Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση με τίτλο: “Νέα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Παναγιώτη Ποταγού”
Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, στις 6 μ.μ.
Ομιλητής: Νικόλαος – Δημήτριος Μάμαλος
Εκπαιδευτικός, υπ. Διδάκτορας Τμήματος ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου
Δηλώσεις συμμετοχής στο σύνδεσμο: https://forms.gle/4FXC4E4kGKF5KpN47
On-line παρακολούθηση στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3fsCbNM
Ο Παναγιώτης Ποταγός
Ο Παναγιώτης Ποταγός (1839-1903) είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος νεοέλληνας περιηγητής. Την περίοδο 1867 – 1883, ταξίδεψε στην Ασία και την Αφρική, αφήνοντας πλήθος επιτόπιων περιγραφών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων τόσο για τους λαούς όσο και για το γεωφυσικό περιβάλλον. Δε χρησιμοποίησε επιστημονικά όργανα, αλλά βασίστηκε στις αντίστοιχες περιγραφές των αρχαίων ιστορικών και γεωγράφων.
Το έργο του απέκτησε μια αρχική αναγνώριση από γεωγραφικές υπηρεσίες τού εξωτερικού, σε πλήρη αναντιστοιχία με την αντιμετώπισή του από τις ελίτ του ελληνικού πολιτικού και πνευματικού κόσμου – παρά την έκδοση, το 1883, του πρώτου τόμου των περιηγήσεών του. Σταδιακά, ο ρομαντισμός κάλυψε τις επιστημονικές παρατηρήσεις και θόλωσε τις βιογραφικές πληροφορίες, καθώς ο θάνατός του στις Νυμφές της Κέρκυρας, όπου είχε αποσυρθεί για 17 έτη, θα συσκοτίσει τα δεδομένα.
Στην παρουσίαση θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του. Βάσει έρευνας του ανέκδοτου έργου του περιηγητή θα σκιαγραφηθεί ο βαθιά ανθρωπιστικός χαρακτήρας των παρατηρήσεών του, στο αποκορύφωμα μάλιστα της αποικιοκρατίας, και θα φωτιστούν πτυχές της αινιγματικής παρουσίας του στην Κέρκυρα.
Ο Νίκος Δημήτριος Μάμαλος
Ο Νίκος-Δημήτριος Μάμαλος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1981, όπου και ζει. Σπούδασε Θεολογία στο Ε.Κ.Π.Α και Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ «Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης Ιστορικών και Αρχειακών Πηγών» του Τμήματος Ιστορίας.
Θέμα της μεταπτυχιακής του εργασίας ήταν ένα ανέκδοτο εξομολογητάριο τού 19ου αιώνα με σημαντικές πληροφορίες για τη βόρεια Κέρκυρα.
Είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab) και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής για τη ζωή και το έργο τού Παναγιώτη Ποταγού υποστηρίχθηκε με υποτροφία από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) που υπάγεται στην Γ.Γ.Ε.Τ. (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας).
Εργάζεται ως Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.