Στη σύσταση αεροπορικής εταιρείας υδροπλάνων προχωρεί τις επόμενες ημέρες γερμανικό fund, το οποίο κατέχει το 75% της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας, με την προστιθέμενη αξία της επένδυσής του να ξεπερνά στον τομέα των υδροπλάνων τα 100 εκατ. ευρώ.
Όπως διαβάζουμε στην έντυπη Ναυτεμπορική:
Τον δρόμο για την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα άνοιξε η αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την «Ελληνικά Υδατοδρόμια», σε μια περίοδο συνεχών εξελίξεων για τον κατασκευαστικό όμιλο, όπου προστέθηκε η πώληση του μεριδίου που είχε αποκτήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας -μέσω της ΑΚΤΩΡ Facility Management- τον Μάρτιο του 2016.
H ομάδα των Γερμανών επενδυτών, μέσω της εταιρείας Αxionair Limited, κατέχοντας το 55%, που εξαγόρασε από την AΚΤΩΡ Facility Management, της εταιρείας DMLP (10%) και της Μαρίας Τόκτωρ (10%), φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου τομέα των υδατοδρομίων, ενώ η ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας θα αποτελέσει το όχημα για τη δραστηριοποίησή τους και στο σκέλος των πτήσεων με υδροπλάνα. Μετά τη σύσταση της αεροπορικής εταιρείας θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την τελική έκδοση της άδειας εμπορικής εκμετάλλευσης.
Οι επενδυτές έχουν σχεδιάσει ένα αρχικό πλάνο, βάσει του οποίου προβλέπεται να ξεκινήσουν με αφετηρία την Κέρκυρα τις πτήσεις στο δίκτυο του Ιονίου, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το πιο ώριμο, πιθανότατα με δοκιμαστικά δρομολόγια από τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, το σχήμα των Γερμανών προτίθεται να χρησιμοποιήσει αμφίβια υδροπλάνα, κάτι που θα επιτρέπει την προσγείωσή τους και στην ξηρά.
Ώθηση στον τουρισμό
Η κ. Μαρία Τόκτωρ μιλώντας στη «Ν», αναφερόμενη στην απόφαση του γερμανικού fund και τη δική της να επενδύσουν στα «Υδατοδρόμια / Υδροπλάνα», δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό στη χώρα μας, αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην άρση της ιδιότυπης απομόνωσης που ζουν πολλές περιοχές. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επενδύουμε σε ένα πρωτοποριακό project εθνικής σημασίας και ειδικά στην ηγέτιδα εταιρεία του χώρου που είναι τα “Ελληνικά Υδατοδρόμια”, την οποία επιλέξαμε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο» αναφέρει προσθέτοντας: «Τα στελέχη της “Ελληνικά Υδατοδρόμια” (πιλότοι υδροπλάνων, μηχανικοί υδροπλάνων, υπεύθυνοι λειτουργίας υδατοδρομίων, υπεύθυνοι Διοίκησης) διαθέτουν πολυετή και άκρως εξειδικευμένη κατάρτιση, δεδομένου ότι αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα εργασίας που κατασκεύασε, αδειοδότησε πλήρως και η μόνη που λειτούργησε τα 12 πρώτα υδατοδρόμια στην Ελλάδα.
Μέσω της συμμετοχής μας στα “Ελληνικά Υδατοδρόμια” και της αεροπορικής εταιρείας υδροπλάνων -η δημιουργία της οποίας είναι προς ολοκλήρωση – βάζουμε τις στέρεες βάσεις για να υλοποιήσουμε ένα πρωτοποριακό συγκοινωνιακό εγχείρημα που θα αποτελέσει τον “πλοηγό” για την τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών της Ελλάδας. Σε πλήρη ανάπτυξη αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Τα υδροπλάνα μπορούν να εμπλουτίσουν το συγκοινωνιακό δίκτυο της Ελλάδας, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς θα μετακινούν τουρίστες και κατοίκους στα νησιά με τρόπο ασφαλή, ευέλικτο και γρήγορο.
Σύνδεση μικρών νησιών
Τέλος, με το νέο σχέδιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων στη χώρα μας αναμένεται να στηρίξει ουσιαστικά μικρά και απομονωμένα μέχρι σήμερα νησιά, συμβάλλοντας αποφασιστικά παράλληλα και στην τουριστική τους ανάπτυξη».
Εξάλλου, η κ. Τόκτωρ, αναφερόμενη στο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που καλλιεργήθηκε τους τελευταίες μήνες, υπογράμμισε ότι «σε πνεύμα ειλικρίνειας και απολύτου εμπιστοσύνης, αναπτύχθηκε μια εξαιρετική συνεργασία με τους συμβούλους του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί το project, καθώς και με το υπουργείο Ανάπτυξης και προσωπικά τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, οποίος στηρίζει την όλη προσπάθεια, διαβλέποντας την εξέλιξή του ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής ανάκαμψης και της επιστροφής στην κανονικότητα για τη χώρα μας».
Επισημαίνεται ότι μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, των Λιμενικών Ταμείων της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου (της Κέρκυρας, των Παξών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τον ΟΛΚΕ και της Πάτρας) και της ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη), η προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης του δικτύου υδατοδρομίων και της λειτουργίας τους είναι δεδομένη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν την κατασκευή και την προμήθεια των αναγκαίων υποδομών και εξοπλισμού τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ως κρατική ενίσχυση, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις λοιπές δράσεις, όπως εκπόνηση μελετών, αδειοδοτησεις, τεχνική υποστήριξη των Λιμενικών Ταμείων, καθώς και δράσεις δημοσιότητας οι οποίες θα καλυφθούν από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κεφάλαια σε νερό, ξενοδοχεία, μαρίνες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα των Γερμανών (νόμιμος εκπρόσωπος και ένας εκ των βασικών μετόχων ο κ. Δημήτριος Μπαμπάκος) που σύστησε την Αxionair Limited και την DMLP, είναι διατεθειμένη να επενδύσει και σε άλλους τομείς που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή τον τουρισμό και τη βιομηχανία.
Ήδη, οι Γερμανοί έχουν τοποθετηθεί στη Β. Ελλάδα μέσω μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την εμφιάλωση νερού, μια επένδυση 45 εκατ. ευρώ. Το νερό, με την ονομασία «Άβατον», ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, που προέρχεται από πηγές του Αγ. Όρους, θα εξάγεται σε Ντουμπάι, Εμιράτα και vip εστιατόρια σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Παράλληλα, διαβλέποντας τις ισχυρές προοπτικές επανεκκίνησης και ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια, η ομάδα των Γερμανών προετοιμάζει την είσοδό της και στον ξενοδοχειακό κλάδο, με την ανάπτυξη πολυτελούς μονάδας.
Στην ίδια κατεύθυνση, έντονη κινητικότητα επιδεικνύουν και στον τομέα των μαρινών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Γερμανοί, στο σχήμα των οποίων συμμετέχει ένα μεγάλο γραφείο ορκωτών λογιστών με έδρα τη Γερμανία, βολιδοσκοπούν την αγορά, επιδιώκοντας να αναλάβουν τη διαχείριση και τη λειτουργία κάποιων μαρινών που βρίσκονται σε προνομιακή θέση.
Μάλιστα, πρόθεσή τους είναι να συμμετάσχουν το επόμενο διάστημα στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα προκηρύξουν το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στο πλαίσιο της αξιοποίησης των μαρινών που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.