Κατά το τριήμερο 12 έως 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε «Συνάντηση Ιστορικής Μνήμης», υπό τη συνδιοργάνωση του Δήμου Stara Pazova (Σερβίας), του Σέρβικου Ορθόδοξου Πατριαρχείου και του Ελληνοσερβικού Συνδέσμου Φιλίας Κέρκυρας με την συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας «San Giacomo» και της Συμφωνικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Τον Δήμο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας «San Giacomo» κ. Δημήτρης Μεταλληνός ενώ στο πλαίσιο της εν λόγω διοργάνωσης δόθηκαν συνολικά τρεις συναυλίες.
Η πρώτη στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Stara Pazova, υπό την αιγίδα και φιλοξενία του Δήμαρχου κ. Γκεόργκι Ραντίνοβιτς (Παρασκευή 12.11), αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, φίλου και υποστηρικτή του Σερβικού λαού. Το κοινό απόλαυσε και σιγοτραγούδησε γνωστά έργα του Έλληνα συνθέτη, που ερμήνευσαν η Δημοτική Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου της κ. Άντονι Ιβάνοφ και η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου της κ. Ηλία Γκογκίδη. Σολίστες ήσαν οι καλλιτέχνες κ.κ. Σπύρος Σουέρεφ, Έλενα Σουέρεφ, Μαρία Μαυρομμάτη και Παναγιώτης Καριώτης, ενώ στο Πιάνο συνόδευσε η κα Μαριλένα Ελούλ. Σε ένα κατάμεστο Θέατρο με παρατεταμένο χειροκρότημα εκφράστηκε ο ενθουσιασμός του κοινού, καθώς και η αγάπη του προς την Κέρκυρα και τους Έλληνες καλλιτέχνες. Ο Δήμαρχος, μάλιστα, κ. Randinovic δήλωσε στον κ. Μεταλληνό, την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Κέρκυρα, προκειμένου να συζητήσει με τη Δήμαρχο κα Υδραίου ζητήματα διαδημοτικής συνεργασίας.
Την επόμενη ημέρα (Σάββατο 13.11) πραγματοποιήθηκε συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του κ. Ιβάνοφ, στον ιερότερο τόπο του Βελιγραδίου και συγκεκριμένα στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα, του μεγαλύτερου ναού των Βαλκανίων. Οι επισκέπτες του ναού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αντιπροσωπευτικούς εκκλησιαστικούς ύμνους. Πριν από τη Συναυλία, οι κύριοι Μεταλληνός και Πόποβιτς επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Βελιγραδίου, όπου έγιναν δεκτοί από τον βοηθό του Πατριάρχη επίσκοπο Ζίτσης κ. Ιουστίνο (λόγω απουσίας του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου στο εξωτερικό), ο οποίος ως απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι άριστος γνώστης της ελληνικής. Στην ωριαία συνάντηση παρίστατο και ο Γραμματέας του Πατριαρχείου και φίλος της Κέρκυρας κ. Δημήτριος Στίκιτς, καθώς και το μέλος της Χορωδίας κ. Αντώνιος Μάμαλος. Οι επίσημοι παράγοντες του Πατριαρχείου εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ. Πορφυρίου για τη φιλοξενία στις κατασκηνώσεις του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, αριστούχων μαθητών από ολόκληρη την επικράτεια της Σερβίας. Ακολούθως οι κύριοι Μεταλληνός και Πόποβιτς επισκέφθηκαν τον τηλεοπτικό σταθμό XRAM του Πατριαρχείου Σερβίας, όπου μαγνητοσκόπησαν δύο εκπομπές για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας, ενώ επισκέφθηκαν τόσο τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, όσο και δύο αντίστοιχους ιδιωτικούς, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις εκδηλώσεις, αλλά και να προβάλλουν τον τόπο προέλευσης της αποστολής.
Τέλος, την Κυριακή 14.11, επαναλήφθηκε η πρώτη συναυλία με τη συμμετοχή και των δύο μουσικών συνόλων, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων του μεσαιωνικού φρουρίου του Γκόλουμπατς, ενός εμβληματικού τόπου για τον μαρτυρικό λαό της Σερβίας, το οποίο είναι κτισμένο στις όχθες του Δούναβη, απέναντι από τις ρουμανικές ακτές. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία και στην εκδήλωση αυτή να γνωρίσουν, μέσω του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γκόλουμπατς, όσο και η Διευθύντρια του Φρουρίου-Μουσείου, εξέφρασαν την αγάπη τους προς τον αδελφό ελληνικό λαό της Κέρκυρας. Μάλιστα κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας Κέρκυρας κ. Πόποβιτς, υπενθύμισε τις μακραίωνες σχέσεις των δύο ιστορικών λαών, καθώς και την ευγνωμοσύνη που νοιώθουν οι Σέρβοι απέναντι στους Κερκυραίους και τον ελληνικό λαό, για τη συμπαράσταση και ουσιαστικά διάσωση των χιλιάδων Σέρβων, που βρήκαν καταφύγιο στο «Νησί της Σωτηρίας» Κέρκυρα, κατά την ταραγμένη περίοδο 1915-19. Η 70μελής κερκυραϊκή αποστολή φιλοξενήθηκε το τελευταίο βράδυ από τον κ. Άντζιτς, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Κλάντοβο», στην ομώνυμη πόλη. Η επιτυχία της διμερούς αυτής πολιτισμικής συνάντησης, που προβάλλει την Κέρκυρα και τη χώρα μας στο εξωτερικό, οφείλεται κυρίως στην αγαστή συνεργασία του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου (κ. Ζέλικο Πόποβιτς και κ. Μποριάνα και Kώστα Ανδριώτη αντίστοιχα) με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Χορωδίας κ. Σπύρο Σουέρεφ και κα Αγγελική Δουκάκη. Παρόμοιες συνεργασίες ισχυροποιούν τις πολιτισμικές σχέσεις των δύο ιστορικών λαών και συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραπέρα ανάπτυξη και εδραίωση των σχέσεων αυτών.