Σκέψεις του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη στον απόηχο της απονομής του ευλογημένου χρυσού σταυρού του Αγίου Σπυρίδωνος από το Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Οι σκέψεις Μαχειμάρη
Με α) την πρόσφατη απονομή του ευλογημένου χρυσού σταυρού του Αγίου Σπυρίδωνος από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριο στον Υπουργό Εξωτερικών συμπατριώτη μας Νίκο Δένδια ,
β) την υπογραφή μνημονίου στρατηγικής και πολυετούς συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Καποδίστρια και του Υπουργείου Εξωτερικών, και
γ) τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821
καταθέτουμε τις παρακάτω σκέψεις:
• Η απονομή του ευλογημένου χρυσού σταυρού του Αγίου Σπυρίδωνος συνοδεία αρχιερατικής επιστολής διάκρισης στον Υπουργό Εξωτερικών συμπατριώτη μας Νίκο Δένδια από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ Νεκτάριος , σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο με πολυδιάστατα θέματα εθνικά για τη χώρα μας, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των υπηρεσιών του στον τόπο μας, στη πατρίδα μας, στο έθνος μας αλλά και της προβολής της Κέρκυρας των Παξών και των Διαποντίων νήσων απανταχού γης , εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Κερκυραίων.
• Ο Νίκος Δένδιας καταδεικνύεται διαχρονικά στην πολιτική του πορεία ότι μεταγγίζει σε όλες τις εκφάνσεις του έργου του και της προσφοράς του τις αξίες που συνοδεύουν διαχρονικά τον Ελληνισμό ,το φιλότιμο, το όραμα, την αφοσίωση, τη γενναιότητα, το πνεύμα το σθεναρό, την επιμονή, την αγάπη για τον τόπο του και τη χώρα του, πάντα βάζοντας το δικό του στίγμα.
• Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση της πανδημίας, συμβάλει στη δημιουργία νέων προοπτικών με έμφαση στη διασυνδεσιμότητα αλλά και στον αμυντικό τομέα.
• Επιχειρεί μια νέα πολιτική προσέγγιση με δράσεις προώθησης της εξωστρέφειας και της περιφερειακής και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, που υπαγορεύει η συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
• Στην πρόσφατη εισήγηση του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2021 μιλώντας σαν «αφοσιωμένος πολίτης της Ευρώπης» δε διστάζει να υπενθυμίσει ότι η Ευρώπη οφείλει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, για την ασφάλεια όλων των πολιτών της έναντι εξωτερικών απειλών για την προάσπιση του κράτους Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που είναι το θεμέλιο αυτού του μοναδικού εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Παράλληλα και την ευθύνη της για την προάσπιση των αξιών που εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δυτικός κόσμος.
• Εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από η στιγμή που οι Έλληνες αποφάσισαν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Η πατρίδα κι όλοι εμείς με το βλέμμα στο μέλλον, έχουμε χρέος να ενθυμούμαστε για μια ακόμη φορά τους μεγάλους ηγέτες του έθνους που προπορεύονται και οδηγούν. Ανάμεσα τους ο συμπατριώτης μας πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας .Ο τολμηρός και αφοσιωμένος «εκσυγχρονιστής». Γιατί όπως είπε και ο Παλαμάς: «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ’ρθουν, θα περάσουν».
• Είναι πολύ σημαντική ενέργεια λοιπόν για την Πατρίδα μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η πρόσφατη υπογραφή του μνημόνιου στρατηγικής και πολυετούς συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου Καποδίστρια και του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο στην από κοινού προβολή της προσωπικότητας , της παρακαταθήκης του Έλληνα Κυβερνήτη στις χώρες του εξωτερικού όπου εκτείνεται το έργο του, την ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του Υπουργείου και τη στήριξη του Μουσείου Καποδίστρια, μέσα από κοινές δράσεις επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
• Για τους αγωνιστές τού 1821 κύριο θέμα ήταν η εθνική απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, η εθνική ανεξαρτησία και η ελευθερία. Σήμερα είναι άλλο το ζητούμενο. Ως ιστορικό έθνος πρέπει να συμβάλουμε στην επίλυση των εσωτερικών και των διεθνών προκλήσεων.
• Η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
• Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση.
• Με σεβασμό στο παρελθόν σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε έναν κόσμο διαφορετικό, ικανοποιημένοι γιατί δεν προδώσαμε το έργο των προγόνων και προβληματισμένοι για καταστάσεις που δε μπορούν ν αποφευχθούν.