Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών συμμετείχε στην Ελβετία στις εκδηλώσεις εγκαινίων της σημαντικής επετειακής έκθεσης με τίτλο «Γενεύη και Ελλάδα, μια φιλία στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης (MAH), και αποκαλύπτει το βάθος των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα με την Ελβετία – και τη ειδικά τη Γενεύη – από τις αρχές του 19ου αιώνα έως σήμερα.
Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση του Musée d’Art et Histoire (ΜΑΗ) της Γενεύης και του Fondation Hardt, και συγκεντρώνει περισσότερα από εκατό εκθέματα που προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές από την Ελλάδα και την Ελβετία.
Σε κεντρική και ιδιαίτερα τιμητική θέση στην έκθεση παρουσιάζονται τα τρία μοναδικής ιστορικής αξίας αντικείμενα που δάνεισε το Μουσείο Καποδίστρια και συνδέονται με τη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελβετία και τις τιμές που του απέδωσε η Γενεύη.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται στο ελβετικό και διεθνές κοινό, το αριστουργηματικό χρυσό κουτί με ειδικά σχεδιασμένες λεπτομέρειες – δημιούργημα του περίφημου οίκου Moulinié, Bautte & Moynier – το δίπλωμα πολιτογράφησης του Ι. Καποδίστρια σε πολίτη της Γενεύης και η σφραγίδα της πόλης, που προσφέρθηκαν στον Ιωάννη Καποδίστρια όταν το Συμβούλιο της Γενεύης τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της Γενεύης, το 1816.
Τα τρία αυτά μοναδικά αντικείμενα ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Καποδίστρια και προέρχονται από τη δωρεά της Μαρίας Καποδίστρια – Δεσύλλα.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, παρουσία πολιτειακών εκπροσώπων της Ελλάδας και της Ελβετίας, απογόνων των Eynard, Pictet και Καποδίστρια, μελών της ελληνικής παροικίας στη Γενεύη, καθώς κι άλλων επίτιμων προσκεκλημένων από την Ελλάδα και την Ελβετία. Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών εκπροσώπησε η διευθύντρια – επιμελήτρια, κα Ντάρια Κοσκόρου.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, κα Beatrice Blandin, στην κεντρική ομιλία της στα εγκαίνια της έκθεσης, ξεχώρισε το χρυσό κουτί ως ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα. Πράγματι, πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα ενδεικτικό της ευγνωμοσύνης της Γενεύης στον Καποδίστρια. Εξωτερικά φέρει διακόσμηση με γεωμετρικά μοτίβα, ενώ στο εσωτερικό του καπακιού ενσωματώνεται μια μικρογραφία με σμάλτο από το πανόραμα της Γενεύης, και στον πάτο είναι χαραγμένη μια συγκινητική αφιέρωση στον Ιωάννη Καποδίστρια στα αρχαία ελληνικά.
Την επομένη των εγκαινίων, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, διοργανώθηκε από το Fondation Hardt, Ημερίδα στο Αμφιθέατρο το ΜΑΗ, με ομιλίες που ανέδειξαν τις διαφορετικές ενότητες της έκθεσης. Ο διευθυντής του Fondation Hardt, κος Pierre Ducrey, ευχαρίστησε θερμά το Μουσείο Καποδίστρια για την συμβολή του τόσο στην έκθεση και στον κατάλογο που τη συνοδεύουν, όσο και στην ημερίδα. Στην ημερίδα, η διευθύντρια – επιμελήτρια του Μουσείου, κ. Ντάρια Κοσκόρου, έδωσε ομιλία με θέμα «Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, στο Ναύπλιο». Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο παραγωγής του Μουσείου Καποδίστρια σχετικά με την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια.