Παρά την προ μερικών ημερών διαμαρτυρία της συνομοσπονδίας των ενοικιαζομένων για αποκλεισμό από την ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ των μικρών επιχειρήσεων ενοικιαζομένων καταλυμάτων, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης βάζει οριστικό τέλος στις όποιες ελπίδες για χρηματοδότηση από τα 350 εκατομμύρια ευρώ για τον τουρισμό που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός…
Η υπόθεση αφορά τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων καταλυμάτων με λίγα δωμάτια, οι οποίες κατά βάση δεν απασχολούν προσωπικό αφού τη διαχείρισή τους (ενοικίαση, καθαριότητα, συντήρηση) αναλαμβάνουν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα μέλη της οικογένειας που έχουν τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία…
Γεωργιάδης: Αυτά αποφάσισε η Κομισιόν…
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί επιχειρήσεις που δεν έχουν έστω και έναν μόνιμο εργαζόμενο και παρέπεμψε τους ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων να αναζητήσουν άλλα εργαλεία που όμως δεν αποτελούν επιδότηση (αναβολή φόρων, επιστρεπτέες κλπ.): «Δεν εξαιρέθηκαν τα καταλύματα από το ΕΣΠΑ. Όμως το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχει ως βασική παράμετρο μετά και από συμφωνία με την Κομισιόν τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Τα χρήματα δίδονται για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και όποια επιχείρηση παίρνει χρήματα από το ΕΣΠΑ δεσμεύεται ότι θα κρατήσει θέσεις εργασίας. Αν έχεις μια επιχείρηση τόσο μικρή που δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, τότε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχεις άλλα εργαλεία να σε βοηθήσουν όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αναβολή πληρωμής φόρων κλπ.
Οι προϋποθέσεις του προγράμματος
Το πρόγραμμα έχει διαθέσιμους πόρους 350 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό εντάσσονται κατ’ αρχήν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Ωστόσο, βασικές προϋποθέσεις ένταξης είναι:
α) ο κύριος κωδικός δραστηριότητας (ΚΑΔ) ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα να ανήκει σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες
β) Να υπάρχει μείωση του τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 τουλάχιστον 30% και
γ) Να διατηρούσαν οι προς ένταξη επιχειρήσεις κατά το έτος 2019 μία τουλάχιστον πλήρη θέση εργασίας (ΕΜΕ)
Καμία εναλλακτική…
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, να αποδεχθεί ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο χωρίς να βρει τρόπο ή εναλλακτική χρηματοδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων, αναμένεται να πετάξει έξω από την επιδότηση πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτές.
Στην Ελλάδα, οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων εκμεταλλεύονται 5 – 10 δωμάτια. Συνήθως, την καθαριότητα αναλαμβάνει η ίδια η οικογένεια του επιχειρηματία ενώ, ακόμα και αν προσλάβει καθαριστή/α σε περίπτωση που, για παράδειγμα, έχει περισσότερα δωμάτια, με μέσο όρο 3-4 μήνες λειτουργία και με δεδομένο ότι οι καθαρίστριες θα δουλέψουν part time για κάποιες ώρες την ημέρα ή κάποιες μέρες το μήνα, δεν πληρούνται τα κριτήρια για μια πλήρη θέση εργασίας (ΕΜΕ).
Τοκούζης: Η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει τις αστοχίες
«Καμία στήριξη δεν έχει προσφέρει εδώ κι έναν χρόνο στις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων η κυβέρνηση, η οποία μοιράζει χρήματα επιλεκτικά. Ο εμπαιγμός των επιχειρήσεών μας που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δηλώνει δια μέσω δελτίου Τύπου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Παναγιώτης Τοκούζης. Για να συμπληρώσει: «Με την απόκλισή τους από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα έκτακτα, κυβερνητικά, οικονομικά μέτρα, η εξασφάλιση ρευστότητας αναδεικνύεται σε αγώνα δρόμου για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία εξίσου δύσκολη με την περυσινή, τουριστική σεζόν. Η κυβέρνηση οφείλει, εδώ και τώρα, να διορθώσει τις αστοχίες που έχει δημιουργήσει με την εφαρμογή μέτρων ειδικά προσαρμοσμένων στη φύση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων».
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δια των βουλευτών του, μεταξύ των οποίων του Α. Αυλωνίτη, ερώτηση στην οποία καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δημιουργεί εντυπώσεις αλλά επί της ουσίας κινείται μεθοδικά ώστε να σβήσουν μικρές επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας: «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα στήριξης ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμενόταν να απευθυνθεί σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος είχε ισχυριστεί, για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, πρακτορεία και τουριστικά λεωφορεία, κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι από το πρόγραμμα αποκλείονται οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων. Αυτό συμβαίνει γιατί τίθενται, ως προϋποθέσεις ένταξης, τόσο η απασχόληση προσωπικού, τουλάχιστον ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021, όσο και η ενεργή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων αυτών (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα) ως τουριστικές επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας.
Τα περισσότερα μικρά τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) είναι παραρτήματα (άρα δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ), με περιορισμένο τζίρο (άρα δεν είναι ο ΚΑΔ με μεγαλύτερα έσοδα) και συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους, αφού εκεί βρίσκουν απασχόληση τα μέλη της οικογένειας.
Συνεπώς, με τη θέσπιση αυτών των κριτηρίων, τα μικρά καταλύματα μένουν εκτός της ‘Επιδότησης παγίων δαπανών’ και του ‘Μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης».