Σαράντα τέσσερα έργα που φιλοτέχνησε στη διάρκεια της καραντίνας, θα μπορούσαμε να πούμε σχηματικά, παρουσιάζει στην Αθήνα μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2022 ο Κερκυραίος ζωγράφος Πέτρος Στραβοράβδης.
Η έκθεση των έργων του γίνεται στη γκαλερί «Χρυσόθεμις» στο κέντρο του Χαλανδριού και εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, με όλα βέβαια τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής φροντίδας. Τιτλοφορείται «Τα Τετράγωνα του εγκλεισμού».
Πρόκειται για έργα που φιλοτεχνήθηκαν με θέα και έμπνευση από σημεία της πόλης της Κέρκυρας και από το χωριό Σπαρτίλας μετά την έναρξη της πρώτης καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ως τις μέρες μας.
Στο γνώριμο ύφος του ο Πέτρος Στραβοράβδης δίνει με τα νέα έργα του άλλη μία εκδοχή του κερκυραϊκού τοπίου αφαιρετικά και ρεαλιστικά, αξιοποιώντας όμως ακόμη πιο πολύ την ευρύτατη χρωματική γκάμα του και με διάχυτο ένα πνεύμα αισιοδοξίας αν όχι υπεραισιοδοξίας για το μέλλον, καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες της καραντίνας δεν έπληξαν τη φωτεινότητα της δουλειάς του. Οι κάθε είδους αλλοιώσεις και δονήσεις που επέφερε στη ζωή μας ο κορονοϊός και τα δράματά του απεικονίζονται με κάποιες έντονες γεωμετρικές υπερβάσεις στα έργα του, θα έλεγε κανείς, χωρίς όμως να κάμπτουν στο ελάχιστο τη δύναμη και την ομορφιά του μεγαλείου της καμπυλωτής κερκυραϊκής φύσης και σειράς εμβληματικών κερκυραϊκών τοποθεσιών.
Έργα που απεικονίζουν με μοναδικόν τρόπο το Πεντοφάναρο, άλλα σημεία της πόλης και το εκπληκτικό τοπίο που προβάλλει από τα ύψη του Σπαρτίλα, θα καταγραφούν οπωσδήποτε ως ένας ακόμη σταθμός στην πολυετή καλλιτεχνική κατάθεση ψυχής του Στραβοράβδη με την πολυεπίπεδη ενατένιση του γενέθλιου τόπου του.
«Τα έργα αυτά», σημειώνει ο ζωγράφος, «έγιναν χωρίς κάποιο στόχο. Απλά ξεκίνησαν για να καλύψουν τον χρόνο της καραντίνας. Μιας καραντίνας που μοιράστηκε τόσο στην πόλη όσο και στο χωριό. Έτσι, τετράγωνες εικόνες πότε από τα ψηλά παράθυρα της παλιάς πόλης, πότε από την φύση στην ύπαιθρο, γέμισαν τις ώρες μου. Πέρα απ’ αυτές έρχονταν συχνά μπροστά μου και εικόνες του μυαλού. Εικόνες πάντα τετράγωνες και αισιόδοξες».
Χ.Κ.