Εγκρίθηκε η πρόταση της Πινακοθήκης από το ΥΠΠΟ “Υπαίθριες εκθέσεις στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας”.
Πιο συγκεκριμένα:
Την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού έλαβε η πρόταση που κατέθεσε η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων τον Φεβρουάριο 2021 με τίτλο “Υπαίθριες εκθέσεις στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας”, στο πλαίσιο της “Πρόσκλησης 13 – Εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή/και αιγίδα δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών” έτους 2021, για φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο “Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων” του ΥΠ.ΠΟ.
Η πρόταση, μία από τις 39 που εγκρίθηκαν πανελλαδικά και μία από τις 7 που έλαβαν την ανώτατη επιχορήγηση, έχει προϋπολογισμό 40.000 € και αξιολογήθηκε πάνω σε συγκεκριμένους άξονες της πρόσκλησης, που είναι:
1. Η επαρκής ανάπτυξη της πρότασης και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός των προτεινόμενων δράσεων.
2. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση της δράσης σε καθορισμένο χρόνο.
3. Το περιεχόμενο της πρότασης, η καλλιτεχνική αρτιότητά της και η εμπειρία των εμπλεκόμενων φορέων.
4. Η συνάφεια πρότασης με τους στρατηγικούς στόχους.
5. Η αξιοποίηση καινοτόμων μουσειακών εφαρμογών και προγραμμάτων.
6. Η δημιουργική διαχείριση των περιορισμών που θέτει η ψηφιακή πολιτιστική παραγωγή.
7. Ο βαθμός χρήσης ψηφιακών μέσων.
8. Η πρωτοτυπία του προτεινόμενου έργου/δράσης.
9. Ο ολοκληρωμένος και ρεαλιστικός χρονικός προγραμματισμός.
10. Η συνολική πολιτισμική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του φορέα, της ομάδας καθώς και των επιμέρους συντελεστών που τη συγκροτούν στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού αλλά και σε άλλες σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα.
11. Η δυνατότητα διάδρασης με το κοινό.
Τα σκεπτικό της πρότασης βασίζεται πάνω στο νέο κοινωνικο-οικονομικό τοπίο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο λόγω πανδημικής κρίσης και την ανάγκη εξωστρέφειας των πολιτιστικών φορέων, με στόχο να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό και με την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, η Πινακοθήκη κατέθεσε την πρότασή της για υλοποίηση εικαστικών περιοδικών εκθέσεων σε υπαίθριους, δημόσιους χώρους στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας (Ιστορικό Κέντρο) που από το 2007 ανήκει στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Η χρήση του υπαίθριου, δημόσιου χώρου ως εκθεσιακού, είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες (συνηθίζεται ο όρος Open Air Gallery ή Outdoor Gallery) και διευρύνει την συμμετοχικότητα των πολιτών στον πολιτισμό, καθώς διαθέτει κάποια βασικά πλεονεκτήματα, όπως:
• Είναι ανοιχτός σε όλους και διαρκώς επισκέψιμος (24/7) χωρίς κανενός είδους διαμεσολάβηση
• Είναι δωρεάν για όλους
• Είναι εύκολα προσβάσιμος σε ΑμΕΑ
• Συνδυάζεται με τη διεξαγωγή άλλα δρώμενων (θεατρικές / μουσικές παραστάσεις κ.ά.)
• Ως πολιτιστική θεματική διαδρομή αποτελεί προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, καθώς οι επισκέπτες της πόλης ανακαλύπτουν τον εικαστικό πλούτο του τόπου που επισκέπτονται. Παρέχεται δηλαδή ταυτόχρονα, αναψυχή και εκπαίδευση.
• Αποτελεί εύκολα προσβάσιμο τοπίο, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα -εφόσον το εκτιθέμενα έργα σχετίζονται με το ιστορικό παρελθόν- να εξοικειωθούν και να εμπεδώσουν πτυχές της ιστορίας του τόπου τους.
• Μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για επιπλέον πληροφόρηση, έρευνα και ευαισθητοποίηση σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού.
• Μπορεί πολύ εύκολα να αξιοποιηθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Με τον τρόπο αυτό, η Πινακοθήκη όχι μόνο βγαίνει «εκτός των τειχών» αλλά θέτει στη διάθεση των πολιτών τον εικαστικό της πλούτο, καθώς αντίγραφα από τα 1.200 περίπου έργα που αποτελούν τις συλλογές της και είναι αδύνατο να εκτεθούν στο σύνολό τους, θα εναλλάσσονται ανά χρονικά διαστήματα και θα αποτελούν μικρές, υπαίθριες εκθέσεις.
Επιπλέον, το εγχείρημα θα αποτελέσει τρόπο ενίσχυσης των νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι μέσω της αξιολόγησης portfolios που ακολουθεί η Πινακοθήκη, θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν δημοσίως τα έργα τους.
Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό η Πινακοθήκη θα ενδυναμώσει με μεγαλύτερη ευκολία τις συνεργασίες της με άλλους φορείς πολιτισμού, Πινακοθήκες και Μουσεία τόσο της Αθήνας όσο και της υπόλοιπης Περιφέρειας, αφού θα δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής εκθέσεων άλλων συλλογών, με τη διαδικασία παραγωγής αντιγράφων έργων.
Καθώς το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας δεσμεύεται από τους όρους διαχείρισης της Unesco, o αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας των υπαίθριων εκθέσεων θα ακολουθήσει πολεοδομική στρατηγική και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Γραφείο Παλιάς Πόλης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης κ. Μωραΐτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κ. Υδραίου, η οποία παρακολούθησε την πορεία της πρότασης και την υποστήριξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.