Ανακοίνωση της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για Natura.
Αναλυτικά:
Η προστασία και διατήρηση του φυσικού πλούτου των νησιών μας πρέπει να αποτελεί σταθερή και αδιαίρετη προτεραιότητα όλων των θεσμικών παραγόντων και των τοπικών κοινωνιών. Με γνώμονα την έναρξη του διαλόγου για την δημιουργία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συνείδησης, η παράταξη μας είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που υπάγονται στο καθεστώς Natura, εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ήδη ενεργός φορέας διαχείρισης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Αίνου στην Κεφαλονιά. Πληροφορηθήκαμε από πρόσφατο δημοσίευμα για μια σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη, θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για όλες τις περιοχές Natura, στην προκειμένη περίπτωση, της Κέρκυρας και των Παξών
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας υπάρχουν συνολικά έξι περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, ενώ οι νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι αποτελούν στην συνολική τους επιφάνεια προστατευόμενες περιοχές Natura. Συνάγεται λοιπόν ότι η αξία του περιβαλλοντικού αποθέματος είναι μεγάλη και η ανάδειξη καθώς και η ορθολογική διαχείριση του αδιαπραγμάτευτη. Η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, κρίνεται ως επιβεβλημένη, όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών.
Πιστεύουμε μάλιστα ότι τα Σχέδια Διαχείρισης που πρόκειται να εκπονηθούν, συνοδεύοντας τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της απόλυτης προστασίας των περιοχών αυτών, προκειμένου να μην διαταράσσονται τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται εκεί, διαφυλάσσοντας τις προϋποθέσεις της αρμονικής τους συνύπαρξης τους συνύπαρξης με το ανθρώπινο στοιχείο, όπου αυτό συναντάται. Στον σχεδιασμό των δράσεων για την προστασία και ανάδειξη των ενδιαιτημάτων, όπως αυτά θα αποτυπωθούν στις ΕΠΜ, μπορούμε σαφώς να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και το επιστημονικό υπόβαθρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θυμίζουμε ήταν ανάμεσα σε εκείνα που δέχθηκαν πλήγμα από την κατακόρυφη μείωση των εισακτέων, έπειτα από την ανακοίνωση των βάσεων του περασμένου Αυγούστου.
Προφανώς το Τμήμα Περιβάλλοντος, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σε ανάλογες δράσεις για όλα τα νησιά. Είναι γεγονός ότι το σύνολο των νησιών μας, έχουν δεχθεί σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, συνεπώς η ανάσχεση των επιβλαβών συνεπειών της, είναι δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί ακρίβεια, τόσο στον σχεδιασμό, αλλά κυρίως στην υλοποίηση του.
Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα των τελευταίων ετών, με πρωτοφανείς καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και ατελών χειρισμών. Η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης κάθε πολίτη, από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται, είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά στο παρόν, ώστε να εξασφαλίσουμε βιώσιμο μέλλον.