Δεν σταματούσε το χειροκρότημα από το γερμανικό κοινό που μαγεύτηκε από την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων την Κυριακή, υπό τη διεύθυνση ενός εκ των σπουδαιότερων νέων και ανερχόμενων μαέστρων, του «δικού» μας Διονύση Γραμμένου, ο οποίος δύο ημέρες πριν φρόντισε να μαγέψει και το κοινό της Κέρκυρας επαναλαμβάνοντας αυτό που έκαναν οι Ιταλοί συνθέτες όπερας: το applaudito a Corfù!
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=8Sc9c6lJpm4″ width=”880″ height=”620″ responsive=”yes” autoplay=”no” mute=”no”]
Όπως ο ίδιος ο φημισμένος σολίστ και μαέστρος εξομολογήθηκε μπροστά στο πολυπληθές κοινό της Κέρκυρας που κατέκλυσε το Φρούριο για τη μία και μοναδική συναυλία του, η παρουσία της ΕΛΣΟΝ στο νησί με το πρόγραμμα που δύο ημέρες μετά παρουσιάστηκε στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου, η συναυλία για αυτόν είχε και το χαρακτήρα της παρουσίασης σε ένα απαιτητικό κοινό όπως έκαναν οι διάσημοι Ιταλοί συνθέτες έργων όπερας όπως ο Βέρντι που το 19ο αιώνα παρουσίαζαν πρώτα τα έργα τους εδώ και μετά, μετέφεραν τις δημιουργίες αυτές στη Σκάλα του Μιλάνο με τη διαφημιστική λεζάντα, «χειροκροτήθηκε στην Κέρκυρα»!
Ωστόσο, η εξαιρετική παρουσία της ΕΣΟΝ στο νησί των Φαιάκων δεν είχε ανάγκη το τοπικό χειροκρότημα για να «πάρει φτερά»: για σχεδόν δύο ώρες, οι μελωδίες εμπνευσμένες από την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, συνέδεσαν την «Hρωική» του Μπετόβεν με τους Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα από πόλεις και περιοχές-σταθμούς της Επανάστασης του 1821.
[custom_gallery source=”media: 171966,171965,171964,171963,171961″ limit=”20″ link=”lightbox” target=”self” width=”90″ height=”90″ title=”hover”]
Η συναυλία στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, που παρουσιάστηκε με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Φώτο: CorfuPress.com
Στο περίφημο Konzerthaus
Η ΕΣΟΝ έδωσε τη συναυλία της στο Young Euro Classic, το σημαντικότερο φεστιβάλ διεθνώς για ορχήστρες νέων μουσικών, στο χώρο του Konzerthaus του Βερολίνου. Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση αφού το Young Euro Classic, το σημαντικότερο φεστιβάλ διεθνώς για ορχήστρες νέων μουσικών, την επέλεξε για να συμμετάσχει στο φετινό του πρόγραμμα.
Η συναυλία δόθηκε το βράδυ της Κυριακής υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και καλλιτεχνικού της διευθυντή, Διονύση Γραμμένου.
«Μια συναυλία βγαλμένη από τα πιο τρελά μας όνειρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας με τα πιο έντονα χρώματα! Οι εκπληκτικοί νέοι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ, υπό τη γεμάτη ενέργεια καθοδήγηση του Διονύση Γραμμένου, συνεπήραν το κοινό του Βερολίνου με το ταλέντο, τον ενθουσιασμό και το πάθος τους σε μία κατάμεστη αίθουσα που σηκώθηκε όρθια και με το χειροκρότημά της ζητούσε η μουσική να μη σταματήσει ποτέ. 1.8.2021στο Konzerthaus Berlin στο πλαίσιο του Young Euro Classic» αναφέρει σε ανάρτησή της η ΕΛΣΟΝ.
Στο χώρο του Konzerthaus του Βερολίνου. Φώτο: Paris Tavitian
Δ. Γραμμένος: Μπετόβεν και Κολοκοτρώνης!
«Πήραμε μαζί μας δύο σπουδαία έργα. Πέντε Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, όχι όμως εκείνους που παίζονται πάντα σαν μία μεμονωμένη έκδοση, αλλά ελληνικούς χορούς από πόλεις και περιοχές που υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί για την Ελληνική Επανάσταση. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των συνθέσεων είναι η διαπίστωση ότι ο Μπετόβεν και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν και οι δυο γεννημένοι το 1770! Δύο σπουδές μορφές που ήρθαν στον κόσμο την ίδια χρονιά, σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης -στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας ο ένας, στη Βόνη της Γερμανίας ο άλλος- και κατάφεραν με το έργο τους να επηρεάσουν όσο λίγοι», δήλωσε ο μαέστρος της ΕΛΣΟΝ Διονύσης Γραμμένος προσθέτοντας: «Ανατρεπτικές μορφές αμφότεροι, μέσα από τη σκέψη, το έργο και τη δράση τους διαμόρφωσαν και καθόρισαν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη νεωτερική ιστορία των χωρών τους και όχι μόνο. Από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικά μέσα, στόχευσαν ο καθένας προς σκοπούς, είτε κοινωνικής είτε καλλιτεχνικής επαναστατικής δημιουργίας, που όμως ενείχαν τις ίδιες αξίες και ιδέες».
Ποια είναι η ΕΛΣΟΝ
Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, αποτελούμενη από νέους Ελληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Ελληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Βασικός της στόχος είναι ο εντοπισμός, η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών (πάνω από 150 έως σήμερα έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν κατόπιν ακροάσεων) στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Το σύνολο αποτελεί τη μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων (EFNYO) και είναι η νέα Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τον Οκτώβριο του 2020.