1. της παρούσας σύμβασης, εφόσον εργασθούν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί των νομίμων αποδοχών τους για κάθε ημέρα απασχόλησης τους. Για τις νυκτερινές ώρες απασχόλησης των εργαζόμενων της παρούσας σύμβασης η προσαύξηση που θα καταβάλλεται είναι 25% επί των νομίμων αποδοχών τους. Οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών.
5.4.1. Επίσημες αργίες για τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης είναι:
α. Η πρώτη του έτους
β. Η Καθαρά Δευτέρα
γ. Η 25η Μάρτη
δ. Η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα
ε. Η 11η Αυγούστου
στ. Η 21η Μαΐου
ζ. Η 15η Αυγούστου
η. Η 12η Οκτωβρίου ή η 9η Μαϊου
θ. Η 28η Οκτωβρίου
ι. Η 25η Δεκεμβρίου
5.4.2. Όλες οι παραπάνω προσαυξήσεις υπολογίζονται επί των νομίμων αποδοχών. Επίσης εξακολουθούν να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι που τυχόν συνομολογήθηκαν με ατομικές ή ειδικές συμβάσεις εργασίας.
- Στους μισθωτούς της παρούσας χορηγείται από τον εργοδότη εκκαθαριστικό ή αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας, για τις κατά μήνα αποδοχές και για τις αντίστοιχες κρατήσεις.
5.6. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού
Καθορίζεται η ελάχιστη σύνθεση του προσωπικού με βάσει τις κλίνες του κάθε ξενοδοχείου ως εξής:
Πολυτελείας: για κάθε 2 κλίνες 1 εργαζόμενος
Α’ κατηγορίας: για κάθε 3 κλίνες 1 εργαζόμενος
Β’ κατηγορίας: για κάθε 4 κλίνες 1 εργαζόμενος
Γ’ κατηγορίας:: για κάθε 5 κλίνες 1 εργαζόμενος
Η ασφάλιση στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς γίνεται τουλάχιστον με αυτή την σύνθεση.
5.7. Καθορισμός καθηκόντων
Ορίζεται Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κερκύρας, Παξών, Σαγιάδας, Ερείκουσας, Οθωνών & Μαθρακίου που θα μελετήσει και θα καταλήξει σε σχέδιο καθορισμού καθηκόντων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας ως τις 30/4/2021.
5.8 Με την παρούσα ισχύουν όλοι οι όροι των ΔΑ 55/2009 και 6/2012.
Άρθρο 6. Άδειες
6.1. Ετήσια άδεια με αποδοχές
Η διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής με αποδοχές των εργαζομένων ορίζεται ως εξής:
1 χρόνος ………………………. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 21 εργάσιμες ημέρες
2 χρόνια ………………………. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 22 εργάσιμες ημέρες
3 χρόνια………………………. υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 23 εργάσιμες ημέρες
πάνω από 10 χρόνια……… υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας 25 εργάσιμες ημέρες
6.2. Επίδομα αδείας
Χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης επίδομα άδειας που θα είναι ίσο με τις νόμιμες αποδοχές των ημερών άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές ενός 15θημέρου. Στις νόμιμες αποδοχές λογίζεται το σύνολο των τακτικών αποδοχών.
6.3. Αναλογία άδειας εποχιακώς απασχολουμένων
Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην παρούσα συλλογική ρύθμιση, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.
Εφόσον έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά 10ετία στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη, λαμβάνουν αναλογία αδείας 2,5 ημερών για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης καθώς και επίδομα αδείας 2,5 ημερών ομοίως για κάθε μήνα εργασίας κατά την ίδια περίοδο εποχιακής απασχόλησης και μέχρι μισό μηνιαίο μισθό.
6.4. Άδεια γάμου
Στους μισθωτούς που αφορά η παρούσα χορηγείται πλέον της κανονικής, άδεια γάμου δέκα (10) εργάσιμων ημερών με αποδοχές.
6.5. Γονικές άδειες
6.5.1. Χορηγείται γονική άδεια με αποδοχές (άδεια ανατροφής, φροντίδας, απουσίας για ασθένεια εξαρτημένων μελών) ως 2 ημέρες το μήνα και μέχρι συνολικά 10 το χρόνο. Την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι άγαμοι γονείς.
6.5.2. Χορηγείται άδεια για διευκόλυνση εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις όσες χρειαστούν, χωρίς αποδοχές.
6.5.3. Χορηγείται άδεια 10 εργασίμων ημερών σε όσους εργαζόμενους έχουν χηρέψει ή στον διαζευγμένο γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, ανάλογα με την επιθυμία του εργαζόμενου.
6.5.4. Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται 3 ημέρες επιπλέον άδεια με αποδοχές.
6.6. Άδεια λόγω θανάτου συγγενούς
Χορηγείται άδεια 3 ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου συγγενούς α΄ και β΄ βαθμού.
6.7. Σπουδαστική άδεια
Στους σπουδαστές χορηγείται άδεια στις εξεταστικές περιόδους των ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν, 2 15θημέρων με αποδοχές, χωρίς να συμψηφίζεται με την κανονική άδεια.
6.8. Άδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων τους ή αιμοκάθαρσης
Όλοι οι εργαζόμενοι της παρούσης που πάσχουν από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγωγών του ή αιμοκάθαρση, δικαιούνται ως 30 ημέρες το χρόνο επιπλέον άδεια με αποδοχές. Η άδεια χορηγείται και στους δύο γονείς (θετούς ή φυσικούς) των οποίων τα παιδιά πάσχουν από αντίστοιχα νοσήματα.
6.9. Συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές
Οι συνδικαλιστικές άδειες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις όπως κάθε φορά ισχύουν, με αποδοχές των Ν.1264/82 και 2224/94.
Άρθρο 7. Προστασία Μητρότητας και Πατρότητας
7.1. Χορηγείται άδεια κύησης, τοκετού και θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα ειδικότητας και εργασιακής σχέσης, δυο μήνες πριν και τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
7.2. Απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης γυναίκας τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και επί 2 έτη μετά τον τοκετό.
7.3. Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται για χρονικό διάστημα 24 μηνών από τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα στην εργασία τους είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 2 ώρες κάθε μέρα και τους επόμενους δέκα μήνες αντίστοιχα κατά 1 ώρα. Η μητέρα και μόνο, έχει το δικαίωμα με αίτησή της να συμψηφίσει τις ώρες με αντίστοιχες ημέρες. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού, έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και χρονική αφετηρία την υιοθεσία.
7.4. Το μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς που έχουν παιδιά με διανοητικά προβλήματα ή σωματική αναπηρία, κ.λπ. που προβλέπονται από τον ν. 1483/84 δίνεται χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
7.5. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης και για όσο καιρό υπάρχει ιατρική εντολή, η έγκυος απομακρύνεται από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες χωρίς να χάνει τα δικαιώματά της (οικονομικά, ασφαλιστικά κ.α.). Μόλις η υγεία της αποκατασταθεί επιστρέφει στην εργασία της.
7.6. Απαγορεύεται η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
7.7. Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια ή μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν όποια επιθυμούν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών.
7.8. Η διευκόλυνση γονέων ισχύει για όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης που καλύπτονται από την παρούσα σύμβαση.
Άρθρο 8. Διάφορες παροχές
- Επαγγελματική έκπτωση
Συμφωνείται να παρέχεται από όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών της Κέρκυρας στους εργαζόμενους της παρούσας ρύθμισης έκπτωση 20% στις κατ’ έτος καθοριζόμενες τιμές των ξενοδοχείων με την επίδειξη επισήμων εγγράφων που πιστοποιούν την ξενοδοχοϋπαλληλική ιδιότητα.
Άρθρο 9. Παρακράτηση συνδικαλιστικής συνδρομής
Οι επιχειρήσεις της παρούσας ρύθμισης υποχρεούνται σε παρακράτηση της συνδικαλιστικής συνδρομής όπως αυτή ορίζεται με την 55/2009 και την 6/2012 Διαιτητικές Αποφάσεις.
Άρθρο 10. Επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας
10.1. Τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα αποτελούν τακτικές αποδοχές και καταβάλλονται στο ακέραιο εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ όλη τη χρονική περίοδο, για μεν την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Πάσχα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου για δε την περίπτωση του επιδόματος των εορτών Χριστουγέννων από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.
Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ανέρχεται σε έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το επίδομα εορτών Πάσχα ανέρχεται σε μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και σε 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις καταβολής αυτών των επιδομάτων περιλαμβάνονται στο προσάρτημα της παρούσας συλλογικής σύμβασης.
Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής των επιδομάτων αυτών υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.
10.2. Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.
Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.
Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας.
Γενικές ή ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, κανονισμών εργασίας και λοιπών κανονιστικών πράξεων, που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας υπερισχύουν και διατηρούνται σε ισχύ.
Το άρθρο 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1996-1997 για τη χορήγηση του επιδόματος άδειας σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σχέσης εργασίας εξακολουθεί να ισχύει, διαγραφομένων των λέξεων «πριν ο μισθωτός συμπληρώσει παρά τω αυτώ εργοδότη δωδεκάμηνον συνεχή απασχόλησιν», λόγω της μεταγενέστερες τροποποίησης των προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας.
Άρθρο 11.
Αποδοχές ανώτερες από αυτές που καθορίζονται με την παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσης.
Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι των προηγούμενων ΣΣΕ και ΔΑ, εφόσον δεν τροποποιούνται με την παρούσα. Ρητά συνομολογείτε ότι ανεξάρτητα την ηλικία, το φύλλο, την σχέση εργασίας, την χώρα προέλευσης κανένα είδος σύμβασης δεν μπορεί να υπολείπεται των δικαιωμάτων της παρούσης.
Άρθρο 12.
Ως έναρξη ισχύος της παρούσης ορίζεται η 1/1/2021
Θέτουμε υπόψη σας τα παραπάνω αιτήματα με την πεποίθηση ότι έχετε τη δυνατότητα να τα αποδεχτείτε, ώστε να υπογραφεί μεταξύ μας Κλαδική Τοπική ΣΣΕ για τον καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με την μορφή ξενοδοχείου ξενώνα, οικοτροφείου, επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχείρησης θερέτρων από τουριστικούς οικίσκους (μπανγκαλόους), μοτέλ, τουριστικού περιπτέρου και κέντρου παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ, στον Νομό Κέρκυρας για το έτος 1/1/2021.
Η παρούσα πρότασή μας πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τη βάση ενός καλόπιστου και εποικοδομητικού διαλόγου.
Γι’ αυτό σας καλούμε την 22/2/2021 και ώρα 11:00πμ στα γραφεία μας στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (Σαμάρα 6) σε πρώτη διαπραγμάτευση.
Στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα θέματα, η συμφωνία και υλοποίηση των οποίων είναι εφικτή.
Το Συνδικάτο μας επιφυλάσσεται να υποβάλλει και συμπληρωματικές προτάσεις ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Σας γνωστοποιούμε ότι από την πλευρά του Συνδικάτου μας, εκπρόσωποι για τη διαπραγμάτευση της παρούσας συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι οι:
Πελάης Σταμάτιος, Μουζακίτης Αθανάσιος, Ζερβός Νικηφόρος, Ανδριώτης Γεώργιος, Μάζη Ελένη και Γκόρος Φώτης.
Ενώ ως τεχνικό σύμβουλο του Συνδικάτου για τη διαπραγμάτευση ορίζουμε το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Νικόλαο Παπαγεωργίου.