Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αναγνωστική Εταιρία η απονομή των βραβείων του ΣΤ΄ ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Εταιρίας Αλίκης Παδοβά.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Εταιρίας κ. Θανάσης Μακρής, αφού ευχαρίστησε τους προϊσταμένους της Β/βάθμιας εκπαίδευσης, την επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού, τους καθηγητές και όσους έλαβαν μέρος, κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του τόπου μας να γνωρίσουν καλύτερα την Αναγνωστική, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές της.
Λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό ανέπτυξε η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής φιλολόγων κυρία Μαρία Μιζότερα, ενώ για την αείμνηστη Αλίκη Παδοβά μίλησε ο φιλόλογος κ. Νίκος Κοσκινάς.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερικός Διευθυντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος και ο Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαρίλαος Αλαμάνος. Και οι δυο τους μίλησαν εγκάρδια για το έργο της Εταιρίας και τη διάθεση εξωστρέφειας που επιδεικνύει συστηματικά η Αναγνωστική.
Στον διαγωνισμό, που είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2020 (αλλά η απονομή των βραβείων καθυστέρησε λόγω της πανδημίας) συμμετείχαν συνολικά πενήντα δύο (52) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:
Ζωή Μπογιατζή του Παναγιώτη, 3ο Λύκειο Κέρκυρας
Αλέξανδρος Λευθεριώτης του Αλεξάνδρου, 4ο Λύκειο Κέρκυρας
Αρσένιος Μιχαλόπουλος του Σπυρίδωνος, 3ο Λύκειο Κέρκυρας.
Όλοι οι άλλοι μαθητές έλαβαν επαίνους συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.
H αείμνηστη Αλίκη Παδοβά, κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Παδοβά, το γένος Αργυροπούλου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1936. Στην Κέρκυρα πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων.
Το 1958 έφυγε με υποτροφία για τις ΗΠΑ σπουδάζοντας Οικιακή Οικονομία στο Purdue University της Indiana. Εκεί έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, απέκτησε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στην κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία, εκπαιδευτική επιμόρφωση και οικιακή οικονομία και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα. Όμως, κράτησε μέσα στην ψυχή της την Κέρκυρα, την οποία επισκεπτόταν τακτικά.
Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, δημοσίευσε βιβλίο μαγειρικής, με θέμα αυθεντικές κορφιάτικες συνταγές, ενώ συχνά παρέδιδε κύκλους μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Μιζούρι, όπου κατοικούσε, και αλλού.
Με διαθήκη, στο τέλος της ζωής της (2011), κληροδότησε μια σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.
Η Αναγνωστική Εταιρία, επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την Κέρκυρα, θέσπισε, κατόπιν εγκρίσεως του Υ.ΠΑΙ.Θ. και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη διενέργεια ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού, με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο για μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας, γύρω από θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή και γενικότερη επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, (ιστορική, μνημειακή, άυλη, περιβαλλοντολογική).
Τα θέματα επιλέγει τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.
Το θέμα του 2020 ήταν: «Η πόλη της Κέρκυρας διαθέτει κτήρια ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας. Αν θα δημιουργούσατε μια ιστοσελίδα για την προβολή τους με ποια από αυτά και από ποια σημεία της πόλης θα αντλούσατε το οπτικό σας υλικό και με ποιες ιστορικές και γενικά σχετικές με το θέμα πληροφορίες θα το πλαισιώνατε;»
Ήδη έχει οριστεί το θέμα για τον επόμενο διαγωνισμό που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις γιορτές.