Επιστολή του ΣΕΠΕ Κέρκυρας προς τους γονείς με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητοί γονείς, αγαπημένα μας παιδιά, σας καλωσορίζουμε στο σχολείο. Ευχόμαστε η χρονιά να είναι όμορφη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε για μια ακόμα φορά σε εσάς γιατί ξέρουμε ότι όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες θα τα αντιμετωπίσουμε μαζί.
Απευθυνόμαστε σε σας γιατί έχουμε τις ίδιες αγωνίες να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να μην οδηγηθούν να κλείσουν για άλλη μια χρονιά δημιουργώντας και νέα μορφωτικά ελλείμματα και μεγάλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στα παιδιά και μαθητές μας. Ενάμιση χρόνο τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της διαχείρισης της πανδημίας στη ζωή και την υγεία, στη μόρφωση και συνολικά στα δικαιώματα. Η πανδημία συνεχίζεται και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει σε καθεστώς εγκατάλειψης, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του, με σωρεία μέτρων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του.
Την ίδια στιγμή τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχουν υλοποιηθεί τα βασικά αιτήματα που είχαμε εκπαιδευτικοί και γονείς ώστε να παραμείνουν ανοιχτά. Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα μέχρι 15 το ανώτερο, να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας με μόνιμες προσλήψεις, να έχουμε τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Αντί για όλα αυτά, το ΥΠΑΙΘ με τα μέτρα που νομοθέτησε, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων, πέταξε έξω από τα Πανεπιστήμια 40.000 μαθητές/τριες, ενώ πολλοί/ές από αυτούς είχαν πάρει υψηλή βαθμολογία. Ταυτόχρονα, επειδή τα σχολεία έμειναν πολλούς μήνες κλειστά και αυτό δημιούργησε τεράστια μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα απαιτήσαμε μια σοβαρή δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Απαιτήσαμε μείωση και αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης με εντοπισμό των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικό – παιδαγωγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους, να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, να γίνουν προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία και ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Αυτά έπρεπε να είναι στο κέντρο της προσοχής μας. Αντί γι’ αυτά το ΥΠΑΙΘ φέρνει αντιεκπαιδευτικούς νόμους και εισάγει τις εθνικού επιπέδου εξετάσεις στην Στ’ Δημοτικού και στην Γ’ γυμνασίου, την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε καλά και κακά και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, φέρνει το πολλαπλό βιβλίο και την αντεστραμμένη μάθηση όπου η διδασκαλία γίνεται στο σπίτι (!!!) και η εμπέδωση στο σχολείο, νόμους που «ξεφορτώνουν» από την πλάτη του κράτους το βάρος της χρηματοδότησης και καλούν τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο να ψάχνουν χορηγούς και χρηματοδότες, εισάγει τα εργαστήρια δεξιοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με τις γνώσεις που απελευθερώνουν τον άνθρωπο παρά μόνο με δεξιότητες που μας μαθαίνουν να είμαστε ό,τι βολεύει τους εργοδότες μας, και τελικά την αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών με αποκλειστικό στόχο να σκύψουμε όλοι το κεφάλι και να υποταχτούμε σε ένα σχολείο που δεν αντιστοιχεί στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, στις ανάγκες των μαθητών μας αλλά μοιάζει με επιχείρηση, ένα σχολείο που αντιμετωπίζει τους μαθητές ως προϊόντα προς πώληση στους εργοδότες, τους γονείς ως πελάτες και τους εκπαιδευτικούς ως πειθαρχημένους ιμάντες μεταφοράς όλων αυτών.
Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε για να μην επικρατήσουν όλα αυτά.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, επιμένουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο κλείσιμό τους, επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που θα αφήσουν τα παιδιά στο σχολείο και όχι εγκλωβισμένα στο σπίτι πίσω από οθόνες κι υπολογιστές.
Σε τοπικό επίπεδο, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί από τους Δήμους οι διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας για να λειτουργήσουν τα σχολεία με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενώ η ΠΙΝ απέρριψε το αίτημά μας για διπλασιασμό του στόλου των λεωφορείων για τις σχολικές μεταφορές, παρόλο που τα χρήματα υπάρχουν πιστωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς. Επίσης, τέσσερα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής αποδεικνύεται ότι ο «πολιτικός» σχεδιασμός της δημοτικής αρχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας οδηγεί το 40% των νηπίων και προνηπίων σε αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ.
Αγαπητοί γονείς, σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί!
Για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, μέχρι 15 μαθητές/τριες, με καθαριότητα και τεστ!
Για το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών ενάντια στο σχολείο επιχείρηση, της κατηγοριοποίησης και του ανταγωνισμού!