Το Κέντρο UNESCO του Ιονίου, η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας Παξών και Διαπόντιων Νήσων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και άλλοι φορείς παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Κέρκυρας την Πέμπτη στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης.
Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκαν, μαζί με το ετήσιο μνημόσυνό του, οι εκδηλώσεις «διαλόγου με την Ιστορία» που συνδιοργανώνουν οι παραπάνω φορείς με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.
Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος ανάφερε ότι «Ο Καποδίστριας πίστευε ότι ο λαός έπρεπε να μορφωθεί, διότι αλλιώς θα υπερίσχυε το «δίκαιο του ισχυρότερου στηριζόμενο εις την αμαθίαν και αποκτήνωσιν του πλήθους» ».
Επίσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Στα χρόνια της διακυβέρνησής του Καποδίστρια, ιδρύθηκαν 71 αλληλοδιδακτικά σχολεία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και 49 «ελληνικά» σχολεία (δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Συγκροτήθηκε επιτροπή για την εκπόνηση σχεδίου μαθημάτων και τη συγγραφή ή τη μετάφραση σχολικών διδακτικών βιβλίων. Στην Αίγινα ίδρυσε το «Κεντρικό» σχολείο για την εκπαίδευση των μελλοντικών ελληνοδιδασκάλων, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη μόρφωση των κοριτσιών, σε μια εποχή κατά την οποία η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ήταν υποβαθμισμένη.
Στο πλαίσιο αυτό η ΠΔΕ Ιονίων Νήσων θα αποδώσει φόρο τιμής στο Μεγάλο τέκνο της Κέρκυρας, στην επέτειο της δολοφονίας του, συμμετέχοντας ως συνδιοργανωτής στις επικείμενες δράσεις και εκδηλώσεις που θα οργανωθούν τιμώντας τον Ιωάννη Καποδίστρια, κατά το επίσημο ετήσιο μνημόσυνου του»
H ANAKOIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Συνεχίζοντας μια παράδοση που άρχισε από το 2004 η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων μαζί με το Κέντρο UNESCO Ιονίου, συνδιοργανώνουν και φέτος τις εκδηλώσεις διαλόγου με την ιστορία και τις εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στο μεγάλο τέκνο της Κέρκυρας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Οι εκδηλώσεις φέτος είναι ενταγμένες και στα πλαίσια της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Η πρώτη εκδήλωση ορίστηκε στις 15ης Σεπτεμβρίου 2021 στις 7 το απόγευμα. Θα διεξαχθεί στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής της Πλατυτέρας, όπου και ο τάφος του κυβερνήτη. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως προσωπικότητα, ως ηθική και πνευματική οντότητα». Εισηγητής θα είναι ο ιστορικός Ερευνητής Γεώργιος Σκλαβούνος. Η Εκδήλωση Πλαισιώνεται με Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένης στον Ιωάννη Καποδίστρια. Έκθεση που θα παραμείνει στον χώρο μέχρι και τις 30 /9/ και ελπίζουμε να καθιερωθεί ως θεσμός.
Επίσης, θα παρουσιαστεί η Ωδή στον Ιωάννη Καποδίστρια σε πρώτη εκτέλεση από τον Κερκυραίο βαρύτονο Παντελή Κοντό, συνοδευόμενο από κουιντέτο χάλκινων πνευστών. Για την Ωδή, και την μουσική της θα μιλήσει ο συνθέτης και μαέστρος Σπύρος Ρουβάς. Συνδιοργανωτές της Εκδήλωσης είναι: το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Φλαγγίνειο Πολιτιστικό Κέντρο και η Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 7 το απόγευμα θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα « Πώς τιμάμε το 21 στην Πράξη, πώς τιμάμε τον Καποδίστρια» .
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα το 10 πρωί, θα γίνει το καθιερωμένο Μνημόσυνο στον Κυβερνήτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα σχολεία της πόλης, καθώς και των επισήμων. Την ημέρα αυτή δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης στο Ναύπλιο.