Συνέντευξη του λογιστή και επικεφαλής της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων Ιονίων Νήσων, Γιώργου Νίνου στο CorfuPress.com για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η είσοδος του My Data στις επιχειρήσεις αλλά και για τις προσεχείς εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
EΡ: Καταρχήν κ. Νίνο, η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική ψηφιακή διαβίβαση στην Πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA από τις επιχειρήσεις θεωρείται ότι έγινε στο σωστό χρόνο; Πήρε μεν παράταση, ωστόσο, ακόμη βρισκόμαστε εν μέσω πανδημικής κρίσης. Σε άλλες χώρες, υπήρξαν νέες παρατάσεις λόγω covid, εδώ γιατί δεν συνέβη το ίδιο;
Γ.Ν: Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του χρόνου ήταν μεγάλο λάθος και αυτό όχι μόνο λόγω των συνθηκών της πανδημίας (που ούτως ή άλλως καθιστούν ένα τέτοιο εγχείρημα ανέφικτο), αλλά και της παντελούς έλλειψης συνεργασίας στον σχεδιασμό τέτοιου εγχειρήματος με τους καθ’ ύλην γνώστες και εφαρμοστές αυτού, τους λογιστές – φοροτεχνικούς. Και οι αλλεπάλληλες παρατάσεις έχουν να κάνουν και με την «ελαφρότητα» σχεδιασμού αυτού του συστήματος, αφού η πολυμορφία και πολυπλοκότητα των δεκάδων / εκατοντάδων χιλιάδων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της πατρίδας μας προϋποθέτει πέραν της μηχανογράφησης αυτών και την αποτύπωση, λόγω αυτού ακριβώς του πλήθους, των λογιστικών – φορολογικών ιδιαιτεροτήτων των επιχειρήσεων αυτών, πράγμα ανέφικτο στην χρονική περίοδο που επιλέχθηκε για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος.
Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί και να γίνει κατανοητό, αφού αναφέρεστε και περί ηλεκτρονικών βιβλίων, ότι τα βιβλία που τηρούν εκ του νόμου οι επιχειρήσεις δεν καταργούνται, αντίθετα τηρούνται και θα αντιπαραβάλλονται με τα δεδομένα του συστήματος MyData όταν αυτό γίνει εφικτό και η εφαρμογή προχωρήσει ομαλά. Φυσικά μιλάμε για μια μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία που σκέφτηκαν οι ιθύνοντες του υπουργείου οικονομικών, ερήμην ημών των λογιστών – φοροτεχνικών, σε συνεργασία με κάποιες εταιρείες λογισμικού, με δεδομένο για όλους αυτούς ότι εμείς οι λογιστές – φοροτεχνικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε όλα αυτά που αποφασίζουν χωρίς καμία παρέκκλιση και σε χρόνους dt και με το επίσης δεδομένο ότι αυτοί οι αποφασίζοντες (που σημειωτέον αγνοούν παντελώς το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς) είναι οι πρωτοπόροι παντογνώστες, τα συμπεράσματα δικά σας.
Πέραν όμως αυτών και των παρατάσεων που έχουν δοθεί, θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι λογιστές – φοροτεχνικοί, ότι από 1/1/2022 το σύστημα αυτό ισχύει στην πλήρη εφαρμογή του και όχι μόνο ως προς τη διαβίβαση των εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι για μεν τις επιχειρήσεις, πέραν του σημαντικού μηχανογραφικού κόστους που θα πρέπει να επωμιστούν, θα πρέπει να έχουν και τον απαραίτητο χρόνο εις βάρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, για δε τους λογιστές – φοροτεχνικούς, πέραν της τήρησης των βιβλίων που ήδη κάνουν , θα πρέπει να αναλώνονται επί μονίμου βάσεως σε ένα αέναο αγώνα επαναλαμβανομένων και συνεχών χαρακτηρισμών επί των διαβιβαζόμενων παραστατικών, ώστε να υπάρχει συμφωνία των τηρούμενων βιβλίων και των διαβιβαζόμενων δεδομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται στα ήδη βεβαρυμμένα χρονικά περιθώρια που έχουν και με ένα σημαντικό επιπλέον οικονομικό κόστος που κάποιος θα πρέπει να το καλύψει.
Πολύ σωστά επίσης αναφέρατε ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει παρατάσεις. Έτσι είναι και μάλιστα έχουν δώσει και για πολύ μετά από την θεωρητικά διαφαινόμενη περίοδο τερματισμού της πανδημίας (2022) και μάλιστα με μεταβατικά στάδια εκτενή. Όμως εδώ να επισημάνω ότι σας διαφεύγει το εξής απλό. Η ΕΕ δεν μιλάει για ηλεκτρονικά βιβλία και συναφείς ελληνικές πρωτοτυπίες, αλλά για ηλεκτρονική τιμολόγηση, δηλαδή την έκδοση και ηλεκτρονική σήμανση των εκδιδόμενων στοιχείων, ούτως ώστε αυτά να υπάρχουν και να μην μπορούν να αλλοιωθούν και σε καμία περίπτωση για την άμεση διαβίβαση αυτών στις φορολογικές αρχές. Θέλουν στην ΕΕ ο φορολογικός έλεγχος να έχει σε δεδομένη στιγμή πρόσβαση σε στοιχεία που δεν μπορούν να αλλοιωθούν και όχι την άμεση διαβίβαση των δεδομένων αυτών στην φορολογική διοίκηση. Τώρα στο ερώτημά σας γιατί δεν δόθηκε τέτοια παράταση στην Ελλάδα και γιατί δεν υιοθέτησε και η χώρα μας – επεκτείνω το ερώτημα – αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα, ρωτήστε τις εταιρείες λογισμικού που κατασκεύασαν αυτό το μηχανογραφικό «λαβύρινθο» και πιέζουν για την εφαρμογή του.
EΡ: Σε πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξής σας, την Π.Δ.Σ.Ο., ζητάτε από την πολιτική ηγεσία και την ΑΑΔΕ να δημοσιοποιήσουν τη μελέτη σκοπιμότητας της Εφαρμογής των myDATA. Γιατί αυτό;
Γ.Ν: Είναι πολύ απλό. Η παράταξή μας ζήτησε επανειλημμένα την μελέτη σκοπιμότητας για την εφαρμογή των MyData, την οποία ήταν υποχρεωμένη να έχει συντάξει η ΑΑΔΕ και να την κοινοποιήσει δημοσίως. Και αυτό γιατί μέσα από την μελέτη αυτή αποτυπώνεται η σχέση κόστους ωφέλειας, που θα πρέπει να αποδεικνύει την ανάγκη εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και των συντελεστών οικονομίας (επιχειρήσεων – επαγγελματιών). Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι ή δεν έχει συνταχθεί η σχετική μελέτη, ή ότι υπάρχει και δεν δημοσιεύεται για ευνόητους λόγους.
EΡ: Επί της ουσίας, η εφαρμογή των MyData τι διαφορετικό προσφέρει σε σχέση με την πρώτερη διαδικασία που υπήρχε; Δίνει λύση σε προβλήματα του παρελθόντος;
Γ.Ν: Νομίζω ότι στο υπόμνημα που δημοσίευσε η παράταξη μας αυτό είναι πλήρως τεκμηριωμένο, για χάριν όμως της παρούσας το αναφέρω και εδώ κάποια ουσιώδη στοιχεία. Διατυμπανίζεται από τους ιθύνοντες, ότι τα MyData θα απαλείψουν την ανάγκη των ΜΥΦ και θα διευκολύνουν τους λογιστές, που κάθε χρόνο ζήταγαν παρατάσεις. Μέγα ψέμα. Οι λογιστές ζήταγαν παρατάσεις λόγω κυρίως του πλήθους των παραστατικών τέλους χρήσης που λάμβαναν οι επιχειρήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, φαινόμενο που διογκώθηκε λόγω της εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις, όπως και για την κάλυψη των επιπλέον ηλεκτρονικών αναγκών που δημιουργούσαν κάθε φορά οι φορολογικές αρχές (σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων ετών) και ήταν υποχρεωμένοι να διεκπεραιώσουν όπως πάντα οι λογιστές. Τώρα ως προς το ουσιαστικό της υπόθεσης. Αναφορικά λοιπόν με τα έσοδα, τα MyData δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό απ ότι οι ΜΥΦ, απλά το κάνουν με μια δαιδαλώδη πολυπλοκότητα και πολύ μεγαλύτερο κόστος. Ως προς τα έξοδα δε, η κατάσταση είναι απείρως χειρότερη, γιατί ο λογιστής πλέον θα πρέπει να τα διασταυρώνει και να χαρακτηρίζει συνεχώς παραστατικά, μέσω των δηλώσεων των άλλων εκδοτών, με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και κόστος, ο οποίος χρόνος είναι απείρως πολλαπλάσιος και συνεχής έναντι του μικρού χρόνου ορισμένης περιόδου που έστελναν τα αντίστοιχα έξοδα μέσω των ΜΥΦ. Όπως καταλαβαίνετε, ουσιαστικά διαφέρει μόνον ο χρόνος ενημέρωσης της ΑΑΔΕ δημιουργώντας όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά εδώ σηκώνει πολλή συζήτηση, καθ ότι όπως και στο υπόμνημα μας αναφέραμε, η κρατική αρχή είχε στην διάθεση της τα στοιχεία αυτά τον επόμενο χρόνο κάθε χρήσης απολύτως διασταυρωμένα και η ίδια δεν φρόντιζε να κάνει έγκαιρα τους απαιτούμενους ελέγχους και το άφηνε πάντα στο τέλος της παραγραφής. Θα μπορούσε λοιπόν αν ήθελε η φορολογική αρχή, να κάνει τις ΜΥΦ των εσόδων τουλάχιστον ποιο συχνές και στο υφιστάμενο σύστημα. Αντί αυτού όμως, έφερε τα MyData …
EΡ: Η εφαρμογή MyData μετατρέπει τους επιχειρηματίες/εμπόρους κτλ κατά κάποιον τρόπο (και) σε… λογιστές. Αφού, αναλαμβάνουν μέχρι και το “ανέβασμα” των τιμολογίων στην ΑΑΔΕ με τη νέα κατάσταση, κάτι που συνεπάγεται χαμένος χρόνος από την καθ’ αυτή επιχειρηματική δραστηριότητα. Αναφέρομαι, κυρίως, βεβαίως, σε μικρές επιχειρήσεις. Άρα σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, όπως φαίνεται αυτή η κατάσταση δεν διευκολύνει ούτε το δικό σας κλάδο…
Γ.Ν: Έτσι είναι, προσθέτει υπερβολικό χρόνο απασχόλησης στο ήδη υπάρχοντα, πράγμα που κάνει την εργασία μας τόσο ασφυκτική που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κυλήσει ομαλά. Σκεφτείτε επίσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, άνοιξαν δεκάδες νέες πλατφόρμες τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να εξυπηρετούμε και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα.
EΡ: Σε λίγες ημέρες, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο στην Κέρκυρα. Για ποιο λόγο, θεωρείται πως πρέπει να επιλέξουν τη δική σας παράταξη οι συνάδερφοι σας;
Γ.Ν: Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων στα Ιόνια Νησιά, που θέλει να προσπαθήσει μέσω του ΟΕΕ, να αναδείξει την σημασία του ρόλου του Οικονομολόγου – Λογιστή – Φοροτεχνικού και να συμβάλλει στην την κατοχύρωση της επιστημονικής και επαγγελματικής του ιδιότητας, σε ένα εργασιακό περιβάλλον ανθρώπινο και αξιοπρεπές. Όπως και εσείς γνωρίζετε, εμείς οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες θεωρούμαστε από το κράτος ο τελευταίος τροχός της αμάξης και το μόνιμο υποζύγιο για την εφαρμογή των όποιων οικονομικών πολιτικών σχεδιάζουν χωρίς καν να μας ρωτάνε. Αυτό πρέπει πια να σταματήσει. Οι φοροτέχνες λογιστές πρέπει να αποκτήσουν τον ουσιαστικό ρόλο τους! Έχουμε και εμείς οικογένειες τις οποίες δεν τις βλέπουμε στο πλαίσιο αυτό των εργασιών που μας έχουν φορτώσει. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα το ΟΕΕ, του οποίου είμαστε οι κύριοι οικονομικοί αιμοδότες, δεν έχει κάνει και πολλά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η πανδημία όμως άλλαξε πολλά και μέσα από πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από εμάς εδώ και σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα και από άλλες παρατάξεις του ΟΕΕ μάλιστα, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πανελλαδικά μια ισχυρή επιστημονική – επαγγελματική ομάδα, η οποία πάντα μέσω του ΟΕΕ, είχε σημαντικές παρεμβάσεις στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας, δίνοντας λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν εν μέσω πανδημίας οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι συνάδελφοι επαγγελματίες. Κάναμε την αρχή. Και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε.
EΡ: Σε περίπτωση, που η ΠΔΣΟ μπορέσει να εκλεγεί στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, τότε, ποιες είναι οι πρώτες 3-4 κινήσεις που θα προχωρήσει;
Γ.Ν: Οι πρώτες μας κινήσεις θα είναι στο θέμα της παρέμβασης στα επαγγελματικά ζητήματα που προαναφέραμε και όχι μόνο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε την δυνατότητα αμεσότερης και θεσμικής πλέον παρέμβασης. Η χρονιά που έρχεται προμηνύεται πολύ δύσκολη για τον κλάδο μας και τις επιχειρήσεις λόγω των MyData. Και για να μην υπάρξει καμία παρανόηση, όπως επισημαίνουμε και στο δημοσιευμένο υπόμνημα μας, είμαστε υπέρ της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, σε συνεργασία όμως με τις φορολογικές αρχές και όχι ερήμην ημών, είμαστε όμως και αντίθετοι στον τρόπο που επιλέχθηκε και στον χρόνο που αποφασίστηκε, ερήμην ημών.
Θα προσπαθήσουμε επίσης μέσω και των άλλων Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΕΕ, να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς αποκλειστικής εξάρτησης αυτών από την κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ και να εργαστούμε στην κατεύθυνση της απόκτησης στοιχειώδους αυτονομίας των Περιφερειακών Τμημάτων, προς όφελος και των συναδέλφων αλλά και των τοπικών οικονομιών.
*Ο Γιώργος Νίνος είναι οικονομολόγος, Λογιστής Φοροτεχνικός Α’ Τάξης, επικεφαλής της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων Ιονίων Νήσων.