Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την 21η Μαΐου, επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα
Το μήνυμα της Ρ. Κράτσα
Όλοι οι Επτανήσιοι μοιραζόμαστε σήμερα τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και επτανησιακής συνείδησης που ενώνουν την Περιφέρειά μας με αφορμή την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.
Η πράξη της Ένωσης υπήρξε κορυφαία στιγµή στη νεότερη ελληνική ιστορία. Αποτέλεσε την πρώτη επέκταση του ελληνικού κράτους, τονώνοντας το αλυτρωτικό φρόνηµα των Ελλήνων, που ήταν ακόµη υπόδουλοι. Τα Επτάνησα κληροδότησαν επίσης στο νεαρό τότε Κράτος µία σηµαντική πολιτική και πολιτισµική παρακαταθήκη, που αφορούσε στην οργάνωση, στον κοινοβουλευτισμό και στην παιδεία.
Με αφορμή την επέτειο αυτή τιμούμε τον ηρωισμό των Επτανησίων. Η Ένωση ήταν αποτέλεσµα πολλών παραγόντων µε γεωπολιτική σηµασία, αλλά σίγουρα ήταν απόρροια του πατριωτισµού των Επτανησίων, µε µια διαρκή πνευµατική και πολιτική αντίσταση επί αιώνες απέναντι στους διαδοχικούς κατακτητές τους, τις Μεγάλες Δυνάµεις της εποχής του 18ου και 19ου αιώνα.
Το ενθουσιώδες και συγκινητικό ψήφισµα της Ιονίου Βουλής για την Ένωση µε τη Μητέρα Ελλάδα στις 23 Σεπτεµβρίου του 1863 που προηγήθηκε της Πράξης της Ένωσης, αποτελεί μνημείο φιλοπατρίας.
Γαλουχημένοι οι Επτανήσιοι από τα πατριωτικά κινήματα του 19ου αιώνα που κατέκλυζαν την Ευρώπη, από τις ιδέες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της εθνικής ανεξαρτησίας, που καλλιέργησε η Γαλλική Επανάσταση στα επτανησιακά εδάφη, ύμνησαν τον Αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους και συμμετείχαν ενεργά με πολλούς τρόπους και μέσα, στην Ελληνική Επανάσταση.
Στα Ιόνια στρατολογούνταν εθελοντές για την Επανάσταση και κατέφευγαν Έλληνες ηγέτες Επαναστάτες, όπως ο Κολοκοτρώνης, ενώ όσοι Ιόνιοι είχαν µυηθεί στη Φιλική Εταιρεία προωθούσαν τα ζητήµατα της Επανάστασης στην Ευρώπη σε πολιτικό και διπλωµατικό επίπεδο με προεξάρχοντα τον Ιωάννη Καποδίστρια ή ενέπνεαν το φιλελληνικό ρεύµα, µε χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις του Διονυσίου Σολωµού και του Ανδρέα Κάλβου.
Οι Επτανήσιοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία της χώρας µας και της Ευρώπης, ως ο λαός που εµπέδωσε, καλλιέργησε, διέδωσε και έκανε πράξη τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την κοινή αυτή, ένδοξη, ιστορία μας, τη βιώνουμε ως έμπνευση και ως χρέος.
Σήμερα, οι Επτανήσιοι παραμένουμε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και συνεργασίας λαών. Και ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, την κλιματική αλλαγή, την ειρήνη, την προσαρμογή στην γρήγορα εξελισσόμενη παγκοσμιοποίηση για να επιτύχουμε όλοι μαζί τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες μας, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και για να διαφυλάξουμε τα ιδανικά μας.