Πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μεταθέσει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού για ένα μήνα ακόμα
Η ανακοίνωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον πως η εφαρμογή του σχεδίου για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού μετατίθεται κατά έναν μήνα ακόμη, στις 19 Ιουλίου δηλαδή αντί για τις 21 Ιουνίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής ινδικής μετάλλαξης (Delta), φέρνει όπως όλα δείχνουν ακόμη πιο πίσω και το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό.
Όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από τον τουριστικό χώρο, η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά ευνοϊκή μπορεί να είναι για τη χώρα μας, που επί του παρόντος βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών. Αυτό είναι αποτρεπτικό για τους Βρετανούς ταξιδιώτες.
Η ινδική μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, καταγράφοντας πολύ μεγάλη διασπορά τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε στην τελευταία αναθεώρηση του “φωτεινού σηματοδότη” να μην εντάξει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, αλλά και να βγάλει την Πορτογαλία από αυτής.
Σημειώνεται πως αρχικά υπήρχαν προσδοκίες έστω κάποια ελληνική νησιά να μπουν στην πράσινη λίστα, κυρίως λόγω του μαζικού εμβολιασμού μέσω της “Γαλάζιας Ελευθερίας”.
Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για δημοφιλείς προορισμούς της χώρας που στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους στους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κως και η Ρόδος.
Ακόμη κι αν επιτραπεί στους Βρετανούς από τον Ιούλιο να ταξιδεύουν στην Ελλάδα χωρίς στη συνέχεια να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα, το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν θα έχει χαθεί για τη συγκεκριμένη αγορά, που συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό είναι η δεύτερη σημαντικότερη σε αφίξεις και εισπράξεις.
Με την αβεβαιότητα εξάλλου να μεγαλώνει όσον αγορά τη βρετανική αγορά, κρατήσεις που ήταν προγραμματισμένες για το υπόλοιπο του Ιουνίου και το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου, είτε ακυρώνονται είτε μετατίθενται.