Σε ποσό που μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 40 εκατομμύρια, μεταφράζεται η απώλεια του φετινού τουριστικού Πάσχα σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντιδήμαρχου Τουρισμού Πάνου Βαρούχα και άλλα τόσα η απώλεια από την κρουαζιέρα.
Οι αρχικές προσδοκίες που επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για άνοιγμα αγοράς και τουρισμού πριν το Πάσχα φαίνεται πως διαψεύδονται και είναι πολύ πιθανό έως τις αρχές Μαΐου να παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό.
Απώλειες Πάσχα, κρουαζιέρας
Για το Πάσχα, ο υπολογισμός δεν μπορεί να είναι ακριβής καθώς εκτός από τις άμεσες απώλειες από κρατήσεις και επισκέπτες, υπάρχουν οι έμμεσες οικονομικές απώλειες από τη γενικότερη κίνηση της αγοράς. Αντίθετα, στην
κρουαζιέρα μπορούν να υπολογιστούν οι απώλειες με περισσότερη ακρίβεια, ωστόσο, συνολικά το 2020 και το 2021, με δεδομένο ότι οι πλόες των κρουαζιερών δεν αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσουν πριν από τον Ιούνιο, τότε τα χρήματα που χάνονται μέσα σε μία διετία για το νομό της Κέρκυρας θα ξεπεράσουν τα 120-130 εκατομμύρια ευρώ!
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ο Παναγιώτης Βαρούχας επεσήμανε: «Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι θα χάσουμε το Πάσχα που είναι ο εσωτερικός μας τουρισμός. Δεν ξέρω κατά πόσο οι απώλειες από το φετινό και το περσινό Πάσχα μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια, το σίγουρο είναι ότι το Πάσχα αλλά και η κρουαζιέρα που χάσαμε πέρσι ήταν μία πολύ σοβαρή οικονομική απώλεια. Μόνο η κρουαζιέρα ήταν απώλεια γύρω στα 40
εκατομμύρια ευρώ. Ίσως και το Πάσχα πλησιάζει ως απώλεια αντίστοιχο ποσό».
Υπεραισιόδοξες προβλέψεις…
Ο στόχος τώρα, κατά τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, είναι να ανοίξει υπό όρους η εστίαση στις 12 ή στις
19 Απριλίου, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μελετώνται σήμερα για να προλάβει να ανοίξει ο κλάδος πριν το Πάσχα.
Ο ίδιος υπουργός δήλωσε την Τρίτη πως αφού τον Απρίλιο θα ανοίξει η εστίαση, δεν θα μείνει πίσω και η μετακίνηση εκτός νομού, η οποία αναμένεται να επιτραπεί πριν το Πάσχα, εγκαινιάζοντας έτσι την έναρξη της
τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης έχει διαψευστεί συχνά ως προς τις εκτιμήσεις του…
Πολύ συγκρατημένοι οι επιστήμονες
Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας liberal.gr, φανερά προβληματισμένος για τον σταθερά αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων κορoνοϊού και πολύ συγκρατημένος εμφανίζεται ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής ο οποίος αναφέρθηκε στα «ορόσημα» που θα κρίνουν τις ελευθερίες» του Πάσχα: «Το πρώτο ορόσημο είναι όταν φτάσουμε στην κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, κάτι που θα γίνει αντιληπτό επειδή μετά θα ακολουθήσει πτώση. Το δεύτερο αφορά στο πόσο γρήγορη ή αργή θα είναι αυτή η πτώση και στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως δεν περιμένουμε εκ των πραγμάτων η πτώση να είναι γρήγορη. Το τρίτο ορόσημο συνδέεται με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού, αν δηλαδή θα ευοδωθούν όλα όσα μας έχουν ‘τάξει’ οι φαρμακευτικές εταιρίες, γιατί το τελικό διακύβευμα είναι να τηρηθούν οι παραδόσεις και το πρόγραμμα, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη διαθεσιμότητα των δόσεων».
Αναφερόμενος στον διακαή πόθο πολλών συμπολιτών μας να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», που προϋποθέτει ελεύθερη μετακίνηση εκτός Νομού, ο κ. Παρασκευής κατανοεί πλήρως πως για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι σημαντικό, αλλά προσθέτει πως ακόμα πιο σημαντικό είναι να μπορέσουν οι μαγαζάτορες να ανοίξουν τα καταστήματά τους, που για τόσους μήνες παραμένουν κλειστά.
Ο ίδιος πάντως πιστεύει πως δύσκολα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις εκτός Νομού, 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία-στόχο να ανοίξει ο τουρισμός και συνοψίζει πως φέτος το Πάσχα θα πρέπει να έχουν ανοίξει κάποιες οικονομικές δραστηριότητες -ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία- να μπορέσει να χαλαρώσει λίγο ο κόσμος, γιατί έχει πιεστεί και κουραστεί πολύ, αλλά να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια γιατί η κατάσταση
είναι ρευστή και εύθραυστη. Επιπλέον οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν είναι εύκολες.
Από τη δική της μεριά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη συμφωνεί ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό, και προβλέπει ότι δεν θα χρειαστεί να το περάσουμε στο σπίτι ή την βεράντα, καθώς θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε έξω τηρώντας τα μέτρα (μάσκες κι αποστάσεις).