Μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό μετέφερε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου στις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο το τετραήμερο που πέρασε.
Η Δήμαρχος, καλεσμένη στην ετήσια αντικατοχική εκδήλωση που οργάνωσε ο αδελφοποιημένος με την Κέρκυρα Δήμος Αμμοχώστου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Εξωτερικών καθώς και με τον Δήμαρχο της επίσης αδελφοποιημενης με την Κέρκυρα Πάφου, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο Δήμων.
Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου μετέβη στην Κύπρο συνοδευόμενη από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου με την οποία παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου για την 47η επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου από την Τουρκία τον Αύγουστο του 1974. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα κράσπεδα της κατεχόμενης πόλης, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στη Δερύνεια, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Έγινε σε φορτισμένο κλίμα, στον απόηχο των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια και ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη. Αναγνώστηκαν ψηφίσματα το ένα από τον Αντιδήμαρχου του Δήμου Αμμοχώστου και το δεύτερο από ομάδα πολιτών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατοίκων Βαρωσίων ενώ ομιλία πραγματοποίησε και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου. Κοινό σημείο των δύο ψηφισμάτων ήταν το “Είμαστε μαζί”, και μεταξύ άλλων ανέφεραν πως “οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων”.
Η αντικατοχική εκδήλωση περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Κωνσταντίνα και τη Χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων είναι αδελφοποιημένος με τον Δήμο Αμμοχώστου και στα πλαίσια αυτά δέχθηκε και τη σχετική πρόσκληση να παραστεί στις εκδηλώσεις στις οποίες εκτός της ελληνικής αντιπροσωπείας παρέστησαν και η Πρόεδρος της Βουλής, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
[custom_gallery source=”media: 172617,172616,172615,172614,172613,172612,172611″ limit=”20″ link=”lightbox” target=”self” width=”90″ height=”90″ title=”hover”]Στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Στα πλαίσια της επίσκεψής της η Δήμαρχος Μ. Υδραίου συμμετείχε και σε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου με την οποία αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αδελφοποιημένων με την Αμμόχωστο Δήμων της χώρας μας.
Η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ενέχει ιδιαίτερο συμβολισμό η συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου η οποία επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Από την πλευρά της η Μ. Υδραίου εξέφρασε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας προς την Κύπρο, υπογραμμίζοντας τους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι αρωγός και συνοδοιπόρος στον αγώνα του Κυπριακού λαού για δικαίωση.
Περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων με την Πάφο
Με την ευκαιρία του ταξιδιού της στην Κύπρο, η Δήμαρχος, συνοδευόμενη από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της επίσης αδελφοποιημένης με την Κέρκυρα, Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, με τον οποίο στη συζήτηση κυριάρχησαν θέματα που αφορούν στους τομείς του πολιτισμού και τουρισμού. Η Μ. Υδραίου συναντήθηκε με τον κ. Φαίδωνος στο δημοτικό μέγαρο Πάφου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συγκεκριμένους τρόπους αμοιβαίας τουριστικής προώθησης του προορισμού των δύο πόλεων. Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Πάφου και Κέρκυρας δύο φορές την εβδομάδα δημιουργεί νέα προοπτική στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, οι δύο Δήμαρχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αμοιβαία τουριστική προβολή των δύο πόλεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα διοργανωθούν, με πρωτοβουλία των δύο Δήμων, τηλεδιασκέψεις με τους τουριστικούς φορείς των δύο πόλεων προκειμένου να διερευνηθεί και προωθηθεί η περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό τομέα, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων και ο Δήμαρχος Πάφου συμφώνησαν ότι μία φιλαρμονική της Κέρκυρας θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στην Πάφο και παράλληλα θα διοργανωθεί κοινή Ημερίδα με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Τέλος, η Μ. Υδραίου κατά τη συνάντησή της με τον κ. Φαίδωνος, ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα του Ευαγόρα Παλικαρίδη καθώς και στο Μνημείο του Κερκυραίου Αντιναύαρχου Ελευθέριου Χανδρινού, ο οποίος ήταν ο κυβερνήτης του θρυλικού Αρματαγωγού “Λέσβος”, το οποίο βομβάρδισε τις τουρκικές θέσεις στον Μούπαλο την ημέρα της τουρκικής εισβολής, στις 21 Ιουλίου 1974.