Την Πέμπτη 29/07 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο σύσκεψη του Συνδέσμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας.
Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος:
Οι συνάδελφοι μετά από ένα δύσκολο μεροκάματο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αψήφησαν την κούραση και τον καύσωνα και έδωσαν μαζικά το παρόν. Γεγονός που από μόνο του φανερώνει την έντονη ανησυχία που διακατέχει τον κλάδο εξαιτίας της αδυσώπητης αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης από τη μία και την ανάγκη της οργάνωσης της αντεπίθεσης από την άλλη.
Τη σύσκεψη άνοιξε μία σύντομη παρουσίαση για την, εδώ και ένα χρόνο, αρχειοθέτηση, επεξεργασία και μελέτη του ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχείου του σωματείου. Η παρουσίαση έγινε από την Χριστιάννα Τζίνι, φοιτήτρια του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που συνεργάζεται με το Δ.Σ. του Σωματείου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον απολογισμό δράσης των απεργιακών αναμετρήσεων από την Πρωτομαγιά ως τις 16 Ιουνίου και των ανάλογων συμπερασμάτων για το πως αυτές οι μάχες και η πείρα τους αποτελεί παρακαταθήκη για τους σκληρούς αγώνες που έρχονται, από τον πρόεδρο Θεοφύλακτο Νίκο.
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννης Τασιούλας, με ιδιαίτερη αναφορά στο πως έχει διαμορφωθεί μία άσχημη κατάσταση στο θέμα της ασφάλισης των οικοδόμων με την αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική πολιτική που έχουν ακολουθήσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καταλήγοντας στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήδη συζητήθηκε στις επιτροπές της Βουλής για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Μετέφερε μία σημαντική πείρα σε σχέση με την κλαδική σύμβαση, που ενώ έχει να υπογραφεί από το 2009, η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως είπε, με τη δράση και την οργανωμένη παρέμβαση τους επέβαλαν σε μεγάλα εργοτάξια συμβάσεις με αυξήσεις που έφταναν έως και το 15%! Έκλεισε την παρέμβαση του με τους τρόπους και την οργάνωση που απαιτούνται ώστε τα Σωματεία, με μπροστάρη την Ομοσπονδία, να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί στους χώρους δουλειάς ο αντεργατικός νόμος έκτρωμα.
Πολλοί συνάδελφοι πήραν το λόγο, μετέφεραν την πείρα τους από τους χώρους δουλειάς, συζήτησαν τον προγραμματισμό δράσης κλπ. Κυριάρχησε το ζήτημα των ενσήμων και τα τερτίπια των εργοδοτών για να μην κολλάνε “οικοδομικό”. Επίσης, απασχόλησαν ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, ωραρίου και άλλα.
Η συζήτηση έκλεισε με τη δέσμευση ότι θα δώσουμε σοβαρή μάχη κανένας οικοδόμος να μην μείνει μόνος του, κανένας εργάτης ανοργάνωτος και σε κανένα έργο που θα ξεκινήσει στο νησί. Να δώσουμε ανυποχώρητη μάχη με όλα τα μέσα για το ωράριο, το μεροκάματο, τα δικαιώματα μας.