Παράσταση στη δήμαρχο την ημέρα της γυναίκας, από το Συνδικάτο εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό και τα ξενοδοχεία, ομάδες γυναικών της ΟΓΕ και φορείς.
Όπως αναφέρει η ΟΓΕ:
Στο πλαίσιο της προσυγκέντρωσης στο δημαρχείο (Μαράσλειο) έγινε παράσταση στη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας κ. Υδραίου από εκπροσώπους των φορέων. Εκ μέρους των Ομάδων Γυναικών Κέρκυρας της ΟΓΕ, η Τζένη Σκέμπρη υπέβαλε τα εξής αιτήματα:
Άμεση επαναλειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στην Κέρκυρα. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας.
Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε όλες χωρίς προϋποθέσεις συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια.
Επίδομα άδειας μητρότητας για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό. Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο.
Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας. Να στελεχωθούν άμεσα οι ελεγκτικές υπηρεσίες, να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο. Κατάργηση των νόμων που προωθούν ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε τηλεργασία να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.
Ο Σπύρος Κορακιανίτης, μέλος του ΔΣ του σωματείου επισιτισμού τουρισμού και ξενοδοχείων, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, στην ανάγκη να καλυφτούν εισοδηματικά όλοι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό τουρισμό για όσο διάστημα μένουν άνεργοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ αναφέρθηκε στην πολύμορφη εργοδοτική βία που δέχονται οι εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς και εξήγησε ότι με την οργανωμένη πάλη χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική δράση στα σωματεία μας, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη.
Η Λαμπρινή Σαπρίκη, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΤΞΓΜΔ (μεταφραστικό) του Ιόνιου Πανεπιστήμιου εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας για τον απαράδεκτο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που πρέπει να μείνει στα χαρτιά και τόνισε ότι πρέπει να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.
Από την Ένωση Γονέων στην συνάντηση ήταν η Βάρελη Κατερίνα, εκφράζοντας την ανησυχία των γονέων για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.
Η δήμαρχος (εμμέσως πλην σαφώς) έριξε την ευθύνη για το κλείσιμο του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στην προηγούμενη δημοτική αρχή και όχι στη λειτουργία του με προγράμματα ΕΣΠΑ, που όταν τελειώνουν αφήνουν άνεργους τους απασχολούμενους σ’ αυτά και αβοήθητες τις γυναίκες που έχουν ανάγκη. Επίσης παραδέχτηκε την κακή κατάσταση των σχολικών υποδομών. Τέλος δεσμεύτηκε για την άμεση επαναλειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες λύσεις, ή να εναντιωθεί στην πολιτική που επιδοτεί το κεφάλαιο και δεν χρηματοδοτεί τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και την Παιδεία.
Και η προσυγκέντρωση του Μαρασλείου κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, που τιμήθηκε η παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας αγωνιστικά, διεκδικώντας ένα πλαίσιο προστασίας για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Στην συγκέντρωση απεύθυναν χαιρετισμό οι: Μάζη Ελένη από την πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, Αλεξάκη Ελισσάβετ απ’ τους εργαζόμενους των τουριστικών γραφείων, Κουρτέση Ελένη – Ξεναγός, Μυρίλλα Ελένη από το Σωματείο Εργαζομένων στο SANDY, Στεφάνου Λουΐζα από το Σωματείο Εργαζομένων στο PELEKAS MONASTERY, Ανδριοπούλου Ελένη από τις Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας της Ο.Γ.Ε, Ζερβός Νικηφόρος απ’ τον Επισιτισμό ενώ ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχείων Σταμάτης Πελάης. Ομιλίες συνδικαλιστών, φορέων και εργαζομένων εναλλάσσονταν με μουσικό πρόγραμμα και δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για τις 9 Απρίλη.
Επίσης σας καλούμε να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή εκδήλωσή μας, την Τετάρτη 10 Μάρτη στις 6μμ. στο σύνδεσμο
https://us02web.zoom.us/j/7422589346?pwd=UWtxTHFnc0VieXlYVUE2NzgwNmhyQT09