“Παρά τα εμπόδια της εργοδοσίας και του εργοδοτοικού συνδικαλισμού, η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα εν λειτουργία ξενοδοχεία της Κέρκυρας έχει προσληφθεί” σημειώνει το Συνδικάτο.
Όπως υποστηρίζει:
Τις τελευταίες ημέρες το Συνδικάτο μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία , δίνουμε μία τιτάνια μάχη , προκειμένου να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου και να αναλάβουν εργασία στα ξενοδοχεία που λειτουργούν.
Παρά την προκλητική συμπεριφορά των εργοδοτών , την άρνηση τους να εφαρμόσουν την κλαδική ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων και να επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους, κάτω απ τις συντονισμένες ενέργειες του Συνδικάτου και την πίεση που άσκησε , επαναπροσλήφθηκε ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα ξενοδοχεία που λειτουργούν.
Η μάχη συνεχίζεται ώστε να μπει και ο τελευταίος εργαζόμενος για εργασία , με όλα τα δικαιώματα και μέτρα προστασίας της υγείας, ενώ ετοιμάζουμε άμεσα κινητοποιήσεις για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την συνέχιση του προγράμματος στήριξης, για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές .
Εμπόδια σ αυτόν τον αγώνα βάζουν μαζί με τους εργοδότες και τα απομεινάρια του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Κέρκυρα.
Την 1η Ιουλίου το πρωί, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου τηλεφώνησε στον Διευθυντή του ξενοδοχείου CORFU HOLIDAY PALACE για να ζητήσει την επαναπρόσληψη του τελευταίου εργαζόμενου (εκ των αιτηθέντων μέσω Συνδικάτου) , που δεν είχε επαναπροσληφθεί.
Ο Διευθυντής ζήτησε δύο ώρες χρονικό περιθώριο ( είχε όπως είπε προγραμματισμένη συνάντηση), ώστε να απαντήσει.
Μετά από δυόμιση ώρες , αντί του Διευθυντή , ο Πρόεδρος του Συνδικάτου έλαβε τηλεφώνημα απ την τέως ‘’Πρόεδρο’’ του εργοδοτικού – επιχειρησιακού σωματείου στο ξενοδοχείο ( η θητεία του Δ/Σ έχει λήξει απ τον Ιούλιο 2020) , η οποία απαίτησε με περίσσια θράσους και έπαρση , να σταματήσει ο Πρόεδρος του Συνδικάτου να ζητά την επαναπρόσληψη του εργαζομένου.
Συνέχισε απαιτώντας , να διαχειριστεί η ίδια την υπόθεση , παίρνοντας θέση ενάντια στην άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, με τον ισχυρισμό ότι το ξενοδοχείο έχει λίγη πελατεία και ότι δήθεν ο εργαζόμενος της είχε πει το 2019 , ότι δεν θέλει να ξαναεργαστεί στο ξενοδοχείο.
Όταν ο Πρόεδρος του Συνδικάτου την ρώτησε αν παίρνει εκ μέρους του Διευθυντή , απάντησε ότι για το θέμα δεν συνεννοείται με τον Διευθυντή , αλλά με τον εργοδότη.
Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο , μπήκε στην θέση της , εκεί που έχουν θέση οι εργαζόμενοι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Κέρκυρα .
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο υπό διάλυση επιχειρησιακό σωματείο, αποτέλεσε για 10ετίες την μήτρα ανάδειξης των στελεχών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Κέρκυρα , τον οποίο από το 2006 οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν θέσει στο περιθώριο. 24 ώρες μετά ,ο Διευθυντής είναι άφαντος, όπως και ο εργοδότης , οι οποίοι καλούνται να επαναπροσλάβουν (ΧΘΕΣ !!!) τον εργαζόμενο και ταυτόχρονα να δώσουν εξηγήσεις , για την εμπλοκή τους στην λειτουργία των συνδικάτων.
Σε κάθε περίπτωση τους επισημαίνουμε ότι ο στρουθοκαμηλισμός δεν είναι προσόν και ότι τις εξηγήσεις θα κληθούν να τις δώσουν σύντομα ενώπιων των εργαζομένων , όσο και αν κρύβονται.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και κλιμακώνουμε την δράση μας για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής , που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας και όπου με το νέο νομοθέτημα , ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη εκτρωματικών φαινομένων εργοδοτικού συνδικαλισμού και την δουλοποίηση των εργαζομένων.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα , ώστε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για το άμεσο πλαίσιο πάλης του κλάδου.
• Επιστροφή όλων στην εργασία με όλα τα δικαιώματα στις ξενοδοχειακές , τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν . Υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Παράταση στα ξενοδοχεία- καταλύματα – τουριστικά λεωφορεία και καθιέρωση στον τουρισμό –επισιτισμό του προγράμματος στήριξης με αναστολή εργασίας (μονομερής δήλωση ) έως και το τέλος Οκτώβρη για τους εργαζόμενους των τουριστικών εποχιακών επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.
• Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας , λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.