Την Τετάρτη το πρωί, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τα θέματα της ΔΙΑΔΕΥΑΚ.
Η ενημέρωση από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας
Την δημοπράτηση του έργου κατασκευής της μονάδας αφαλάτωσης Χρυσηίδας ως το τέλος του τρέχοντος έτους, την προώθηση ανάθεσης της μελέτης κατασκευής και της δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης στον Κακότραφο Ποταμού και την πολιτική απόφαση να προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ το μεγάλο έργο των φραγμάτων στο νησί μας έκανε γνωστά σήμερα η Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αφορούν κυβερνητικές δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε η Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ σε σχετικές επαφές τις οποίες είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου κ. Κοτσώνη και την Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ/νσης κ. Τούρτα.
Η Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ αναφέρθηκε αναλυτικά στις κυβερνητικές δεσμεύσεις και στις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει ως προς την προώθηση κατασκευής τόσο του μεγάλου έργου των φραγμάτων όσο και των δύο μονάδων αφαλάτωσης επισημαίνοντας ότι στις επαφές που είχε στην Αθήνα για το θέμα αυτό της τονίστηκε ότι αποτελεί ειλημμένη πολιτική απόφαση η υλοποίησή τους.
Ως ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη χαρακτήρισε την επικείμενη δημοπράτηση του πρώτου έργου κατασκευής των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης Χρυσηίδας, προϋπολογισμού περίπου 26 εκ. Ευρώ, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης, αυτή του Κακότραφου Ποταμού, η ενημέρωση που ζήτησε και έλαβε από το αρμόδιο Υπουργείο είναι ότι ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάθεση της σχετικής μελέτης κατασκευής της. Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των δύο αυτών μονάδων, θα δοθεί η δυνατότητα παροχής ποιοτικού πόσιμου νερού στους δημότες της πόλης της Κέρκυρας και περιαστικά αυτής κατά ένα τμήμα.
Για το μεγάλο έργο των φραγμάτων
Ως ειλημμένη πολιτική απόφαση χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο στη Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ η προώθηση κατασκευής και του μεγάλου έργου των φραγμάτων που αναφέρεται σε αυτά που είναι πλησίον των Χωροεπισκόπων και της Στρογγυλής. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που είχε η Μ. Υδραίου, για την κατασκευή του εν λόγω έργου έχει αποφασιστεί να ακολουθηθεί η διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ και ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο οι προσκλήσεις για τεχνικό, οικονομικό και νομικό σύμβουλο για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Της σύνταξης τευχών δημοπράτησης, έπεται η έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή και η ανάρτηση στις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες προκειμένου στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενες επενδύτριες εταιρείες να καταθέσουν της προτάσεις τους. Σημειώνεται ότι σε διευκρινιστικό αίτημα της Πρ. της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ ή των Δήμων της Κέρκυρας και κατ’ επέκταση δεν θα μετακυλιστεί κάποιο οικονομικό βάρος στους δημότες.
Μ. Υδραίου: Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης στο νησί μας
Η Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ χαρακτήρισε ως θετική την όλη εξέλιξη, εκφράζοντας την ελπίδα ο σχεδιασμός της κεντρικής διοίκησης να μη βρει προσχώματα. Δήλωσε επιπρόσθετα τα εξής: “Ο βασικός μας στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης σε όλο το νησί και στους τρεις δήμους και να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού. Εμείς είμαστε εδώ να το διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του μεγάλου αυτού ζητήματος στενά. Αυτό που επιθυμούμε είναι να γίνει πράξη αυτό που περιμένουμε δεκαετίες, να έχουνε δηλαδή πόσιμο νερό στις βρύσες μας και να λύσουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα που επιβαρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.”
Τέλος, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ έκανε γνωστό ότι στη φάση δημοπράτησης από τη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ βρίσκονται σειρά έργων πολλών εκ. Ευρώ που αφορούν τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και υποδομών ύδρευσης και αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης σε όλο το νησί.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αποτέλεσμα της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κέρκυρας και της «σκιώδους κυβέρνησης» για θέματα ύδρευσης –αποχέτευσης-μικρών έργων στα όρια του Δήμου, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας κ. Νίκο Μουζακίτη και τον σύμβουλο –συνεργάτη (αμισθί) κ. Βασίλειο Σαλβάνο, με την Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας και δη τους κκ. Αργυρό Βασίλειο , Γενικό Δ/ντή Χαραλαμπάκη Κων/νο και τον προϊστάμενο του τμήματος μελετών επίβλεψης υποστήριξης έργων της επιχείρησης Κατσαρό Αναστάσιο, ήταν οι σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας (ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ) στη συνεδρίαση του οργάνου την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, οι οποίες στην ουσία υιοθετούν το σκεπτικό αλλά και τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κέρκυρας.
Πρόκειται για αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων λειψυδρίας ,διακοπής υδροδότησης αλλά και προβλημάτων που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα ,ξεχωρίζουν οι παρακάτω:
1. «Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης έργου Ερευνητικές Γεωτρήσεις σε εκτέλεση της Υδρογεωλογικής Μελέτης Βόρειας Κέρκυρας το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Το έργο προβλέπει την εκτέλεση 11 δοκιμαστικών γεωτρήσεων σε περιοχές της Βορειοδυτικής και Βορειοανατολικής Κέρκυρας, με συνολική προϋπολογιζόμενη αξία 484.484,89 € χωρίς ΦΠΑ.
2. «Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης έργου «Αντικατάσταση εσωτερικών Δικτύων Βόρειας Κέρκυρας το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».
Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εμβληματικό έργο για την περιοχή μας αφού αφορά -μετά από πολλά χρόνια- στην αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εσωτερικού δικτύου 14.970 μέτρων .Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 580.054,00ευρώ.
Αξίζει να τονίσουμε πως για τα δύο προαναφερόμενα έργα το ποσόν του 1.064.538,89 ευρώ δόθηκε από το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ – και αποτελούν μέρος του πλαφόν των 12.000.000 ευρώ που δικαιούται ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» .
3. «Οριστική έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης του έργου Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης ΖΥΓΟΥ-ΝΗΣΑΚΙΟΥ» μετά την υπ αριθμό 2570/1-11-2021 έγκριση της διακήρυξης από την ειδική υπηρεσία διαχείρισης ΕΠ της ΠΙΝ, προϋπολογισμού 510.951,74 ευρώ.
Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας με καθημερινή την έννοια επαρκούς και ασφαλούς υδροδότησης των κοινοτήτων και οικισμών της συνεχίζει αδιαπραγμάτευτα σ αυτό το πνεύμα τις προσπάθειες της για την επάρκεια του κοινωνικού αγαθού – του νερού- και την ασφαλή κατανάλωση του από τα νοικοκυριά.
Παράλληλα-πέραν της συνεργασίας που υπάρχει- συνεχίζει ν αγωνίζεται για τη σύσταση αυτόνομης ΔΕΥΑ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, (όπως και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας) η οποία θα εξελίξει βελτιωτικά την παροχή υπηρεσιών και θα λύσει ένα σημαντικό θέμα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην κατεύθυνση της απρόσκοπτης ,επαρκούς και ασφαλούς υδροδότησης όλων των νοικοκυριών .
Τέλος, παρακαλούνται οι Δημότες να συμβάλλουν στη στοιχειώδη λειτουργία της επιχείρησης , καταβάλλοντας μέρος των υποχρεώσεων τους.