Συμμετοχή Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη στην τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και τον Γενικό Διευθυντή Δασών, Ευάγγελο Γκουντούφα με θέμα την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Π.Ε. Κέρκυρας.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας:
Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των φορέων της ΠΕ Κέρκυρας με τον Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και τον Γενικό Διευθυντή Δασών, Ευάγγελο Γκουντούφα με θέμα την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Π.Ε. Κέρκυρας συμμετείχε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης ,ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Γκίκα.
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας προχώρησε σε μια επισκόπηση που αφορούσε : α) στην υφιστάμενη κατάσταση και των προβληματικών σημείων-ατελειών- σφαλμάτων – που προκύπτουν από την ανάρτηση των Δασικών χαρτών για τα νησιά του Ιονίου, την Κέρκυρα και ειδικότερα τον ορεινό όγκο Παντοκράτορα που ευρίσκονται πολλά χωριά και β) στις αναγκαίες διορθωτικές-βελτιωτικές κινήσεις που επιβάλλεται να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες . Επεσήμανε δε επιγραμματικά τα παρακάτω σημεία:
• Η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι κείνη που ολοκληρώνει την καταγραφή των γαιών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στα πλαίσια του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου της Χώρας με σωστές βάσεις για την οικιστική και πολεοδομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου η κύρωση και ύπαρξη δασικών χαρτών στη χώρα μας είναι αναμφίβολα, απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, όπως αυτά του Κτηματολογίου και των χωροταξικών σχεδίων.
• Ο προσδιορισμός των δασικών χαρτών με γνώμονα πάντα την προστασία του πολίτη του περιβάλλοντος και των δασών θα εξαλείψει τη σημερινή εικόνα αβεβαιότητας και θα εξασφαλίσει αφενός την προστασία των δασών ,του περιβάλλοντος αφετέρου τον ίδιο τον πολίτη ο οποίος θα κινείται με ασφάλεια σε ένα νομικά κατοχυρωμένο περιβάλλον.
• Στους αναρτημένους χάρτες υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα και πολλές ανακρίβειες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης και άδειες οικοδομής. Πολλές αγροτικές εκτάσεις και ελαιώνες όπως επίσης και εκτάσεις που δε διαθέτουν ούτε θάμνο, αλλά και εκτάσεις που έχουν οικοδομηθεί μ όλες τις νόμιμες διαδικασίες αποτυπώνονται ως δασικές. Ανησυχία επίσης έχει δημιουργηθεί και για τις αγροτικές επιδοτήσεις , ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που πλήττεται το εισόδημα εξ αιτίας της πανδημίας . Τα δε Ιόνια Νησιά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το χαρακτηρισμό των περιοχών που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
• Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας τόσο στους δημότες μας όσο και σε όλους τους πολίτες, αφού όλες αυτές οι περιπτώσεις, για να μην οριστικοποιηθούν ως λανθασμένες, πρέπει να υπαχθούν στη διαδικασία των ενστάσεων.
• Και βέβαια η προσληφθείσα προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων είναι πολύ μικρή, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, το μειωμένο προσωπικό στις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων , στις Δ/νσεις Δασών αλλά και τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας με την επέλευση της πανδημία του κορωνοιού.
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΘΕΣΗ : Οι πολίτες δεν πρέπει να πληγούν τόσο με οικονομικές επιβαρύνσεις λογω ενστάσεων-αντιρρήσεων όσο και με προβλήματα στις περιουσίες τους.
Τέλος επεσήμανε, ότι οι πολίτες πριν από οποιαδήποτε κίνηση τους πρέπει να ενημερώνονται από τη Δ/νση Δασών Κέρκυρας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας Ιονίου , τηλ.26610 81010) .
Με ανταλλαγή προβληματισμών –(συνεχεία και άλλων εκφρασμένων θέσεων όπως πχ του ΤΕΕ παράτημα Κέρκυρας κ.λ.π) και διευκρινήσεων ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη στην κατακλείδα της οποίας καταγράφεται α) η σύσταση εκ μέρους του Υπουργείου ειδικής νομοπαρασκευαστικής ομάδας, η οποία επεξεργάζεται την ρύθμιση των προβλημάτων που υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εκάστοτε περιοχών, όπως τα Ιόνια Νησιά και την σχετική νομολογία και β) η ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου για τις εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα των Δασικών χαρτών.